SON TV

Tunceli’ye süpriz karar!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tunceli Pülümür Çayı üzerinde yapımı planlanan Pülümür Barajı ve HES Projesi için durdurma kararı aldı. Belediye'nin 'Baraj göç ve sosyal patlamaya neden olacak' uyarısı ise projenin iptal edilme sebeplerinden birisi...

Tunceli’ye süpriz karar!

Tunceli Pülümür Çayı üzerinde yapımı planlanan Pülümür Barajı ve HES Projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durduruldu. Bakanlığın ÇED sürecine ilişkin durdurma kararında, Tunceli Belediyesi’nin, projenin uygulanması durumunda tarım ve hayvancılığın olumsuz etkilenmesinin yanında göç ve sosyal patlamalar yaşanabileceği yönündeki uyarılarına yer verildi.

Kenan Elektrik Üretim A.Ş tarafından Tunceli merkezde bulunan Pülümür Çayı üzerinde yapımı planlanan 37 MW kurulu gücündeki Pülümür Barajı ve HES Projesine ilişkin 16 Ekim 2012 tarihinde gerçekleştirilen 2. İzleme ve Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısında eksik kurum görüşleri nedeniyle sürecin durdurulduğu bilgisine yer verilen Bakanlık kararında, çeşitli kurumların projeye ilişkin çekincelerine yer verildi.

Göç ve sosyal patlama uyarısı karara yansıdı

Tunceli Belediyesinin, projenin uygulanması durumunda yöre halkının geçim kaynaklarının etkileneceği, bölgede göç ve sosyal patlamaların yaşanabileceğine ilişkin görüşlerine yer verilen kararda, Tunceli valiliği İl Afet Müdürlüğü’nün baraj sahasının 1. derece deprem bölgesi olduğuna ilişkin yazısına da atıfta bulunuldu.

ÇED raporundan DKMP’nin görüşü yok
Kararda, baraj projesi için gerekli olan ‘ÇED Raporu Özel Formatı’nda istenen ‘Ekosistem Değerlendirme Raporu’na ilişkin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden (DKMP) revize yapılması istendiği ancak bu revizyonun yapılmadığı için ilgili kurumun projeye ilişkin ÇED Raporuna görüş bildirmediği kaydedildi.

ÇED süreci sonlandırıldı
Baraj alanı ve rezervuarının tümünün 2 Aralık 2012 tarihinde onaylanan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında ‘ekolojik öneme sahip alan’ olarak işaretlendiği vurgulanan kararda, “bu kapsamda doğal sürdürülebilirlik açısından içinde ekolojik açıdan öneme sahip varlıklar bulunduğundan ve korunması amacı ile yapılaşma ve ekonomik faaliyetlerin yapılamayacağı belirtilmektedir. Yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde, söz konusu projenin ÇED sürecine devam edilmesi mümkün görülmemiş olup ÇED Yönetmeliği’nin 12. maddesi 8. bendi gereğince Pülümür Barajı ve HES Projesi ÇED süreci sonlandırılmıştır” ifadelerine yer verildi.