SON TV

Tayland’lı 6 çocuk kurtarıldı

Mağarada günlerdir mahsur kalan 12 Taylandlı öğrenciden 6 çocuk az önce kurtarıldı.6 çocuk daha mağara kurtarılmayı bekliyor!

Tayland’lı 6 çocuk kurtarıldı

9 gün sonra 6 çocuk kurtarıldı. Tümgeneral Çalongçai Çaiyakam, operasyonun, kısmen suyla dolan mağaradaki koşullara bağlı olarak 6 öğrenci kurtarıldı. 

Tayland’ın kuzeyindeki Çiang Rai eyaletinde, takım olarak ziyaret ettikleri mağara kompleksinde 23 Haziran’da kaybolduktan 9 gün sonra sağ olarak bulunan 12 futbolcu çocuktan 6’sı kurtarıldı.

Kyodo’nun haberine göre 6 çocuk, Tham Luang Nang Non Mağarası’ndan yerel saatle 17.30 ve 18.00’de çıkarıldı. Çocuklara, bulundukları yerden çıkarılışları sırasında 2 dalgıç eşlik etti. Çocukları hastaneye taşımak için iki helikopter seferber oldu. Tayland İçişleri Bakanı, çocukların tedavi altına alındığı hastane gitti. Doktorların çocukların sağlık durumuna göre kurtarılmasına öncelik verilecek çocukları belirlediği belirtiliyor.

Tayland’da çocuklar ile antrenörlerini mağaradan kurtarma operasyonu yerel saatle 10.00’da başlatılmıştı. Kurtarma operasyonuna 13’ü yabancı, 5’i Tayland donanmasından 18 dalgıç katıldı. Operasyon başlamadan önce dalış ekibi, sağlık görevlileri ve güvenlik güçleri hariç diğer tüm ekipler mağaranın girişinden uzaklaştırılırken, basın mensuplarının da görüntü alması yasaklandı. Çocukların ve antrenörlerinin fiziksel ve zihinsel olarak iyi durumda olduğunu söyleyen Çiang Rai Valisi Narongsak Osatanakorn, grubun azimli olduğunu ve hedefe odaklandığını dile getirdi. Osatanakorn, her bir çocuğa mağaradan adım adım çıkarılırken 2 dalgıcın eşlik edeceğini açıklamıştı. 

Yaşları 11 ila 16 arasında değişen 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörleri, 23 Haziran’da Tham Luang Nang Non Mağarası’na yaptıkları gezide mağaranın girişinin sularla kapanmasının ardından içeride mahsur kalmıştı. Kayıp grup, 9 gün süren arama çalışmalarının ardından bulunmuş ancak mağaranın bu bölümünün yağmur suyuyla dolması nedeniyle dışarı çıkarılamamıştı. Taylandlı yetkililer, mağarada oksijen seviyesinin azalması ve yeni yağış beklenmesi nedeniyle endişe duyduklarını açıklamıştı. Oksijen seviyesinin yüzde 12’ye düşmesi durumunda çocukların şoka girebileceği ifade edilmişti. 

Çocuklara yardım malzemesi götüren eski bir donanma dalgıcının oksijeni bitmesi nedeniyle bilincini kaybetmiş ve su altında yaşamını yitirmişti. 

6 çocuk kutarılırken, 6 çocuğun kurtarılması ise bugün tamamlanması bekleniyor