SON TV

Dijital haber spikerleri insanların yerini mi alacak?

Teknoloji haberleri sitesi The Verge'de yer alan habere göre, Çin resmi haber ajansı Şinhua, haber metinlerini canlı sunucular gibi okuyup sunabilen dijital haber spikeri modelleri geliştirdi

Dijital haber spikerleri insanların yerini mi alacak?

Teknoloji haberleri sitesi The Verge’nin haberine göre, Çin resmi haber ajansı Şinhua, gerçek haber sunucularının görüntülerini makine öğrenme teknolojisiyle sentezleyerek haber metinlerini otomatik olarak okuyabilen dijital kompozit modeller geliştirdi. Dijital haber spikeri, haber metinlerini canlı sunucular gibi okuyup sunabilecek

Ajans, yapay zekayla çalışan modelleri üretmek için Çin’in popüler arama motoru Sogou ile iş birliği yaptı.

SENTEZLENMİŞ İNSAN SESİ KULLANILIYOR

İngilizce ve Çince haberler için ayrı olarak geliştirilen iki insan görünümlü model, gerçek haber sunucusu görüntülerinden oluşan bir katman üzerine yerleştirilen ağız ve yüz animasyonlarından oluşuyor. Okunan haberin içeriğine göre değişen animasyonlara, sentezlenmiş insan sesi eşlik ediyor.

Haberde görüşüne başvurulan teknoloji uzmanları, makine öğrenme teknolojisiyle geliştirilen dijital kompozitlerin şimdilik “CGI” denilen bilgisayarda üretilen görsel modellerden ve sesli dijital asistanlarda kullanılan ses sentezleme teknolojisinden çok üstün sonuçlar vermemekle birlikte, yapay zekayla yaratıldığı için geliştirmeye açık olduğunu vurguladı.

Şinhua’dan yapılan açıklamada, dijital modellerin, televizyon, internet ve mobil yayıncılıkta haber üretiminde kullanılacağı, yapay zekayla çalışan sunucular sayesinde haber üretim maliyetlerinin düşürülerek etkinliğin artırılmasının hedeflendiği kaydedildi.

ETİKETLER: