Kore ve İran işbirliği

Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Kore ‘nin yörüngeye uydu yerleştirdiğini doğruladı.
Kore Uzay Teknolojisi Komitesi’nin açıklamasında, barışçıl faaliyet yürütecek uyduyu yörüngeye oturtarak, uzay teknolojisinin daha üst bir düzeyde kullanılacağı söylemesine rağmen uzaya uydu göndermenin kıtalar arası füze denemelerine bir kılıf olarak değerlendiriliyor. ABD dışişleri sözcüsü V. Nuland, balistik füze teknolojisi kullanılarak yapılacak bu eylemin, BM Güvenlik Konseyi kararlarının doğrudan ihlali anlamına geldiğini vurguladı.
ABD ve müttefikleri, roket fırlatılırken uzun menzilli füze denemesindeki teknolojinin kullanıldığını özellikle belirterek duruma dikkat çekerek Kuzey Kore’nin ABD’nin batı sahiline ulaşabilecek kapasitede uzun menzilli füze üzerine çalıştığını belirtti.

Pyongyang, şimdiye kadar üç kademeli roket fırlatılışında başarı kaydedemedi. En son Nisan’da yapılan bir denemede roket denize çakılmıştı.

Tarih 12 Şubat 2013, saat 03.57 (greenwich saati) Kuzey Kore, Punggye-ri ‘deki yeraltı tesisinde minyatür bir savaş başlığı patlattı. Nükleer testler tespit edilirken kullanılan methodlardan birincisi radyoaktivite ölçümleridir ikincisi ise sismik kayıtlardır. K. Kore ‘nin testi sonrası havadan radyoaktif bir serpinti saptanamamış ancak sismik kanıtlar elde edilebilmiştir. Uzmanlar radyoaktivite ölçümü alınamamasının nedeni olarak tesisin çok iyi korunan bir alan olduğunu düşünmekteler.

Yapılan sismik ölçüm sonrası savaş başlığı gücünün 25 Mayıs 2009 tarihinde yapılan testin en az iki katı güçte (yaklaşık 10 kiloton) olduğu tespit edildi. Denemede kullanılan başlığın halihazırda Kuzey Kore’nin sahip olduğu Taepo-Dong 2 ve İran’ın Şahab 3D orta menzilli balistik füzelerine sığacak kadar küçük bir başlık olduğu tahmin ediliyor.

Bununla birlikte, bazı uzmanlar 2 ayrı deneme yapıldığını, bunlardan birinin yüksek derecede gizlilik ve kamuflajla yapılıp tespit edilemediğini iddia ettiler.

Patlama sonrası ilk elde edilen veriler patlamanın K.Kore’nin üzerinde çalıştığı gelişmiş teknolojili nükleer başlık olmadığı, normal nükleer başlık (uranyum ve plutonyum) olduğu anlaşıldı. Uzmanlar bu denemenin termonükleer başlığın bir alt seviyesi olan yükseltilmiş fisyon silahı olduğunu belirttiler.

Tarih Mart 2013, istihbarat kaynakları analizlerinde testin yapıldığı tesis girişinde gelişmiş uydu haberleşme cihazları ve deney yerinde çok sayıda İranlı’nın bulunduğunu tespit etti. Elde edilen istihbarat, testin aslında İran tarafından finanse edidiğini ve başlığın İran-Kuzey Kore ortak silahı olduğu şüphesini ortaya çıkardı.
12 Şubat 2013, testi, İran silahı tasarım etkinliğini kanıtlamak içindi. Testlerin önümüzdeki günlerde de büyük bir gizlilikle devam edeceğini ve bölgemizin güvenliği için dünyanın neresinde olursa olsun olayları yakından takip etmemiz gerektiğini düşünüyorum.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version