SON TV

7. Yargı Paketi’nin detayları belli oldu!

Adalet Bakanlığı, hazırladığı 7. Yargı Paketi üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Pakette çat-kapı haciz uygulamasının kaldırılması, uyuşturucu bağımlıları için cezaevi, arabuluculuk sistemi düzenlemeleri ile göçmen kaçakçılığında cezaların artırılması da yer aldı. Diğer yandan savunma sanayi şirketlerinde çalışanların başka kurum ve kuruluşlarda çalışmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

7. Yargı Paketi’nin detayları belli oldu!

Adalet Bakanlığı, uzun süredir üzerinde hummalı bir şekilde çalıştığı 7. Yargı Paketini tamamladı. Paket kapsamına haciz uygulamasında yapılacak düzenlemeler, uyuşturucu bağımlıları için cezaevi, arabuluculuk sistemi düzenlemeleri ile göçmen kaçakçılığında cezaların artırılması konuları dahil edildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ilk kabine toplantısında sunum yapmasının ardından paketin TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor.

HAKİM KARARI OLMADAN HACİZ İŞLEMİ YAPILAMAYACAK

Bakanlık tarafından hazırlanan 7. Yargı Paketinin içerisinde çok önemli değişiklikler bulunuyor. Bu kapsamda, paketin TBMM’den geçmesi halinde konutlarda hakim kararı olmadan haciz işlemi yapılamayacak. Paketle birlikte, konutlarda yapılacak hacizler bakımından, icra müdürünün verdiği haciz kararının ancak “hakim onayından geçtikten sonra” yerine getirilebilmesi sağlanacak. Ayrıca, aile bireylerine ait ibadete özgü veya kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları, haczi caiz olmayan mallar arasına alınacak. Buna göre, evde ailenin ortak kullanımındaki buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ve yatak ile baza gibi eşyalar haczedilemeyecek. Paketle birlikte icra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde haciz yapılması da açıkça yasaklanıyor. Yani borç 50 bin lira ise 50 bin liralık eşya üzerinde haciz yapılabilecek.

UYUŞTURUCU MADDE İMAL VE TİCARETİ SUÇU ALT SINIRI 15 YIL OLACAK
Pakete uyuşturucu ile mücadelede için de önemli düzenlemeler dahil edildi. Buna göre, bağımlılık yapma özelliği fazla olan sentetik uyuşturucu ve uyarıcı maddelere yönelik cezai yaptırımların daha caydırıcı hale getirilmesi amacıyla, sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevleri uyuşturucu madde olarak kabul edilerek bunlar da ceza kapsamına alınacak. Böylelikle anılan maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasının alt sınırı 10 yıldan 15 yıl hapse çıkarılacak.

BAĞIMLI SUÇLULARIN TEDAVİSİ İÇİN ÖZEL CEZAEVLERİ KURULACAK

Öte yandan, paket içerisinde uyuşturucu bağımlısı suçluların tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanması için özel cezaevleri kurulması da yer alıyor.

AVUKATLAR MESLEĞİN İLK 5 YILINDA BARO AİDATI ÖDEMEYECEK
Paketle birlikte, avukatlık mesleğinin ilk beş yılında baro aidatı alınmaması sağlanarak mesleğe yeni başlayan avukatlara mali destekte verilecek. Bakanlık tarafından hazırlanan 7. Yargı Paketi içerisinde Arabuluculuğa ilişkin de düzenlemeler yer alıyor. Bu kapsamda, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, zorunlu arabuluculuk kapsamına alınacak.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI CEZASININ ALT SINIRI 5 YILA ÇIKARILACAK

Göçmen Kaçakçılığı konusu da 7. Yargı Paketi kapsamına dahil edildi. Paketin TBMM’de yasalaşması halinde Göçmen kaçakçılığı suçuyla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla suçun ceza alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak.

SAVUNMA SANAYİİDE ÇALIŞAN MÜHENDİSLER AYNI ALANDA BAŞKA YERDE ÇALIŞAMAYACAK

Öte yandan, Savunma Sanayiine ilişkin düzenlemeler de pakette yer aldı. Buna göre, Aselsan, Havelsan ve Roketsan gibi Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi şirketlerinde çalışan mühendislerin, yurt içinde veya yurt dışında aynı alanda faaliyet gösteren başka kurum veya kuruluşlarda çalışmasını veya işletme açmasını zorlaştıracak tedbirler alınacak. Bununla birlikte savunma sanayii kapsamında yapılan faaliyetlere yönelik rekabet yasağının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

AYM’DEKİ BİREYSEL BAŞVURULAR TAZMİNAT KOMİSYONUNA AKTARILACAK

Adalet Bakanlığınca hazırlanan paket kapsamında vatandaşların mağdur olmaması ve bekleme sürelerinin kısalması için de bir madde yer aldı. Buna göre, bireysel başvuru dosyaları tazminat komisyonuna aktarılacak. Paketin TBMM’den geçmesi durumunda getirilecek geçici maddeyle, halen Anayasa Mahkemesi önünde derdest bulunan uzun yargılamadan kaynaklı bireysel başvuruların, Adalet Bakanlığı bünyesindeki Tazminat Komisyonuna aktarılabilmesi ve bu Komisyon tarafından incelenerek bir an evvel çözüme kavuşturulması sağlanacak. Ayrıca pakette, kanun yollarına başvuru sürelerine ilişkin düzenlemelere de yer verildi. Buna göre, istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süreleri “iki hafta” olarak düzenlenecek.