SON TV

Doğu Akdeniz’de yeni NAVTEX

Türkiye, 18 Ağustos - 15 Eylül tarihleri arasında YAVUZ sondaj gemisinin Kıbrıs adasının güneybatısında yürüteceği sondaj çalışmaları için yeni bir NAVTEX yayınladı.

Doğu Akdeniz’de yeni NAVTEX

Oruç Reis sismik araştırma gemisi, Kıbrıs açıkların başlattığı hidrokarbon arama çalışmalarına devam etmek üzere yeni NAVTEX ilanında bulundu.

Oruç Reis’in sismik çalışma yürüteceği alan için 22 Temmuz’dan 23 Ağustos’a kadar sürecek bir NAVTEX ilanının süresi dolmadan yeni bir ilan yayınlandı.

Buna göre Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz’in Kıbrıs açıklarında daha önce ilan edilen bölgede 15 Eylül’e kadar sismik çalışmalarına devam edecek.

Doğu Akdeniz'de yeni NAVTEX

NAVTEX İLANI NEDİR?

NAVTEX (Navigational Telex), uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet ve hava raporları ve uyarılarını otomatik olarak yazılı bir şekilde ileten haberleşme sisteminin adıdır. Navtex ilanı da Navtex adlı cihaz üzerinden yapılan bildirimlerin adıdır.

NAVTEX; denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalara ilişkin bilgileri iletir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacakları eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden ilan ederek bu sahalara girilmemesi konusunda uyarıda bulunmuş olur.

ORUÇ REİS’İN SİSMİK OPERASYONLARI

Başta kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları yapabilen Oruç Reis sismik araştırma gemisi, her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları da yapabiliyor.

Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki ender araştırma gemilerinden biri olan Oruç Reis, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması gerçekleştirebiliyor.

Oruç Reis, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar da iki boyutlu sismik operasyonlar icra edebiliyor.