SON TV

Öpüşmek zayıflatıyor mu?

Öpüşmenin sağlık açısından neleri getirip, götürdüğünü tartışılıyor. Öpüşme sırasında kalbin dakikada 150 kez attığı bir gerçek.

Öpüşmek zayıflatıyor mu?

Psikolog Volker Drewes’a göre öpüşmek insanlar için çok sağlıklı. Drewes öpüşürken insanların tamamen bilinçsizce, birbirleriyle uyuşup uyuşmadıklarını sezdiklerini, diğer yandan da bağışıklık sistemlerini güçlendirdiklerini vurguluyor. Doktor Drewes iyi ve sağlıklı bir öpücüğü , ‘Erotik, romantik ve ihtiraslı” şeklinde tanımlıyor ve gerçek öpücüğün insana bütün sorunlarını unutturması gerektiğini söylüyor.

Elbette bu işin psikolojik tarafı. Öpüşmenin bir de bağışıklık sistemine etkileri var ki bu tamamen ayrı bir konu. Öncelikle öpüştüğünüz kişinin ağız sağlığı hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemli. Çünkü bu konuda bilgili değilseniz bazı sorunlara karşılaşmanız kaçınılmaz olabilir.

Öpüşerek bulaşan en yaygın hastalıklar uçuk ve soğuk algınlığı. Ağız yoluyla bulaşan virüs ve bakteriler de her zaman tehdit unsuru. Ancak bazı uzmanlar, öpüşmenin sadece insanı mutlu etmediğini, bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini söylüyor. Stresi azalttığı iddia edilen öpüşmek kalbin daha hızlı artmasına neden oluyor ve bu da kalp kasını güçlendiriyor.

Kalbin öpüşürken dakikada 150 kez attığı bu rakamın da ancak spor yaparken yakalanabileceği de konunun başka bir yanı. Spora eşdeğer bu performansın kalori yakmaya yardımcı olduğu da görüşler arasında.

Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. A. Serdar Fenercioğlu ise öpüşme konusunda dikkatli olmayı savunanlardan. Fenercioğlu “Öpüşmek bağışıklı sistemini olumsuz etkiliyor. Özellikle kış aylarında enfeksiyonlar, kalabalık ortamlarda çok kolay yayılabildiği için insanların selamlaşırken öpüşmeleri viral ve bakterial enfeksiyonların çok kolay şekilde yayılmasını sağlayabilir. O yüzden tokalaşmak ve sonrasında ellerin yıkanması hijyen anlamında uygundur. Özellikle dudaktan öpüşmek AIDS, Hepatit (sarılık), Influenza (grip), Tüberküloz (verem) gibi enfeksiyonların karşı tarafa bulaşmasına sebep olabilir. Öpüşmenin kalori yakması hakkındaki söylentilere şehir efsanesi diyebiliriz. Kalori yakımına pek bir etkisi olduğu söylenemez” diyor.