SON TV

Kabe’ye gidecekler dikkat

Dört aşamalı genişletme projesi için yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırım yapılacak

Kabe’ye gidecekler dikkat

Kabe’nin çevresini genişletme çalışmaları sırasında yapılan yıkımların ortaya çıkardığı tozun umre ve hac için gelen ziyaretçileri etkilememesi için gerekli her türlü tedbir alınıyor.

Kabe’de, son yıllarda özellikle umreye gidenlerin sayısının artmasıyla, bugünlerde Ramazan ve hac mevsimindekine benzer bir yoğunluk yaşanıyor.

Genişletme çalışmaları için kurulan yaklaşık 50 büyük vincin görüntüsü, Kabe’yi dini bir alandan çok inşaat alanına dönüştürmüş durumda bulunuyor. Öncelikle tavaf alanının kuzey bölgesinde bulunan revaklar yerlerinden sökülerek, özel paketlerle numaralandırılarak kaldırılıyor. Bu kaldırma işlemi nedeniyle Kabe’nin zemin katında bulunan tavaf alanı daralmış görünüyor. Özellikle tavaf sırasında Rükn-i Yemani ile Hacerü’l-Esved’in bulunduğu tavafa başlama bölümünde, inşa çalışmaları sürdüğü için yoğunluk yaşanıyor.

Yıkım çalışmaları sırasında ortaya çıkan tozların ziyaretçileri etkilememesi için de her türlü tedbirin alındığı gözleniyor.

İnşaat çalışmaları nedeniyle, Kabe’yi tavaf sırasında büyük izdiham yaşanıyor.

MEKKE’DEKİ DÖNÜŞÜM 2020’DE BİTECEK

Osmanlı döneminde dikdörtgen planlı olan revakların köşeleri 20. yüzyılda müdahale edilerek betonarme kolon ve revaklarla sekizgen bir yapıya dönüştürülmüştü.

Kabe’nin dört aşamalı genişletme projesi için yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırım yapılacağı ifade ediliyor. Projeye göre, Kabe’nin etrafına iki minareli yeni bir kapı eklenecek. Böylece Kabe’nin toplam minare sayısının 11’e ulaşacağı iddia ediliyor.

Kabe’nin tavaf alanı genişletme çalışmaları sırasında ise kuzey ve kuzey doğusunda, 400 bin metrekarelik yeni inşaat çalışmaları yapılacak. Bu bölgede şu anda 7 katlı binaların kaba inşaatı bitmiş durumda bulunuyor. Kabe’de halen üç kat yüksekliğinde tavaf ve sa’y alanı bulunuyor. Çalışmaların tamamlanmasından sonra Kabe’nin ana tavaf alanı ve genel görünüşü daire hale getirilecek.

Suudi Arabistan kaynakları, Kabe’de şu anda 770 bin kişi tavaf ve ibadet ederken, yeni projenin 2020 yılında tamamlanmasının ardından, bu sayının 1 milyon 200 bin kişiye çıkacağını ifade ediyor. Yeni projenin bütün aşamalarıyla devreye girmesiyle birlikte, hac kapasitesinin 4 milyon kişiye ulaşması bekleniyor.

KABE ÇEVRESİNİ GENİŞLETME PROJELERİ

Kabe’nin çevresi ve etrafında bulunan bölgenin, 2020 yılında tamamlanması planlanan inşa çalışmaları bittiği zaman, bambaşka bir görüntüye bürüneceği belirtiliyor.

Suudi Arabistan’daki inşaat şirketi yöneticilerinden alınan bilgiye göre, Kabe’nin etrafında 5 tepe bulunuyor. Bu tepelerde önümüzdeki 7 yılda yapılacak olan ve içinde çok katlı binaların, otellerin, alışveriş merkezlerinin bulunacağı inşaat çalışmalarından sonra ortaya bambaşka bir Mekke çıkacak. Kabe etrafında çok katlı 100 otel binasının yapımı sürüyor.

Kabe etrafında bulunan Ömer Tepesi’nde daha önce bulunan 3 ile 10 katlı yüzlerce eski bina, önce satın alınarak yıkıldı. Tepe 3-4 yıl boyunca kırılarak yol seviyesine indirildi.

Burada 39 gökdelenden oluşan ve içinde binlerce kişinin hac ve umre zamanı kalabileceği binalar, rezidanslar ve alışveriş merkezleri yapılıyor. Bu binaların üçlü grubunu Türk inşaat şirketi Baytur Grubu yapıyor.

Ana yüklenici firma olarak Nesma isimli Türk ortakların sahibi olduğu şirketler grubu ise, projede yer alan binaların yapımını birçok taşeron Türk firması kullanarak üstleniyor.

Projede, yapılacak gökdelenlerin beşinci katlarının ortak olarak birbirine bağlanacağı ve buraya özel bir mescit yapılacağı belirtiliyor. Açık alanda namaz kılacak kişilerin sıcaktan etkilenmemesi için, özel olarak havalandırma sistemi de inşa edilecek. Projede bir değişiklik olmazsa en alt katta, Mekke’ye gelecek olan hızlı trenin de bir istasyonu yer alacak. Hac yolcuları Cidde’den doğrudan buraya trenle gelebilecek.

Kabe’nin etrafındaki eski Şamiye bölgesinde bulunan binlerce bina ve dükkan da Kabe Vakfı tarafından alınarak, Kabe’nin genişletme çalışmaları için yeniden inşa ediliyor.

Kabe’nin güney tarafındaki Bilal-i Habeşi’nin ilk ezan okuduğu yer olduğu belirtilen tepedeki Kraliyet Sarayı’nın da önümüzdeki yıllarda yıkılarak, alanın genişletilmesinin planlandığı ifade ediliyor.

Kabe çevresinde yapılan yeni düzenlemeler sırasında, Mimar Sinan tarafından ele alındığı kabul edilen revakların taşınacağı kararının alınmasının ardından, Dışişleri Bakanlığı, Suudi yetkililerle görüşmeler yaparak ve heyetler göndererek yerinde incelemelerde bulundu. Revakların Türkiye’ye getirilmesi için de öneri götürüldü.

Başbakan Erdoğan’ın Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile yaptığı görüşmenin ardından da revakların yıkılmayarak korunması ve yeni projede yer alması sağlandı.

AA