SON TV

Mandela etkisi nedir?

Mandela etkisi, son günlerde internet ortamında neredeyse herkesin dilinde dolanan ve dünyada tartışmaya açılan bir konu. Peki nedir bu Mandela etkisi?

Mandela etkisi nedir?

Mandela etkisi, son günlerde internet ortamında neredeyse herkesin dilinde dolanan ve dünyada tartışmaya açılan bir konu. Adını, Nelson Mandela’nın ölümünden alıyor çünkü her şey onunla başladı.

Öncelikle size birkaç soru soralım;

En popüler kutu oyunlarından biri olan Monopoly logosunu düşünün, yaşlı bir adam, siyah bir şapka ve gözünde beliren mercek. Yine sosyal medya üzerindeki, görüşlerin çoğu bu yönde. Ama bir yanlış var, Monopoly logosunda bulunan kişinin gözünde hiçbir zaman mercek olmadı, hiçbir yerde kullanılmadı.

monopoly-logosuİkinci örnek, Mickey Mouse karakteri üzerinden geliyor. Karakterin pantolonunun bir askı kullanılarak ortaya çıktığı gibi bir düşünce yapısı hakim fakat görseller incelendiğinde hiçbirinde askı ve buna benzer bir şey yok.

mickey-mouse-logosuStar Wars filminin kırpılarak milyonlarca izlenen, o cümlesiyle her yerde bulunan ve adına tweetler atılan “Luke, I’m your father.” Sahnesinde aslında “No, I’m your father.” denmektedir.

Ama filmi izleyen kitlenin neredeyse hepsi bu cümleyi ilk haliyle hatırlıyorlar.

Nelson Mandela’nın ölümüyle alakalı olarak; Amerika’da bu olay ortaya çıktığında çoğu kişi yine Nelson Mandela’nın hapishanede öldüğünü savunmuştur. Fakat gerçek şu ki ; Nelson Mandela, hapishaneden çıktıktan sonra, hatta başkan olarak seçildikten sonra ölmüştür.

La vache qui rit adlı peynir markasını biliyor olabilirsiniz. Logosunda yer alan inek, burnunda büyük bir hızmaya sahipti, en azından binlerce insan böyle hatırlıyor. Ama öyle bir durum söz konusu değil.

la-vache-qui-rit-adli-peynir-markasPikachu karakterinin kuyruğunun uç kısmında yer alan siyah bölge de aslında yok. Bazı forumlarda hatırlayan kişiler çizimi yaparak kullanıcılara sunmuş ve çoğu kişinin kuyruk uç kısmını siyah hatırladığı da görülmüştür. Ama bu durum da istisnalar arasında.

pikachuVolkswagen logosu da tartışmalar arasında, logo aslında ayrı parçalardan oluşurken çoğu kişi tek parçadan oluştuğunu savunuyor.

volkswagen-logosuBu ve bunun gibi daha birçok düşünce yer alıyor. Eğer siz de istisnaları hatırlıyorsanız bu durum sonucu ortaya çıkmış 2 teoriye göz atalım;

1-  Paralel Evren Çakışması

Bu teoriye göre minimum 2 paralel evren var, ikisinde de siz varsınız, bu evrende bulunan tüm detaylar var. Fakat bazı detaylar farklı, ve bu farklı detaylar insan algısını kapsamayacak derecedeler. Ama bazı detaylar, farkındalık yaratıldığında her şeyi ortaya çıkarabilecek düzeydeler. Sonuç olarak paralel evrenler çakıştı ve bazı detaylar (örneğin tüm bu logolar) değişti. Fakat biz, bunu adapte olduğumuz evrene göre anımsıyoruz.

2- Zamanda Yolculuk

Bir insan, her şeyin düşünüldüğü gibi olduğu bir dönemde zamanda yolculuk gerçekleştirerek geçmişe gitti ve birkaç detayı değiştirdi. Bu detaylar tabii ki Monopoly logosu değiştirmek değil, fakat kelebek etkisi, birer domino taşı gibi çoğu şeyi de etkiledi. Örneğin bu kişi bir kazaya önledi ve o kaza sonucu oluşan birtakım olaylar dizisi binlerce ihtimali beraberinde getirerek yaşamımızı değiştirdi.

Kaynak: muhendisbeyinler.net