SON TV

688 hakim-savcı hakkındaki FETÖ incelemesinden flaş ayrıntılar!

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 688 hakim-savcı hakkında yürüttüğü incelemelerde izlenen yöntem ile ilgili çarpıcı detaylara ulaşıldı.

688 hakim-savcı hakkındaki FETÖ incelemesinden flaş ayrıntılar!

Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde 688 hakim-savcı hakkında dosyaların incelendiğini açıkladı. HSK’nın söz konusu hakim-savcılarla ilgili nasıl bir inceleme yaptığının ayrıntıları ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye çapındaki Cumhuriyet Başsavcılıkları yürütülen soruşturmalar kapsamında hakim-savcılarla ilgili elde edilen ifade ve delilleri HSK Genel Sekreterliği’ne gönderiyor.

SORUŞTURMA İZNİ İSTENİYOR

Genel Sekreterlik’te ise gelen ihbar ve ifadeler Genel Sekreter Yardımcısı Murat Pala’nın başında bulunduğu Disiplin Bölümü’nde toplanıyor. Burada ciddi bulunan ifade ve deliller adı geçen hakim ya da savcı adına bir dosya açılarak soruşturma izni için Hakimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesi’ne gönderiliyor.

Daire, soruşturma izni verirse Teftiş Kurulu söz konusu şüpheli hakim-savcı hakkında derinlemesine inceleme yapıyor. Aynı zamanda şüphelinin ifadesine başvuruluyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Geçtiğimiz günlerde açığa alınan 18 hakim savcı arasında bulunan bir Cumhuriyet Savcısı için de aynı süreç işletildi. Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki bir ilde görev yapan savcı hakkında hakim ve savcılık sınavına İstanbul’daki FETÖ/PDY evlerinde hazırlandığına ve öğrencilik döneminde birden fazla FETÖ/PDY evinde kaldığına ilişkin farklı Cumhuriyet Savcılıkları’nda 5 ayrı ifade verildi. Bilecik, Ankara, Aksaray, Elbistan ve Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılıkları’nda verilen ifadeler HSK Genel Sekreterliği’ne gönderildi.

Aynı zamanda söz konusu savcı hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede ankesöre takıldığı, 4 grup ardışık aramasının bulunduğu belirlendi. Ardışık aramalardan bazılarının 2016 yılına ait olduğu tespit edildi.

Genel Sekreterlik’te oluşturulan dosya HSK Birinci Daire tarafından ele alındı. Hakkında soruşturma izni verilen şüphelinin ifadesi alındı. İfadesinde, Hukuk Fakültesi’nde okuduğu dönemde Fetullahçı Terör Örgütü evlerinde kaldığını, örgütün hakim-savcılık sınavlarına çalışma evlerinde bulunduğunu itiraf etti.

Bu gelişmeler ardından İkinci Daire tarafından açığa alınma işlemi uygun görüldü. Bu durum HSK Genel Kurulu’nda da oylanınca söz konusu savcı açığa alındı.

HSK tarafından yürütülen diğer soruşturmalarda da benzer yöntem izlendiği öğrenildi.

MEHMET YILMAZ NE DEMİŞTİ?

Geçtiğimiz günlerde SABAH Gazetesi’ne konuşan HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, yargıda yapılacak yeni FETÖ’cü temizliğinin ayrıntılarını ilk kez SABAH Özel İstihbarat Müdürü Abdurrahman Şimşek’e açıklamıştı.

688 DOSYA İNCELENDİ
Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın ankesörlü telefon soruşturması kapsamında hazırladığı toplam 688 dosyanın incelendiğini söyleyen Yılmaz, “Hazırlanan dosyaları Emniyet Genel Müdürlüğü TEM Daire Başkanı Hasan Yiğit’e bir kez daha incelenmesi için teslim ettik. İncelemenin ardından Genel Kurul’da dosyalardaki hâkim ve savcılarla ilgili nihai kararı vereceğiz. Yiğit’e, ‘Tespit ettiğiniz kim olursa olsun, ben bile olsam HSK’ya resmi yazıyla yollayın’ dedim” diye konuşmuştu.

Yılmaz şunları söylemişti: “Bu dosyalardan 468’ini TEM Başkanlığı’na gönderdik. Yarın da 100 dosyayı göndereceğiz. Ve hali hazırda 120 dosya da HSK Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından inceleniyor. Bu dosyalarda adı geçen hâkim ve savcıların savunmalarından sonra ihraçlarla ilgili nihai kararı genel kurulda vereceğiz. Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadeleyi sonuna kadar yürüteceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.”

Yılmaz, incelemenin çok titiz yürütüldüğünü kaydederek şunları söylemişti: “Hâkim ve savcılar hakkında FETÖ üyeliği ile ilgili her ihbar, HSK’ya iletilen her bilgi tarafımızdan değerlendiriliyor. İddiaların soruşturulması yönünden ilgili kurumlardan FETÖ ile irtibatı belirleyen her delil soruluyor. Ankesör uygulaması, Bylock içerikleri, etkin pişmanlık hakkından yararlanan sanık beyanları, tanık anlatımları, FETÖ terör örgütü soruşturmalarında elde edilen tüm delilerin taranmasından elde edilen sonuç rapor ve kanaat verici her delil ilgili kurumlardan toplanıyor. Gelen bilgiler HSK Genel Sekreterliği ve Teftiş Kurulu Başkanlığınca genel kurula sunuluyor. FETÖ iltisakı tespit edilenlerin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 35. Maddesi’ndeki hüküm gereği savunmalarının alınması yoluna gidiliyor. Hakkındaki delillerin nevi ve kanaat verici niteliğine göre göreve devamı sakıncalı görülen hâkim ve savcılar HSK 2. Dairesince 2802 Sayılı Yasa’nın 77 maddesi uyarınca derhal görevden uzaklaştırılıyor.”

Yılmaz, “Kurulumuz, OHAL’in sonlanmasından sonra terör örgütleri ile irtibatı bulunan kamu görevlilerinin meslekten çıkarılması için yetkisi bulunan ender kurumlardan biridir. 375 Sayılı KHK hükümleri uyarınca çalışma yapan ender kurumlardan biriyiz ve mücadelemizi ilk günkü gibi sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuşmuştu.