Bugün 21 Aralık kış gündönümü… 21 Aralık’ta yılın en uzun gecesi yaşanacak

Bugün 21 Aralık kış gündönümü. Bu gece yılın en uzun gecesini yaşayacağız! 21 Aralık bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılıyor. En uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak dönencesine 90 derece açı ile gelecek. Peki ülkemizde en uzun geceyi hangi şehir yaşayacak?

Kuzey yarım kürede Oğlak dönencesine güne ışıklarının dik geldiği 21 Aralık’ta en uzun gece yaşanıyor ve geceler kısalmaya başlıyor. Peki kış gündönümü nasıl oluşur? İşte kış ekinoksunun merak edilenleri…

NEDEN EN UZUN GECE 21 ARALIK’TA?

Kış Gündönümü’nde (yaklaşık 21 Aralık) ise, güneş ışıkları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. 21 Aralık günü yılın en kısa günü ve bu gece ise yılın en uzun gecesi yaşanacak. Bilimsel olarak da kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık tarihinde, yılın en kısa günü ve en uzun gecesi yaşanıyor.

KIŞ GÜN DÖNÜMÜ NEDİR?

Kış gündönümünde (21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır.

21 Aralık günü yılın en kısa günü ve bu gece ise yılın en uzun gecesi yaşanacak.

Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar.

EN UZUN GECE NEREDE YAŞANIR?

21 Aralık’ta güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla gelmesi sonucu Kuzey Yarım Küre’de yılın en uzun gecesi yaşanacak. Bu günden itibaren Kuzey Yarım Küre’de kış mevsimi tam olarak başlayıp, geceler kısalmaya başlayacak. Kuzeyden güneye gidildikçe en uzun gecenin süresi de azalacak. Bu nedenle Türkiye’de en uzun geceyi 15 saat 6 dakika ile Sinop geçirirken, en kısa gece ise 14 saat ile Hatay’da yaşanacak.

En uzun gecenin yaşanacağı Sinop’ta gece süresi 15 saat 6 dakika, Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak.

En kısa gecenin yaşanacağı Hatay’da gece süresi 14 saat, gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak.

21 Aralık’ta Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır.

TÜRKİYE’DE EN UZUN GECE EN KUZEYDEKİ SİNOP’TA YAŞANACAK

Kuzey yarım kürede Oğlak dönencesine güne ışıklarının dik geldiği 21 Aralık’ta en uzun gece yaşanacak ve geceler kısalmaya başlayacak. 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece ise Kuzey’deki Sinop’ta yaşanacak.

GOOGLE KIŞ GÜNDÖNÜMÜNÜ DOODLE YAPTI

Önemli günleri ve kişileri sayfasına taşıyan arama motoru devi Google bu gün sayfasında 21 Aralık kış gündönümünü yer verdi. Tarayıcılarını açan kullanıcılar sürpriz Doodle ile karşılaştı.

YAZ GÜNDÖNÜMÜ NE ZAMAN?

Yaz gündönümü veya yaz gün dönümü güneş ışıklarının Yengeç Dönencesi’ne yılda bir kez (yaklaşık 21 Haziran’da) dik geldiği andır. Yaz gündönümü tarihi olan 21 Haziran, Kuzey Yarımküre’de en uzun gündüz ve en kısa gecenin yaşandığı gün olurken, kuzeye gidildikçe gündüz süresi de uzuyor. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılıyor. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul ediliyor.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version