SON.TV/ANKARA
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Ankara’da düzenlenen Adli Yargı Değerlendirme Toplantısı’nda, hazırlıkları süren 12. Yargı Paketi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Cumhuriyet başsavcıları ve adalet komisyonu başkanlarına hitap eden Gürlek, yeni düzenlemelerin temel amacının yargılama süreçlerini hızlandırmak, vatandaşların adalete daha kısa sürede ulaşmasını sağlamak ve adalet hizmetlerinde etkinliği artırmak olduğunu belirtti.
DURUŞMALAR DAHA KISA ARALIKLARLA YAPILACAK
Bakan Gürlek, 12. Yargı Paketi kapsamında yazılı yargılama usulüne tabi davalarda önemli bir değişiklik planlandığını açıkladı.
Buna göre zorunlu haller dışında iki duruşma arasındaki sürenin üç ayı geçmemesi hedefleniyor. Böylece yıllarca süren dava süreçlerinin kısaltılması ve vatandaşların adalete daha hızlı ulaşması amaçlanıyor.
BÜROKRASİ AZALACAK
Pakette yer alan düzenlemelerden birinin de noter işlemleri olduğunu belirten Gürlek, noterlik evraklarının doğrudan mahkemelere ve Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilmesini sağlayacak sistem üzerinde çalışıldığını ifade etti.
Bu düzenleme ile hem bürokrasinin azaltılması hem de dava süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor.
BİLİRKİŞİLİK SİSTEMİ YENİDEN DÜZENLENİYOR
Adalet Bakanı, bilirkişilik kurumunun amacı dışında kullanılmasının önüne geçecek yeni düzenlemelerin de pakette yer aldığını söyledi.
Teknik uzmanlık gerektirmeyen konularda gereksiz bilirkişi incelemelerinin yargılamaları uzattığını belirten Gürlek, bu uygulamanın sınırlandırılmasıyla davaların daha kısa sürede sonuçlandırılmasının amaçlandığını kaydetti.
“IBAN KİRALAMA”YA YENİ YAPTIRIMLAR
Gürlek, son dönemde suç örgütlerinin sıklıkla kullandığı “IBAN kiralama” yöntemine ilişkin de yeni düzenlemelerin hazırlanacağını açıkladı.
Banka hesaplarının suç örgütlerine kullandırılmasına yönelik daha açık, ölçülü ve caydırıcı yaptırımlar getirileceğini belirten Gürlek, bu suç tipine karşı hukuki altyapının güçlendirileceğini ifade etti.
DİJİTAL DELİLLER İÇİN YENİ GÜVENCELER
- Yargı Paketi kapsamında dijital materyaller ve kişisel verilerin korunmasına yönelik yeni güvencelerin de hayata geçirilmesi planlanıyor.
Bakan Gürlek, kanun yollarının daha öngörülebilir hale getirileceğini, dijital delillerin muhafazası ve imhasına ilişkin hukuki güvencelerin artırılacağını söyledi.
“VATANDAŞ ODAKLI ADALET SİSTEMİ”
- Yargı Paketi’nin temel hedefini “vatandaş odaklı adalet sistemi” olarak açıklayan Gürlek, şunları söyledi:
“12. Yargı Paketi, daha hızlı, daha öngörülebilir ve vatandaş odaklı bir adalet sistemi kurma irademizin en somut göstergelerinden biridir.”
Bakan Gürlek, paketin yargının etkinliğini artıracak yapısal reformlar içerdiğini ve hazırlık çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
ETİKETLER: #12YargıPaketi #AkınGürlek #AdaletBakanlığı #YargıReformu #Adalet #Mahkemeler #Yargı #SonTV









