SON TV

Adalet Akademisi’nde hakim ve savcılara Türkçe dersi

Adalet Akademisi’nde hakim ve savcılara Türkçe dersi

Türkiye Adalet Akademisi’nde (TAA) eğitim gören hakim ve savcı adayları için kişisel gelişim uygulamaları kapsamında “Kararların Dili” dersi verilmeye başlandı. Yargı kararlarının daha etkin ve güçlü kılınmasının hedeflendiği eğitimlerde hakim ve savcı adaylarına Türkçe’nin doğru kullanımı da öğretiliyor. Kararların Dili dersiyle daha okunabilir, akıcı ve anlaşılabilir yargı dilinin oluşturması amaçlanıyor.

“Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim” vizyonuyla, meslek öncesi ve meslek içi eğitim faaliyetlerini sürdürerek eğitim sistemini geliştirmeyi hedefleyen Türkiye Adalet Akademisi’nde, ilk defa hakim ve savcı adaylarına yönelik eğitim müfredatına Kararların Dili Dersi eklendi. Dil bilgisi ve anlam bütünlüğünün geniş bir biçimde ele alındığı derste, yargılamalarda Türkçe’nin doğru, açık ve vurgulu kullanımının önemi işleniyor. 25. Dönem Hakim Savcı Adayları ile 15. Dönem İdari Yargı Hakim Adaylarının eğitim sürecinde başlatılan ders, 577 aday tarafından ilgiyle takip edildi. Korona virüs (Covid-19) salgını dolayısyla seyreltilmiş sınıflarda ders alan hakim savcı adaylarına ilk dersi, Gazi Üniversitesi TÖMER Başkanı Prof. Dr. Nezir Temur, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Durmuş ve Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Murat Erol anlattı.

 

YARGI KARARLARININ TİPOLOJİK ÖZELLİKLERİ İNCELENİYOR

Türkçe’nin tipolojik özelliklerini derste anlatan Prof. Dr. Nezir Temur, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün desteğiyle Türkiye Adalet Akademisine böyle bir dersin ihdas edilmesinin mutluluk verici olduğunu söyledi. Dersin ve içeriğinin hukuk reformları ile bütünleştiğini kaydeden Temur, “Bu derste yargı kararlarına Türkçe’nin tipolojik özelliklerinin ne kadarının yansıdığını, metinleri ele alacağız. Yargı kararlarını iyileştirme, daha güçlü kılma hedefindeyiz. Bu çalışma uzun bir sürece yayılacak bir proje” dedi.

“KARARLARDA FARKINDALIK GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Yargı kararlarının daha anlaşılabilir olmasının hedeflendiğini anlatan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Durmuş Kararların Dili dersinin ana amacının daha okunabilir, daha akıcı, daha anlaşılabilir bir yargı dilinin oluşturulmasına katkı sağlamak olduğunun altını çizdi. Durmuş “Bu çerçevede yargı uygulayıcıları olarak hakim-savcı adaylarının toplumda çok temel bir rolü var. Bu rolleri üzerinden Türkçe’nin daha etkin bir şekilde kullanılması, anlaşılabilir okunabilir ve daha etkin bir hukuk dilinin oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu çerçevede farklı yargı alanından örnekler üzerinde sorunlar belirledik. Bu sorunları biçimsel, anlamsal ve üsluba ilişkin örnekleri ile değerlendirerek dersimizi vereceğiz. Bu derslerin amacı aynı zamanda Türkçe’nin yargı kararlarında daha doğru daha başarılı kullanımına ilişkin farkındalık geliştirmek” dedi.

Kaynak: SABAH