Esrar oranı düşük 2 yeni tür kenevir tohumu üretildi

Esrar oranı düşük 2 yeni tür kenevir tohumu üretildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nce başlatılan ıslah çalışmasıyla esrar miktarı oranı binde 2’ye düşürülmüş 2 yeni tür tohum üretildi.

Mevcut türlerdeki esrar oranı yüzde 5-6’dan binde 2’ye düşürülen Narlı ve Vezir adlı tohumlar, daha fazla alanda kullanıma olanak sağlayacak.

Ekim alanı 5-6 bin dekara çıkan kenevir, ilaç ve tekstil başta olmak üzere birçok alanda kullanılabiliyor. Yaklaşın 50 bin çeşidi bulunan kenevirin Türkiye’de üretimine 19 ilde izin veriliyor. 3 bin 500 dekarlık ekim alanına sahip Samsun’da yapılan ıslah çalışmaları sayesinde esrar oranı düşük kenevir üretildi.

Nazlı ve Vezir adı verilen kenevir türleri Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesince ‘Kenevir Popülasyonlarında THC Oranı Düşük Genotiplerin Geliştirilmesi Projesi kapsamında geliştirildi.

Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) destek verdiği çalışmada ülkemizdeki kenevirlerinin içinde yüzde 1-5 civarında olan esrar oran bu 2 çeşitte binde 3-4’e kadar düşürülmüş oldu.

Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyon Müdürlüğü’nce tohumluk tescil başvurusu geçen yıl yapılan ‘Narlı’ ve ‘Vezir’ kenevirlerinin 2 yıl boyunca üretim ve takip testleri yapılacak ve iki yıl üretimi takip ve test edilecek olan çeşitlerin bu yıl sonunda tescil edilmesi bekleniyor.

Kenevirin, ülkemizde 3 bin yıllık kenevir tarımı geçmişi olmasına karşın uyuşturucu özelliğinden dolayı ülkemizde üretim ve ticaretinin sınırlı bulunuyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvik ve desteği ile AR-GE ve üretim çalışmalarıyla keneviri ekonomiye kazandırma çalışmaları başladı.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version