SON TV

Erken yatıp erken uyanmak

Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Biz, geceyi bir örtü yaptık; gündüzü de bir geçim vakti kıldık.”

(Nebe, 10-11) ve “Allah, rahat uyuyup dinlenmeniz için geceyi karanlık, rahat çalışabilmeniz için de gündüzü aydınlık kıldı.” (Yunus, 67)

Uyku, Allah’ın insana bahşettiği büyük bir nimettir ve şükür gerektirir. Zihnimizi, kalbimizi ve bedenimizi dinlendirir.

Erken yatıp erken kalkmalı, Hz. Peygamber sağlıklı uyku vakitleri ve uyuma şekli konusundaki tavsiyelerine bu şekilde uymalıyız. Böylelikle bedenlerimiz rahatlayacak, zihinlerimiz aydınlanacak, ruhlarımız dinlenecek ve uykumuz tatlı olacaktır. Peygamberimiz, “Erken kalkan ümmetime bereket verildi” buyurmuştur.

Geceyle gündünüz birbirine karıştırırsak gerginlik, yorgunluk, uyku bozukluğu, stres ve depresyon olmak üzere birçok rahatsızlık bizi yakalayabilir.

Gece saatlerinde çalışmanın da birçok zararı vardır. Bu durum öncelikle iç salgı bezlerinin görev düzeninin bozmakta ve sindirim sistemine zarar vermektedir. Gündüz uykusu verimsiz ve kalitesizdir. Yaz günlerinde sıcaklığın şiddetli olduğu öğle vakti dışında çeşitli hastalıklara ve organlarda tembelliklere sebep olur. En kötü uyku, günün ilk saatlerindeki uykudur. Ondan daha kötüsü ise, ikindi vaktinden sonraki uykudur.

YAZARIN SON YAZILARI
Yaşlılıkta cinsellik - 17 Şubat 2017
Anne ile sohbet - 10 Mayıs 2016
Yürüyüş - 2 Ocak 2016
İyilik terapisi - 6 Ekim 2015