SON TV

Kudüs’ün İslamiyet için önemi nedir?

Kudüs önemi nedir? Kudüs’ün İslamiyet için önemi merak ediliyor. İsrail’in başkenti Kudüs mü yeri neresi gibi soruların yanıtları haberimizde bulunuyor.

Kudüs’ün İslamiyet için önemi nedir?

ABD Başkanı Trump canlı yayında tüm dünyanın merakla beklediği Kudüs kararını açıkladı. Trump Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımanın zamanı gelmişti diyerek Müslümanların kutsal beldesi Kudüs’ü işgalci İsrail’in başkenti olarak tanıdı. Kudüs, üç semavi din için kutsaldır. Müslümanlar için Kudüs üçüncü en kutsal şehirdir. İslamiyet’te Kudüs, Milattan sonra 610 yılında ilk Kıble olmuştur ve Kur’ana göre Hz. Muhammed (s.a.v.), 10 yıl sonra Miraç’a bu şehirden çıkmıştır. Kudüs’ün tarihi, milattan önce 2000’lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma kaderini tadan şehir, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiştir. Hz. Muhammed S.A.V’in İslamiyet’in yayılmasında önemli bir nokta olan Kudüs’ten Miraç’a yükseldiği ve Mescid-i Aksa’nın burada inşa edildiği bilinmektedir. İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için kabul gören bazı yapı taşları burada bulunmaktadır.

 

ABD Başkanı Donald Trump’ın, büyükelçiliği Kudüs’e taşıması ve İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü tanıması kararının ardından Kudüs hakkında birçok araştırma yapılıyor. Kudüs’ün İslamiyet için önemi nedir? Kudüs nerede, İsrail başkenti mi? Kudüs, üç semavi din için kutsaldır. Müslümanlar için Kudüs üçüncü en kutsal şehirdir. İslamiyet’te Kudüs, Milattan sonra 610 yılında ilk Kıble olmuştur ve Kur’ana göre Hz. Muhammed (s.a.v.), 10 yıl sonra Miraç’a bu şehirden çıkmıştır. Kudüs konum itibariyle nerede? sorusunun yanıtı: Kudüs konumu itibariyle İsrail ve Filistin’in orta noktasında yer almaktadır. Bu nedenle her iki ülke için de büyük öneme sahip olmaktadır. Kudüs’ün diğer ismi, İsrailliler tarafından Jarusalem olarak bilinmektedir. İsrail, Doğu Kudüs’ü 1967 Altı Gün Savaşı sonrasında işgal etmiş ve ardından topraklarına katmıştı ancak bu durum uluslararası alanda tanınmıyor. Filistinliler, Doğu Kudüs’ü ileride kurulacak bağımsız bir Filistin Devleti’nin başkenti yapmak istiyor. İsrail ise bütün Kudüs’ü başkenti olarak görüyor. Hamas, İsrail’in Kudüs’ü başkenti olarak ilan etmesi durumunda yeni bir intifada başlatma tehdidinde bulunmuştu.

KUDÜS NEREDE?

Kudüs konum itibariyle nerede? sorusunun yanıtı: Kudüs konumu itibariyle İsrail ve Filistin’in orta noktasında yer almaktadır. Bu nedenle her iki ülke için de büyük öneme sahip olmaktadır. Kudüs’ün diğer ismi, İsrailliler tarafından Jarusalem olarak bilinmektedir.

KUDÜS’ÜN ÖNEMİ NEDİR?

Kudüs’ün tarihi, milattan önce 2000’lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma kaderini tadan şehir, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiştir. Hz. Muhammed S.A.V’in İslamiyet’in yayılmasında önemli bir nokta olan Kudüs’ten Miraç’a yükseldiği ve Mescid-i Aksa’nın burada inşa edildiği bilinmektedir. İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için kabul gören bazı yapı taşları burada bulunmaktadır. İsa’nın burada çarmıha gerildiği rivayeti ve bu nedenle buranın hac noktası olarak kabul görmesi Hristiyanlar için, Milattan önce 10. Yüzyılda Kral Davud’un ele geçirmesi ise Kudüs’ü Yahudiler için anlamlı kılmıştır.

İsrail, Doğu Kudüs’ü 1967 Altı Gün Savaşı sonrasında işgal etmiş ve ardından topraklarına katmıştı ancak bu durum uluslararası alanda tanınmıyor. Filistinliler, Doğu Kudüs’ü ileride kurulacak bağımsız bir Filistin Devleti’nin başkenti yapmak istiyor. İsrail ise bütün Kudüs’ü başkenti olarak görüyor. Hamas, İsrail’in Kudüs’ü başkenti olarak ilan etmesi durumunda yeni bir intifada başlatma tehdidinde bulunmuştu.

KUDÜS’Ü BAŞKENT İLAN ETTİLER

Arama motoru Google, ABD Başkanı Trump İsrail’in başkentini Kudüs olarak tanıdığını açıklamasını beklemeden internet sitesindeki İsrail’e ait bilgileri değiştirdi. Google haritalar ve Vikipedia İsrail’in başkentini Kudüs olarak gösteriyor. Filistin’in başkentini ise Doğu Kudüs olarak gösteriyor.

Kudüs’te yarım asırdır devam eden işgal, ABD Başkanı Donald Trump’ın burayı İsrail’in başkenti olarak tanıma planıyla yeni bir safhaya girdi.

İsrail, 5 Haziran 1967’de Doğu Kudüs’ü işgal etti. 1980’de İsrail meclisi kabul ettiği bir yasayla Kudüs’ü doğusuyla batısıyla İsrail’in “birleşik başkenti” ilan etti. Böylece Doğu Kudüs’ün ilhakını resmi olarak duyurmuş oldu.

Buna karşılık BM Güvenlik Konseyi (BMGK) 1980’de İsrail’in Doğu Kudüs’ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararı kabul etti.

ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs’ü işgal altında sayıyor. Ayrıca hiçbir ülke Doğu veya Batı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımıyor. İsrail’i tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv’de bulunuyordu.

Trump’ın seçim sürecinde verdiği sözü yerine getirmesiyle ABD, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ilk ülke olacak. Filistinlilerden ve uluslararası toplumdan, bu kararın Filistin’i ve bölgeyi ateşe atacağı yönündeki uyarılar da bu planı Trump’ın gündeminden düşüremedi. Haber7

ETİKETLER: