SON TV

Araba sahiplerine yanlış akaryakıt müjdesi

SON TV, akaryakıt istasyonlarında araç depolarına yanlış yakıt doldurulması sonrasında sorumluluğun kimde olduğuyla ilgili kaosa son verecek emsal niteliğindeki Yargıtay kararını açıklıyor.

Araba sahiplerine yanlış akaryakıt müjdesi

SON TV ÖZEL HABER – Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, benzin istasyonlarında sıkça yaşanan yanlış akaryakıt doldurulması olaylarında emsal teşkil edecek bir karara imza attı. ALPET şirketine bağlı bir istasyonda aracının deposuna mazot yerine benzin konulan müşterinin şikâyeti üzerine Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, doğan zarardan, tedarikçi ALPET’in de sorumlu olduğuna karar verdi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun söz konusu kararı, bir müşterinin İstanbul’da aracının deposuna mazot yerine benzin konulması üzerine şikâyetçi olmasıyla çıktı. SON TV’nin ulaştığı bilgilere göre olay şöyle gelişti:

Şenol Köse İstanbul’da Yalvaçlar Petrol’e ait ALPET istasyonundan mazot almak üzere geldi. Pompacı yanlışlıkla depoya benzin doldurdu. Bu sebeple araç büyük bir arıza yaptı.

TÜKETİCİ MAHKEMESİ’NE BAŞVURDU

Mağdur Şenol Köse, Bakırköy Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak gerek Yalvaçlar şirketinin, gerekse de ALPET firmasının zararını ödenmesini talep etti. Davacı dilekçesinde sigorta tarafından yapılan ödeme düşüldükten sonra 31 bin lira parça ve işçilik hasar bedeli, 15 bin lira değer kaybı tazminatı ve 2 bin 500 lira da aracın kullanılmaması sebebiyle oluşan zararı söz konusu olduğunu söyledi.

Mahkeme, dosya üzerinde yaptığı incelemede Yalvaçlar isimli bayiinin sorumluluğuna kanaat getirse de ALPET şirketinin sorumlu olmadığına karar verdi. Bunun üzerine Şenol Köse kararı temyiz etti. Dosyayı görüşen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, benzin istasyonunun ALPET bayisi olduğunu, verilen ayıplı hizmetten Tüketiciyi Koruma Kanunu gereği müteselsilen ALPET firmasının da sorumlu olduğu gerekçesiyle yerel mahkeme kararını bozdu. Dosyayı yeniden görüşen yerel mahkeme önceki kararında direndi.

GENEL KURUL KAOSA SON VERDİ

ALPET firmasının, doğan zarardan, sorumluluklarının bulunmadığı fikrinde direnmesi üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. 47 üyesi bulunan kurul dosya üzerinde yaptığı değerlendirmede akaryakıt istasyonlarında yaşanan kaosa son verecek içtihat niteliğinde bir karara imza attı. Şenol Köse’nin ayıplı hizmet aldığına hükmeden genel kurul, sağlayıcı ALPET firması ve Yalvaçlar şirketinin Tüketiciyi Koruma Kanunu gereği ayıplı hizmetten ve ayıplı hizmetin neden olduğu her türlü zarardan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumlu olduğuna hükmetti. Genel kurul, kararda sunulan hizmetin ayıplı olduğunun bilinmemesinin sorumluluğu ortadan kaldırmayacağına da karar verdi.