Bursa Mahkemesi’nden ilginç alkol kararı!

Bursa’da alkollü olarak araç kullandığı belirlenen bir vatandaşın yargılandığı davada ilginç bir beraat kararı çıktı.

Olay şöyle gelişti: Sanık Çağdaş B. sevk ve idaresindeki 16 ABV … plakalı aracıyla seyir halinde iken Veysel Karani Mahallesi Murat Hüdavendigar Bulvarı kavşağında kolluk görevlileri tarafından durduruldu. Burada yapılan kontrollerde 1.38 promil alkollü olduğu halde araç kullandığı ortaya çıktı. Çağdaş B. Hakkında alkollü olduğu halde araç kullanmak suretiyle ‘Alkol veya uyuşturucu maddenin etkisi altındayken araç kullanma’ iddiası ile soruşturma başlatıldı. Çağdaş B. hakkında atılı suç kapsamında iddianame düzenlendi.

Sanık mahkeme tutanaklarına yansıyan savunmasında, “Olay günü evde birkaç duble rakı içtikten sonra dışarı çıktım. Evin 4-5 km uzağında Balıklı Kavşağı’na geldiğimde trafik görevlileri alkolmetre üflettiler. Alkolmetreyi üflediğim an ile en son alkol aldığım zaman 5-6 dakika vardı. Çıkan orana ben de şaşırdım. Beraatime karar verilmez ise hakkımda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesini talep ederim” dedi.

“20 DAKİKALIK ZAMAN…”

Bursa 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nce sanık hakkında karar verildi. Kararda, “Sanığın üzerine atılı suçun oluşması için öncelikle bilimsel ve teknik esaslara uygun bir alkol ölçümünün yapılması gerekmektedir” denildi. Kararda, Trafik Denetlemelerinde ve Trafik Kazalarında Alınacak Önlemelere ilişkin yönergenin 29/1-a ve 30/1-c maddelerine yer verildi. Bu maddelere göre, ölçülen değerin gerçek alkol düzeyi olması için alkol alımı ile ölçüm yapılan zaman arasında en az 20 dakikalık zaman geçmişi olmasına özen gösterilmesi gerektiği belirtildi.

Kararda, “Sanığın, en son alkol aldığı an ile alkol testinin yapıldığı an arasındaki zaman farkının 20 dakikadan az olduğuna ilişkin savunmasının fiili gerçeklere aykırı düştüğünün açıkça ortada olmadığı durumlarda mevzuat hükümlerine aykırı olarak yapılan alkol test sonucunun sanık aleyhine değerlendirilemeyeceği açıktır” denildi.

Mahkeme, ‘Alkol veya uyuşturucu maddenin etkisi altındayken araç kullanma’ suçunun unsurlarının oluşmadığının anlaşıldığını ifade ederek sanığın beraatine karar verdi.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version