SON TV

Bu üniversiteleri okuyan kişilerin işsiz kalma olasılığı çok az!

TÜBİTAK tarafından hazırlanan listedeki bu üniversiteleri okuyan kişilerin işsiz kalma olasılığı çok az!

Bu üniversiteleri okuyan kişilerin işsiz kalma olasılığı çok az!

Türkiye’de ilk kez geçtiğimiz yıl TÜBİTAK tarafından hazırlanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile ülkemizin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesi duyuruldu. İyi bir üniversiteden mezun olmak isteyen öğrenciler, tercihlerinde TUBİTAK’ın listesini dikkate alarak yapıyorlar.

TUBİTAK’ın listesine giren ilk 50 üniversiteyi sizler için değerlendirdik.

DİLDE LİDER

Listenin ilk 10 sırasında yer alan bu üniversitelerden mezun olan gençler, iş bulmakta güçlük çekmiyor. Örneğin Boğaziçi Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Sabancı, Koç, Bilkent Üniversitesi öğrencilere mesleki eğitimlerinin yan sıra çeşitli dilleri öğrenme imkanı sunuyor. Bu üniversitelerden mezun olan öğrencilerin iş imkanı, diğer üniversiteleri bitirenlere göre daha fazla.

1. ODTÜ MEZUNLARI 2,5 AYDA İŞ BULUYOR

Ortadoğu Teknik Üniversitesi bünyesinde yapılan ankete göre, ODTÜ’lüler mezun olduktan sonra ortalama 2,5 ayda işe başlıyor. ODTÜ Kariyer Planlama Merkezi bünyesinde, 2013 yılı içerisinde ODTÜ Mezun Profili anket çalışması gerçekleştirildi.

Anket, 2005-2012 yılları arasında öğrenim gören 2 bin 500 ODTÜ mezunuyla yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre, mühendislik fakültesini bitirenler 1 ay 20 gün, eğitim fakültesi mezunları 1 ay 25 gün, iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları 3 ay 15 gün, fen-edebiyat ile mimarlık fakültelerini bitirenler 3 ay 20 günde iş buluyor.

Araştırmada, mezun olmadan önce çalışanların işe başlama süresi sıfır kabul edildi. Askere giden mezunlar, bir işe girmek istemeyip sadece yüksek lisans yapanlar ve herhangi bir iş aramayan mezunlar hesaplamada yer almadı.

YÜZDE 32’Sİ ÖĞRENCİYKEN İŞ BULUYOR

Araştırma sonuçları, 2005 – 2012 yıllarında ODTÜ’den mezun olanların yüzde 32’sinin henüz öğrenciyken iş bulduğunu gösterdi. İlk bir ay içerisinde iş bulan ODTÜ mezunu oranının yüzde 51 gerçekleştiği tespit edildi.

Mezuniyetten sonraki 6 aylık dönem içinde iş bulan ODTÜ’lü oranının yüzde 93 olduğunu belirlendi. Mezuniyetten sonra iş arayanların neredeyse tamamının (yüzde 98) bir yıl içerisinde işe başladığı ortaya çıktı.

ODTÜ İLK 5000’İ ALIYOR

ODTÜ 2012 yılında, Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne 5 bin 580 başarı sırası, MF-4 503 taban puanı ile öğrenci yerleştirdi.

Endüstri Mühendisliğine ise 4 bin 600 başarı sırası, MF-4 507 taban puanı ile öğrenci yerleştirdi.

‘OKURKEN BÖLÜM SEÇ’

Türkiye’deki ilk “bölümsüz üniversite” olan Sabancı Üniversitesi, öğrencilere okumak istedikleri program tercihini ikinci sınıfın sonunda yapma olanağı sağlıyor. Sistem sayesinde öğrenciler üniversiteye girişleri sırasında Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sanat ve Sosyal Bilimler, Ekonomi – Yönetim Bilimleri olmak üzere üç program grubundan birine yerleştiriliyor. Müfredatta ise farklı programlar dikkat çekiyor. Malzeme bilimi ve mühendisliği, mekatronik mühendisliği, uyuşmazlık analizi yüksek lisans programı ve sanayi liderleri yüksek lisans programı bunlardan ilk akla gelenler. Üniversitedeki öğrencilerin yüzde 40’ı burslu okuyor. Üniversite bünyesinde çeşitli burslar veriliyor.

Sabancı Üniversitesi 2012 yılında, Tam burslu Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları’na 2 bin 310 başarı sırası, MF-4 521 taban puanı ile öğrenci yerleştirdi.

ÇAĞDAŞ BİLİMİN MERKEZİ
BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

Özellikle son yıllardaki buluş ve icatlarıyla dikkat çeken Bilkent Üniversitesi, dünyanın tanınmış üniversiteleriyle yarışıyor. Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından 1984’te kuruldu. Yıllık okul ücretleri ortalama 15 bin YTL civarında. Üniversiteden mezun olan öğrenciler, iş hayatında oldukça başarılı.

İLK BİNE GİRENLERİN OKULU

Bilkent Üniversitesi 2012 yılında, Tam Burslu Hukuk Fakültesine, 111 başarı sıralaması, TM-2 528 puan ile öğrenci yerleştirdi.

Elektrik – Elektronik Mühendisliğine ise, 578 başarı sıralaması, MF-4 536 puan ile öğrenci yerleştirdi.

ÖĞRENCİLERİN İLK BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul’da kurulu bir devlet üniversitesidir. Kurulduğu 1971 yılından beri Türkiye’nin eğitim kalitesi en yüksek, saygın üniversitelerinden biri olduğu kabul edilmektedir. Boğaziçi Üniversitesi, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda en yüksek puanları alan öğrenciler tarafından tercih edilen üniversitelerden biri olmuştur. Seçme sınavlarında bölüme son giren öğrencinin puanı, gelecek yıl için “bölüm puanı” adı altında seviye belirtir. Üniversite; 2006, 2007 ve 2009 yıllarında, ÖSS’de tüm puan türlerinde en fazla tercih edilen üniversiteler kategorisinde 1. olmuştur.

Son olarak geçen 2012 yılında mühendislik bölümüne öğrenci yerleştirdiği başarı sırası ve taban puanı aşağıda yer almaktadır.

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Bünyesindeki 13 fakülte, 39 bölüm ve 6 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. İTÜ bugün 18000 civarında lisans, 7000 civarında lisansüstü öğrenci ve 2200 civarında öğretim görevlisi ile eğitim hayatını sürdürmektedir. Türkiye’deki pek çok üniversiteden farklı olarak kuruluşunda inşaat, mimarlık, makina ve elektrik, Kimya-Metalurji olarak 5 fakülteye ayrılmıştır. İTÜ’lü pek çok hoca ve mezun TÜBİTAK bilim ödülü ve TÜBA ödülü almıştır ve pek çok hoca da ABD, İngiltere, Rusya bilimler akademisi üyesidir.

Son olarak geçen 2012 yılında mühendislik bölümüne öğrenci yerleştirdiği başarı sırası ve taban puanı aşağıda yer almaktadır.

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

Özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE özellikle Amerika ve Avrupa’da bulunan yurtdışındaki saygın üniversitelerde eğitim almış kaliteli bir akademik kadroya sahiptir ve İYTE’deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizce’dir. Ayrıca İYTE’de pek çok bilim dalına yönelik olarak bölgenin en donanımlı laboratuar olanakları ve oldukça geniş ve güncel kapsamlı kütüphane hizmetleri sağlanmaktadır.

Son olarak geçen 2012 yılında bölümlere öğrenci yerleştirdiği başarı sırası ve taban puanı aşağıda yer almaktadır.

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ

Geçen 2012 yılında bölümlere öğrenci yerleştirdiği başarı sırası ve taban puanı aşağıda yer almaktadır.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ

Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve 5.130 öğrenciyle burada devam etmektedir. Üniversite, İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk ve Tıp Fakülteleri ve Hemşirelik Yüksek Okulu ile eğitim sunan Koç Üniversitesi, 22 lisans, 27 yüksek lisans ve 13 doktora programı ile eğitim vermektedir.

Araştırma faaliyetleri Mühendislik, Fen, İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ve Tıp Fakültelerindeki öğretim üyelerimiz tarafından yürütülmektedir. Lisans öğrencileri ilgi duydukları özel alanlarda öğretim üyeleriyle araştırma projelerinde çalışabilmekte, araştırma yeteneği yüksek ve yaratıcı bireyler olarak yetişmektedirler. Öğretim üyelerimizin %95’i doktora derecelerini ABD’nin ve Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinden almıştır. Birçoğu Koç Üniversitesi’ne gelmeden önce önemli ABD, Avrupa ve Türk üniversitelerinde öğretim üyeliği yapmıştır. Koç Üniversitesi öğretim üyesi başına düşen makale sayısında Türkiye’deki üniversiteler sıralamasında en üst sıralarda yer almaktadır. Koç Üniversitesi’nde 11 öğretim üyesi Türkiye Bilimler Akademisi’nde (TÜBA) asli, 1 öğretim üyesi emeritus, 4 öğretim üyesi ise yardımcı üye olarak onurlandırılmıştır. 2011 yılı itibariyle 9 öğretim üyesi TÜBİTAK Bilim Ödülü, bir öğretim üyesi TÜBİTAK özel ödülü, 21 öğretim üyesi TÜBİTAK Teşvik Ödülü, 3 öğretim üyesi TÜBA Teşvik Ödülü, 37 öğretim üyesi TÜBA GEBİP Ödülü almıştır.

Geçen 2012 yılında bölümlere öğrenci yerleştirdiği başarı sırası ve taban puanı aşağıda yer almaktadır.

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

TOBB ETÜ’yü Türkiye’deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

Üniversite eğitimi süresince özel sektörde ya da çeşitli kurumlarda, toplamda bir yıl maaş alarak çalışma tecrübesi kazandıran ortak eğitim programını Türkiye’de uygulamaya başlayan ilk üniversite olan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, sektörün gereksinim duyduğu nitelikli insan gücünün sektöre kazandırılması, teorik ve pratik eğitimin birlikte verilmesini ve üniversite-sanayi koordinasyonunun sağlanmasını hedeflemektedir. Üniversiteleri akademik başarıları bakımından değerlendiren ve sıralayan URAP tarafından 2012 yılında yayınlanan başarı sıralamasına göre TOBB ETÜ, 2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler Genel Sıralamasına göre 51 üniversite arasından 1. sırada yer almıştır. Ayrıca yine 2012’de URAP tarafından yapılan ve tüm vakıf üniversitelerinin bulunduğu sıralamada TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi en iyi ilk 5 üniversite arasında yer almaktadır.

2012 yılında bölümlere öğrenci yerleştirdiği başarı sırası ve taban puanı aşağıdaki gibidir.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Geçen 2012 yılında bölümlere öğrenci yerleştirdiği başarı sırası ve taban puanı aşağıdaki gibidir.

LYS birincisi hangi okulu tercih etti?
LYS 2013 Türkiye birincisi Mert Mestanoğlu, tercihini Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesinden yana kullandı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, MF-2 ve MF-3 puan türlerinde 500 tam puan alarak LYS 2013’te Türkiye birinciliğini kazanan, İzmir Fen Lisesi mezunu Mert Mestanoğlu, doktor ve araştırmacı bilim insanı olmak istiyor.

Bu amaçla üniversite eğitimini BAU Tıp Fakültesinde yapmak isteyen Mestanoğlu, yeni akademik dönem başlamadan önce ilk çalışmalarına ağustos ayında ABD’de start verecek.

Yaz aylarını Yale Üniversitesi Beyin Cerrahisi Damar Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Beyin Genetiği Programı Direktörü, aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Murat Günel’in ABD’deki laboratuarlarında geçirecek Mestanoğlu, İngilizce hazırlık eğitimini de ABD’de alacak.

Mestanoğlu, BAU Tıp Fakültesi’ni, klasik tıp eğitiminden farklı olarak ilk günden itibaren öğrencilerini araştırmaya ve bilime yönlendiren anlayışa sahip olduğu için tercih ettiğini anlattı.

İKİ YILDA İŞİNİZ GARANTİ!
Peki lisans programını kazanamayan öğrenciler için iş fırsatı sunan önlisans programlarında bölüm yok mu? Araştırmalarımız sırasında önlisans olmasına rağmen sektörde insan gücüne ihtiyaç duyulan bölümlerin olduğunu gördük. Ve iş garantisi olan ön lisans (2 yıllık) bölümleri:
KUYUMCULUK: Türkiye mücevher sektöründe dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğundan, mezunların iş bulabilme şansları çok yüksek.
GEMİ HABERLEŞME: Bu bölümden mezunlar denizcilikle ilgili her alanda iş bulma şansına sahipler.
GEMİ İNŞA VE GÜVERTE: Öğrencilere her türlü gemi inşa edilmesi ile ilgili teknik bilgi veriliyor.
GRAFİK TASARIM: Teknisyen unvanı ile mezun olan öğrenciler medya, bilgisayar teknolojileri, fotoğraf, sinema, matbaacılık, grafik tasarım ve reklam ajansları tasarım bölümlerinde teknik eleman olarak çalışıyor
UÇAK VE GÖVDE BAKIMI: Mezunları sivil ve askeri amaçlı hava araçlarının üretim, bakım ve onarım işlerinde uluslararası sertifikaya sahip oluyor. Okul sıralarında iş sözleşmesi yapıyorlar.
RAYLI SİSTEMLER: Demiryolları ve diğer raylı ulaşım sistemlerini üreten ve kullanan kamu ve özel sektörünün, teknik ve idari ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim veriyor. İş bulma şansı yüksek.
ENDÜSTRİYEL OTOMASYON: Bu bölümden mezun olan öğrenciler sanayi işletmelerinin üretim akışı ve kontrolü ile kalite kontrol birimlerinde iş bulma şansına sahip.
BİLGİSAYAR: Bu bölümü bitiren öğrenciler teknisyen, ön lisans okuyanlar tekniker oluyor. İş imkânı yüksek.
ELEKTRİK: Mezunlar, yetkili elektrikçilik belgesi dışında elektrikle ilgili her alanda istihdam ediliyor.

TUBİTAK’IN İLK 10’UNA GİREN ÜNİVERSİTELER

1.ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
2.SABANCI ÜNİVERSİTESİ
3.İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ
4.BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
5.İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
6.İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
7.ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ
8.KOÇ ÜNİVERSİTESİ
9.TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
10.HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

ETİKETLER: