Bakan Tunç: AYM’de bazı dosyalar öne alınıyor

81 ilin Cumhuriyet Başsavcıları, Adalet Komisyon Başkanları, Bölge Adliye ve İdari Mahkeme Başsavcılarının katıldığı Yargı Teşkilatı toplantısı bütün bakanlık birimlerini bir araya getirdi. İki gün sürecek toplantıya Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bakan yardımcıları, HSK üyeleri, Adalet Bakanlığının tüm Genel Müdürleri katıldı. Yargı Teşkilatına ilişkin sorun ve önerilerin karşılıklı olarak değerlendirilmesi planlanan toplantıda Bakan Tunç, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Can Atalay hakkında hak ihlali veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında yaptığı suç duyurusuyla ilgili ilk kez konuştu. Son 21 yılda Anayasa da sessiz devrim sayılabilen değişiklerin yapıldığını, Anayasa’da darbeci ruhu kaldırmak için de önemli mücadele verildiğini belirtti. Bugüne kadar Anayasa’da 184 değişiklik yapıldığını, madde sayısından fazla değişiklik olduğunu kaydeden Bakan Tunç, “yeni bir Anayasa’ya ihtiyaç olduğunu görmek mümkün. Darbeci vesayeti kaldırmak için önemli değişiklikler yapıldı ancak Anayasa’nın yamalı bir bohçaya döndüğünü görüyoruz. Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya ihtiyacı olduğunu tüm kesimler biliyor” dedi.

“ADLİYE MAHKEMELERİNİN VERDİĞİ KARARI SON İNCELEME YERİ YARGITAYDIR”
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Can Atalay’a hak ihlali veren üyelerine suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili tartışmalarında Anayasa’dan kaynaklandığını belirten Tunç, “bu anlamda Anayasanın daha fazla sorunlara neden olmadan, yeni Anayasa konusuna hız vermemiz gerekiyor. İki yüksek mahkemenin farklı kararları üzerinden sokak çağrıları yapmak ve Anayasal düzeni ortadan kaldırma iftirasını atmak sorumsuzluktur. Anayasa’nın 153 maddesine göre, Anayasa mahkemesi kararları herkesi bağlar. Anayasa’nın 154’ncü maddesine baktığımızda ise Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Bazı bireysel başvuru kararları, Yargıtay’ın yıllarca oturmuş içtihatlarını bozduğunu görüyoruz” dedi.

129 BİN 900 BİREYSEL BAŞVURU DOSYASI BEKLERKEN BAZI DOSYALAR ERKEN GÜNDEME ALINIYOR
Anayasa Mahkemesi’nin şu an 15 üyesi olduğunu ve bekleyen 129 bin 900 bireysel başvuru dosyasının olduğunu belirten Tunç, “Bu dosyalara 15 üye bakacak. Anayasa Mahkemesi de bundan yakınıyor. Bireysel Başvuru ile gelen bu dosyaların zamanı içinde sonuçlanacağının imkansız olduğunu Anayasa Mahkemesi üyeleri de söylüyor. Bekleyen 129 bin 900 bireysel başvuru dosyası arasından kısa sürede sonuçlandıran dosyalarda olduğunu görüyoruz” dedi.

“ÇÖZÜM YENİ ANAYASA”
2021 yılında AYM’ye 8 bin 102 bireysel başvuru dosyası geldiği, 2023’de bu sayısının 74 bin 917’e çıktığını kaydeden Tunç, “2024’te ne kadar dosya geleceği herkesin malumu. Bu soruna tabiki duyarsız kalamayız. Sorunun çözümü yeni bir Anayasa yapmaktır. Anayasa Mahkemesi’nin yapısında da değişiklik yapmamız gerekiyor. Yeni Anayasa konusunda TBMM’de grubu bulunan tüm partilerin bu konuda duyarlı olacağına eminim. Yargı kararları tartışabilir, ancak birileri tarafından bu konu farklı bir yerlere çekilmek isteniyorsa, biz bunu reddediyoruz.

“YANLIŞ BİR ALGI OPERASYONU YÜRÜTÜLÜYOR”
Yargı mensuplarının adaletin tecellisi için kutsal bir görev yaptığını, Türkiye yüzyılının da Adaletin yüzyılı olması için canla başla çalışacaklarını belirten Bakan Tunç, “son dönemde yanlış bir algı var. Emniyet yakalıyor, yargı bırakıyor diye. Bütün operasyonlar yargının talimatlarıyla yapılıyor. Operasyonların gözaltı kararları Cumhuriyet Savcıları ve mahkemelerin talimatıyla yapılıyor” dedi.

“İNSANLIK SUSUYOR”
Filistin’deki katliamın durmaksızın devam ettiğini belirten Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Filistin’deki katliam devam ediyor. İnsanlık ve savaş suçu ile soykırım yapılıyor. 10 binden fazla kardeşimiz şehit edildi. Bu şehitlerimizin yüzde 70’i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Bu katliam dünyanın gözü önünde yapılıyor. Birleşmiş Milletler huzuruna getirilen ateşkes önerisi bir üyenin karşı oyuyla reddedilip, savaş devam ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ateşkes önerisi reddediliyor ve savaş engellenemiyor. Maalesef insanlık susuyor. Ama Türkiye olarak biz susmayacağız. Cumhurbaşkanımız liderliğinde Filistin’in sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.

KAYNAK-SABAH


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version