SON TV

Sapkın tarikat Türkler ile mahkemelik oldu

ABD’de sapkın ilişkileri nedeniyle polis baskınına uğrayan Mormon Tarikatı’nın yardım derneği, Türkiye’de yıllardır çalıştırdığı tercümanların maaşlarını ödemediği iddiasıyla mahkemelik oldu.

Sapkın tarikat Türkler ile mahkemelik oldu

SON TV / ÖZEL HABER – ABD’de sapkın ilişkileri nedeniyle polis baskınına uğrayan ve dünyada “İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi” ve “Mormon Tarikatı” olarak bilinen yardım kuruluşu LDS, Türkiye’deki çalışanlarının maaşlarını ödemediği gerekçesiyle mahkemelik oldu.

Tarikatı mahkemelik eden olaylar zinciri, 183 ülkede örgütlü Latter Day Saints (LDS) Derneği’nin, resmi bir statüsü bulunmadığı halde Türkiye’de şube açması ve Hüseyin Germen ile Mehmet Kılıçkaya’yı 5 bin ve 10 bin dolarla tercüman olarak işe almasıyla başladı. Dernekte on yıl görev yapan tercümanlara her ay maaşlarının küçük bir bölümü ödendi. Türkiye’nin birçok ilinde yardım faaliyetlerinde bulunan dernekten maaşlarının tamamını isteyen tercümanlara, “Sizinle çalışmaktan ve yardım faaliyetlerinde bulunmaktan memnunuz. Paranız bizde birikiyor, merak etmeyin. Hepsini toplu alacaksınız” denildi. Yıllarca paralarının biriktiğini düşünen tercümanlar bugüne kadar almaları gereken parayı hesaplayıp isteyince işten çıkarıldılar. Bunun üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunan tercümanların şikâyeti üzerine LDS Vakfı, LDS Hayır Kurumu, Ahir Zaman Azizleri Kilisesi, İsa Mesih’in Çağdaş Azizleri Kilisesi Derneği hakkında dava açıldı. Dava, İzmir Karşıyaka 2. İş Mahkemesi’nde görülüyor.

ABD’Lİ SUBAYLAR YÖNETİYOR

Mormon Tarikatı’nın LDS Derneği hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunan tercümanlardan Hüseyin Germen, kendi ifadesine göre 2003 yılından 10 bin dolar maaşla işe başladı. Zaman zaman günde 16 saati bulan yoğun çalışmasının karşılığında aylık 1000 dolar civarında para alan Germen maaşının geri kalanını alamadı. Germen yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bu derneğin Türkiye’de görev yapan ve iki yılda bir değişen başkanları Amerikan ordusu ve CIA’de görev yapmış askerler. Bu kişiler çocuklarını kilometrelerce uzakta bırakıp eşleriyle birlikte Türkiye’ye geliyorlar. Resmi olarak kabul edilen bir yardım vakfı, derneği ya da kilisesi olmadıkları için yabancılar polisine sadece Türkiye’yi ziyarete geldiklerini söylüyorlar. Bu şekilde ev tutuyorlar ve tüm faaliyetlerini yürütüyorlar. Milletvekillerine ücretsiz İngilizce kursu bile veriyorlar. Tüm bunları öğrenince ayrılmak istedim. Maaşımın kalanı olan 800 bin doları isteyince kovuldum.”

‘KENDİ ÜLKEMİZDE KULLANILDIK’

LDS’den davacı olan diğer tercüman Mehmet Kılıçkaya, yardım derneği için Ankara’da 5 yıl çalıştığını söyledi. Kılıçkaya şöyle konuştu:

“Ayda 5 bin dolar maaşla işe başladım. Ama ne yazık ki bu maaşı hiç alamadım. Ayda 500 TL gibi komik rakamlar ödediler. İlk aylar maaşımızı sorduğumuzda bize toplu alacağımız söylendi. Geçen Ocak ayında tüm haklarımız için istekte bulunduk. Hakkımız olan parayı beklerken işten çıkartıldık. Resmen bizi kendi ülkemizde kullandılar.”

LDS’den davacı olan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir başka tercüman ise, “Geçtiğimiz yıllarda yaşanan ekonomik krizde yardım vakfının tüm dünyada harcamaları durdurulurken Türkiye’de arttırıldı. Bu, Türkiye’ye verdikleri önemi gösteriyor” dedi.

SON TV’nin ulaştığı LDS İstanbul Başkanı Murat Çakır, “Bu konuda bir şey söylemeye yetkili değilim” diyerek konuşmaktan kaçındı.