SON TV

Genç mühendis Türkiye’nin ilk ‘robot kol’unu yaptı

Fiziksel hastalıklardan dolayı el ve kol fonksiyonlarını kullanamayan kişiler, İTÜ'lü genç makine mühendisinin geliştireceği robot kol ile günlük faaliyetlerini yapabilecek.

Genç mühendis Türkiye’nin ilk ‘robot kol’unu yaptı

Nörolojik veya fiziksel hastalıklardan dolayı el ve kol fonksiyonlarını kullanamayanlar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu makine mühendisinin geliştireceği robot kol ile günlük faaliyetlerini yapabilecek.
Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren Gelecek Robotik Makine ve Tıp Teknolojileri Şirketi Müdürü Doğuş Cendek, iki yıl önce İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra şirket kurduğunu söyledi.
Cendek, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’ndan destek alarak kurduğu şirketin üniversiteden bağımsız olduğunu dile getirerek, Ar-Ge çalışmalarını İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından kendilerine tahsis edilen ofiste yürüttüklerini, bilimle iç içe olmanın kendilerine avantaj sunduğunu anlattı.

Gösterilmeyen robot kol, imalat aşamasında Üniversite eğitimi boyunca birçok robotik Ar-Ge projesinde yer aldığını dile getiren Cendek, çevresinde bulunan engelilerden etkilenerek ”Yaşlı ve Engelli İnsanlar için Rehabilitasyon Robotu” adlı proje geliştirdiğini belirtti.
Cendek, projenin geçmişinin 3 yıl öncesine dayandığını belirterek, ”Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 100 bin lira hibe desteği aldık. Geçen haziran ayından beri aktif olarak proje üzerinde çalışmaya başladık. Geldiğimiz noktada ürünün tasarımını yaptık, imalat aşamasındayız şu anda. İlk prototipimiz bir ay sonra görülebilecek. Aşama aşama diğer prototipleri elde edebileceğiz. Fikri sınai mülki hakları henüz alınmadığı için ürünün şu anda görülmesini istemiyoruz. Temmuz ayında bakanlıkta düzenlenecek panelde ürünümüzü sergilemeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
Projenin başlangıç aşamasında psikologlardan ve fizyoterapistlerden destek aldıklarını ifade eden Cendek, disiplinlerarası bir çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Türkiye’nin ilk robot kol muadillerinden ucuz olacak
Doğuş Cendek, robot kolun Türkiye’de ”ilk” olma özelliği taşıdığını aktararak, şöyle devam etti:
”Yurt dışında muadilleri var. Ürünümüz, yurt dışındaki benzerlerine göre teknik ve ekonomik açıdan farklılıklar ve üstünlükler taşıyor. Yurt dışı benzerlerinde robot kol, elle joystickle kontrol ediliyor. Engellinin durumu göz önüne alındığında kullanımın kolay olmadığı görülüyor. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Engellinin durumuna göre, mobil platform üzerine yerleştirilecek robot kol ilk etapta dokunmatik ekran üzerinden kontrol edilecek. Sonraki aşamalarda ise engelli robot kolu göz ve diş hareketleriyle, en sonunda da beyin dalgalarıyla hareket ettirebilecek. Muadil ithal ürünler ülkemizde yaklaşık 40 bin avroya satılıyor. Ülkemiz şartlarında hiçbir engelli vatandaşın bunu alması beklenemez. Ürünümüz ise herkesin alabileceği fiyata satılacak.”
Nörolojik veya fiziksel hastalıklardan dolayı el ve kol fonksiyonlarını kullanamayan kişilere bunu robot kol aracılığıyla geri kazandırmaya çalıştıklarını anlatan Cendek, ”Robot kol ile engelli kişi yardım almadan buzdolabından su alıp içebilir, hazırladığı yemeği yiyebilir, arkadaşlarıyla oyunlara katılabilir, alışveriş yapabilir, tıraş olabilir. Robot kol kullanarak çocuk yaşta bir engelli kardeşimiz arkadaşlarıyla oyun oynayabilecek, yetişkin engelli arkadaşımız ise sosyal ortamlara daha hızlı uyum sağlayabilecek. Robot kol, engelli kişilerin sosyal hayata katılmalarını büyük katkı sağlayacağından psikolojik olarak da kişilere destek sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Cendek, Türkiye’de engellilerin yaşamsal faaliyetlerini iyileştirmek için çalışmalar yapıldığını, ancak bu alanda özgünlüğün çok önemli olduğunu, kendilerinin inovatif çalışma yürüttüğünü kaydetti.Doğuş Cendek, yakın gelecekte uluslararası pazarda yüksek potansiyeli olan projelerini küresel ölçekte tanıtmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

ETİKETLER: