SON TV

Boğaziçili olacakların dikkatine! Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ne vadediyor?

Boğaziçili olacakların dikkatine! Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ne vadediyor?

150 yılı aşan bir geçmişe sahip olan Boğaziçi Üniversitesi,  dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında yer almaktadır. Pek çok sıralamada üniversite ilk 500’ün içine girmektedir. Boğaziçi Üniversitesi pek çok kişi tarafından özel üniversite olarak bilinmesine rağmen bir kamu üniversitesidir.

Boğaziçi Üniversitesi deyince akla ilk gelen şeylerden biri farklı fikir ve yaşam tarzlarının bir arada var olmasıdır. Boğaziçi Üniversitesi fikir ve düşünce özgürlüğünün yaşam bulduğu bir üniversite olarak öne çıkar. Farklı düşüncelere sahip olan insanlar bir araya gelerek ortak bir faaliyetler gerçekleştirebilir.  Toplum tarafından ötelenen pek çok gurup, anlayış ve ideoloji kendisini kulüp marifeti, basın açıklaması ve buna benzer pek çok yolla ifade etme imkânı bulur.

TAHAMMÜL EŞİĞİ YÜKSEK

Üniversite bünyesinde belli bir anlayış hâkim olsa da Türkiye’nin atmosferinden farklı olarak farklı fikirlere olan tahammül eşiği çok daha yüksektir.

Bilim ve araştırma merkezli bir akademik anlayışa sahip olan üniversitenin özgürlükçü bir akademik ortamı vardır. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri kendi alanlarında donanım kazanırken aynı zamanda, kendilerini, geniş bir sosyal çevre içerisinde de bulurlar. Sanat, spor, edebiyat gibi pek çok alanda kulüp faaliyeti sürdürmek mümkündür.

Boğaziçi Üniversitesi mezunları bilimde, iş dünyasında, siyasette, sanatta kısaca hayatın her alanında önemli roller üstlenmişlerdir.

Türkiye’nin önde gelen pek çok siyasetçisi, bilim insanı ve sanatçısı Boğaziçi Üniversitesi mezunudur.

Her yıl 1850 yeni öğrencinin katıldığı Boğaziçi Üniversitesi’nin 6 kampüsü, 14.500 öğrencisi ve tüm dünyaya yayılmış 53.000 mezunu vardır.

Boğaziçi Üniversitesi’nde;

  • 4 Fakülte, 2 Yüksekokul, 6 Enstitü içinde 33 Lisans, 65 Yüksek Lisans ve 33 Doktora Programı
  • Tam zamanlı 437 öğretim üyesi (Prof., Doç., Yrd. Doç.), 81 öğretim görevlisi, 92 yabancı uyruklu öğretim elemanı, 260 araştırma görevlisi, 917 idari personel
  • 12 082’si Lisans, 5 042’si Lisansüstü olmak üzere toplam 17 124 öğrenci; 2 499 mezun
  • Dünya üniversiteleri ile yapılmış 349 anlaşma kapsamında yaklaşık 40 ülkeden 232 yabancı öğrenci
  • 44 öğrenci kulübü
  • 3 927 kişilik yurt kapasitesi
  • Toplam 1 680 042 m2 alanıyla Güney, Kuzey, Hisar, Uçaksavar, Kilyos-Sarıtepe, Kandilli olmak üzere 6 ana kampüs
  • 481 616 kitap, 79 921 elektronik dergi, 3 256 021 elektronik kitap ve gazete, 620 basılı dergi ve 174 etkileşimli veri tabanı ve Braille Alfabesi ile yazılmış 2 283 kitap ve sesli kitaptan oluşan kütüphanemizi ortalama günde 5 500 civarında araştırmacı ve öğrenci ziyaret etmektedir.
  • 141 Araştırma Laboratuvarı; 31 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır.

MEZUN GÖZÜNDEN BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ  

Bünyesinde barındırdığı özgürlükçü ortam okula başladığımdan beri kendimi okula ait hissetmemi sağladı. “Bu benim okulum” diyorum ve her zaman bunu hissediyorum.

Ben en çok etkileyen hocalarla aramızda hiyerarşik bir ilişkinin olmamasıydı. Hocalar fikirlerimize değer verir ve görüşlerimizi her zaman ciddiye alırdı. Hocalarla iletişim kurmak konusunda sıkıntı çekmezdik. Maillerimize hemen cevap alır, dilediğimiz de hocanın yanına gidip soru sorabilir, fikir alışverişinde bulunabilirdik.

AKADEMİK HAYAT

Akademik olarak kendimi geliştirmemde Boğaziçi Üniversite‘nin büyük katkısı oldu. Hazırladığımız ödevler, sunumlar akademik kariyerine devam etmek isteyen, ilerde tez yazmayı düşünenler için iyi bir antrenman oldu. Düşüncelerimi akademik olarak ifade etmeyi Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrendim.

Okulda düzenlenen pek çok kulüp faaliyeti ve etkinliğe katılma şansı buldum. Pek çok disiplinde, alanında çığır açan isimleri dinleme fırsatı yakaladım. Beynimde bambaşka ufukların açılmasına sebep oldu. Kulüp faaliyetlerine geç başlaması yani bu zamana kadar böyle bir kulübün faaliyette olmaması bir eksiklik de olsa BİSAK ( Boğaziçi İslam Araştırmaları Kulübü) nün faaliyete geçmesi bir boşluğu gerçek anlamda doldurmuş oldu. Özellikle çok kimlikliliği, çok dilliliği ilke edinen Boğaziçi için önemli bir eksiklik giderilmiş oldu.

Bu süreçte farklı kesimlerden arkadaşlar edindim. Düşünce dünyam ve kültürüm zenginleşti. Benimle aynı düşünmeyen insanlarla bir arada yaşamayı fikir alışverişi yapmayı öğrendim.

YEŞİL KAMPÜS

Boğaziçi Üniversitesi aynı zamanda doğal ortamı, ağaçları ve çimenleriyle nadide üniversitelerden biridir. Yeşil bir kampüse sahip olan üniversitede öğrenciler çimenlerde ders çalışıp muhabbet ederken aynı zamanda doğanın tadını çıkarabilir. Boğaziçi Üniversitesi özellikle bahar aylarında boğazın eşsiz güzellikleri olan pek çok çiçek türüne ev sahipliği yapar. Boğaziçi Üniversitesi muhteşem bir doğal güzelliğe; ormana ve yeşil alana sahiptir. Günümüzde binadan ibaret üniversitelerin yaygınlaştığını hesaba katarsak bu ortamın değeri daha iyi anlaşılacaktır.

Boğaziçi Üniversitesi aynı zamanda hayvan sever bir kampüs ortamına sahiptir. Kedilerin sağlık kontrolü okul bünyesindeki veterinerler tarafından yapılır. Düzenli olarak mama ve su ihtiyaçları giderilir. Bu yüzden kampüsün her yerinde kedileri rastlamak, hatta kedilerle ders dinlemek olasıdır. Şımarık bir kedi popülasyonuna sahip olan Boğaziçi’nde kediler yemek tabağınıza ortak olabilir. Kesinlikle insanlardan hatta köpeklerden bile korkmayan bir kedi egemenliğine sahiptir Boğaziçi.

SON TV EDİTÖRÜ – ÖZEL HABER