SON TV

AB ile İtalya arasında bütçe krizi

AB Komisyonu, İtalya'nın 2019 yılı bütçe taslak planını, birliğin mali kurallarına ciddi uyumsuzluk içermesi nedeniyle reddetti. İtalya Başbakan Yardımcısı AB Komisyonunun kararına tepki gösterdi. Salvini, "Bir hükümete değil, bir halka saldırıyorlar. Bunlar, İtalyanları daha da rahatsız edecek şeyler. Sonra da bazı kişiler Avrupa Birliği’nin popülaritesinin en düşük seviyesinde olmasından şikayet ediyor." ifadelerini kullandı

AB ile İtalya arasında bütçe krizi

Yunanistan’dan sonra AB’de milli gelire göre en fazla kamu borcu olan ülke konumunda bulununan İtalya ile AB arasında bütçe krizi yaşanıyor.  AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, İtalya’nın 2019 yılı bütçe taslak planının reddedildiği belirtildi. Planın reddedilmesine gerekçe olarak bütçe planının birliğin mali kurallarına ciddi uyumsuzluk içermesi gösterildi. AB Komisyonu, geçtiğimiz günlerde İtalyan hükümetine gönderdiği mektupta, İtalya’nın 2019 bütçe kanununun İstikrar Paktı tarihinde görülmemiş şekilde hedeflerden sapma gösterdiğini ve bunun paktın yükümlülüklerine uyulmamasına yol açtığını vurgulamıştı. İtalya Başbakan Yardımcısı AB Komisyonunun ülkesinin gelecek yılki bütçe planını reddetmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Salvini, “Bir hükümete değil, bir halka saldırıyorlar. Bunlar, İtalyanları daha da rahatsız edecek şeyler. Sonra da bazı kişiler Avrupa Birliği’nin popülaritesinin en düşük seviyesinde olmasından şikayet ediyor.” ifadelerini kullandı.

Reddedilen bütçe planının gerekli düzeltmeler yapılarak 3 hafta içinde AB Komisyonu’na yeniden sunulması gerektiği belirtilen açıklamada, İtalya’nın gelecek yıl vereceği bütçe açığını düşürmesi gerektiğine işaret edildi.

İtalya, nisan ayında açıkladığı istikrar programında 2019 yılı bütçe açığı hedefini yüzde 0,8 olarak belirlemişti. Yeni hükümet ise bu oranı planlananın 3 katı kadar artıracak bir bütçe taslağı hazırlamıştı.

İTALYA İLE AB ARASINDAKİ BÜTÇE GERİLİMİ

İtalya’nın gelecek yıl bütçe açığının yaklaşık yüzde 1,6 seviyesinde olması hedefleniyordu ancak hükümet, uzun müzakereler sonucu işsizlere sağlanacak vatandaşlık geliri (muhtaçlık aylığı), emeklilik yaşını tekrar düşürmeye yönelik reform, banka krizlerinden etkilenenlere yönelik yardım, vergi affı ve sabit vergi oranı gibi vaatlerini gerçekleştirmek amacıyla bütçede fazladan yüzde 0,8 oranında açık verilmesini kararlaştırmıştı.

Hükümetin 15 Ekim’de AB Komisyonuna gönderdiği bütçe taslağında, gelecek yıl için GSYH’ye oranla bütçe açığı hedefi yüzde 2,4 olmuştu. İtalya, bütçe açığının 2020 yılında yüzde 2,1’e, 2021’de ise yüzde 1,8’e düşürüleceğini açıklamıştı.

İTALYA EN FAZLA KAMU BORCU BULUNAN 2. ÜLKE

AB Komisyonu, geçen günlerde İtalyan hükümetine gönderdiği mektupta, İtalya’nın 2019 bütçe kanununun İstikrar Paktı tarihinde görülmemiş şekilde hedeflerden sapma gösterdiğini ve bunun paktın yükümlülüklerine uyulmamasına yol açtığını vurgulamıştı.

İtalya, Yunanistan’dan sonra AB’de milli gelire göre en fazla kamu borcu olan ülke konumunda bulunuyor. İtalya’nın, borcunu AB kuralları gereği azaltması gerekiyor.

Yunanistan’ın kamu borcu, GSYH’sinin yüzde 180’ine denk geliyor. Bu oran, İtalya’da yüzde 130 seviyelerinde bulunuyor.

HÜKÜMETE DEĞİL HALKA SALDIRIYORLAR

Salvini, “Bir hükümete değil, bir halka saldırıyorlar. Bunlar, İtalyanları daha da rahatsız edecek şeyler. Sonra da bazı kişiler Avrupa Birliği’nin popülaritesinin en düşük seviyesinde olmasından şikayet ediyor.” ifadelerini kullandı.

Diğer Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Luigi Di Maio da sosyal medya sitesi Facebook hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla İtalya’nın bütçesinin reddedilmesine değindi.  Hükümetin İtalyanların sosyal haklarını koruyan “son siper” olduğunu kaydeden Di Maio, “Eğer pes edecek olursak, tasarruf yanlısı ‘uzmanlar’ hızla geri dönerler. Bu yüzden de pes etmeyeceğiz. Doğru yolda olduğumuzu biliyoruz, dolayısıyla durmayacağız.” dedi.