SON TV

CHP Ne İş Yapar?

Benim ömrüm dernekçilikle geçti. Dernek, belli bir amaç için bir araya gelen gönüllülerin kurdukları örgüttür.

Dernekler üyelerinin çıkarına çalışmazlar. Çıkar gözetmeyen dernekler Sivil Toplum Örgütü (NGO) olarak kabul edilirler. Örneğin, Çocuk Sağlığı Derneği gibi. Veteriner Hekimler Derneği STK değildir. Türkiye’de çok şey gibi bu da yanlış biliniyor. Örneğin, sendikalar ile meslek kuruluşları STK olarak anılıyor. TOBB, STK olabilir mi? Çok yanlış.
Bir de “Vatandaş Girişimleri” vardır. Bunlar bizde daha çok “platform” adıyla anılırlar. Bunlar resmi değildir, geçici amaçlar içindir. Dernekler gibi üye çıkarı gözetmezler. Bunlar da gerçek STK’dır.
Derneklerde insanlar emeklerini, zamanlarını, paralarını ortaya korlar ve topluma hizmet ederler. Bu iş için yazı yazarlar, projeler yaparlar, kamuoyunu bilgilendirirler. Hepsinde çıkar toplum içindir, amaç içindir.
Partiler başka şeydir. İlk yıllarda dernekler yasasına göre kuruldularsa da, özel yasaları vardır. Partiler iktidar ya da muhalefet olarak, kamu yararı gözetirler. Seçim kazanıp TBMM’ne girmek amaç açısından daha önemlidir.
Şu anda iktidarda AKP var. CHP ana muhalefet partisi. İktidar partisi kendi tüzüğüne uygun işler yapmaya çalışıyor. Ya ana muhalefet CHP ne yapıyor? Hiçbir şey. Bunların asıl amaçları iktidar olmak değil midir? Öyleyse iktidar olmanın yolları yok mu? Elbette var.
Bir zamanlar Başbakan CHP lideri için “Memur Kemal” demişti. Memurlar gücendiler diye bir kere daha ağzına almadı. Oysa çok doğru. Bu memur zihniyetiyle yürümez. Bu kişi, Baykal’ın dönemindeki gibi, klasik memur tavrıyla eline verilen yolsuzluk belgelerini okur, o kadar. Ayrıca, bürokraside üst düzeyde yıllarca yöneticilik yapan kişiden politikacı olmaz. Her bakana efendim diyen bir kişinin özgün ve dik durucu düşüncesi olamaz. Yıllar onu eskitir ve tüketir.
Aylardır YÖK yasası konuşuluyor. Taslak hazırlandı. Her duvardan ses çıktı CHP duvarından tık yok. Üstelik bu kesim CHP bahçesine daha yakın durur. Sağır insan tavrı. Belki ilgilenirler diye 103 maddeli alternatif üniversiteler yasası taslağı hazırladım, yolladım, bir kişi arayıp sormadı.
Şu günlerde bazı üniversitelerin giriş sınavlarını kendilerinin yapacağı konuşuluyor. Bu kadar saçmalığa CHP niye sağır. Allah aşkına bu parti bunlara ses çıkarmayıp da neye ses çıkaracak. Parti bu kadar mı kısır kaldı.
Son on yılda açılan üniversitelerin büyük sorunları var. Yer yok, en önemlisi hoca yok. Buralarda okuyanların tamamına yakını yoksul halk çocukları. Adınızda halk var ama bu halk çocuklarını görmüyorsunuz. Anlamak zor. Parti ne solcu ne de halkçı! Hükümet birinci öğretimde harçları kaldırdı ikinci öğretimde kaldırmadı. Ücretler yüksek. Buralarda da halk çocukları okuyor. Yüz binlerle öğrenci. Eşitlik ilkesine aykırı bir durum var.
CHP Parti Meclisi üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar var. Bu arkadaşımız ömrünü üniversite konularına verdi. Bir bilene soralım demelerine gerek yok. O’na sorsalar yeter ve yüz tane görüş yazar.
Kılıçdaroğlu gerçek memur. Sesi soluğu kesilmiş memur. Görüş üretemeyen ve ikircikli memur. Oysa, devlette, az da olsa öyle memurlar var ki, çok güzel projeler üretiyorlar. Yıllarca memur zihniyeti iliklerine kadar işlemiş ve susmak zorunda kalmış bir insanın siyasette başarılı olması zordur. Üniversite hocaları için de durum aynı. Bu kesimlerin siyasette başarılı oldukları görülmedi.
Gandi Kemal’in görev alanı artık belli oldu. Başbakanın sözlerinin tersini söylemek, ona laf yetiştirmek. Başbakan bir hafta sussa işsiz kalacak. Erdoğan’ın yerine olsam denerim. İnsan demez mi, yahu senin görüşün yok mu? Ben diyorum, basında görüyoruz çok söyleyen var. Dolayısıyla aklı eren herkes, “bunlar iktidar olamazlar, olsalar da beceremezler” diyor.
Şu hale bakar mısınız? Partinin genel başkan yardımcısı Umut Oran, “Müslüm baba bir hafta önce mi öldü” diye soru önergesi veriyor. Kardeşim senin başka derdin mi yok. Karısı sormuyor, Oran soruyor. Biraz ciddiyet. Ben bu zattan ümitli idim. İş adamı türünden birisi bu partiye gerekli, derdim. Siyaset insanı ne kadar körleştiriyor. Kardeşim Müslüm Baba’yı soracağına, bankalar vatandaşı soyuyor, onu sor.
Parti’nin halk için yaptığı ya da söylediği var mı?
CHP’nin şu anda yaptığı Başbakan’a laf yetiştirmek, bir de, Silivri’de yatan darbecilere sahip çıkmak. Silivri Partisi (SP) dense kimse yadırgamaz. Ayrıca, yüzde bir oy alan İP’in ve neredeyse sönme noktasına gelmiş Atatürkçü Darbeciler Derneği’nin (ADD) kuyruğuna takılıyor.
Benim ailem ömrünü CHP’ye oy vererek geçirdi. Vermeye de devam edecekler. Neden? Babamdan ve dedemden miras diye. Mirasla gelen oylarla bu kadar olur.
Sonuç olarak, Memur Kemal’le CHP olmaz. Olur diyen de yok. Temiz efendi adam deyip geçiyorlar; ötesi yok. Olmayacağı belli olmuştur. Hiçbir konuda net görüşü olmayan liderle bir parti iktidar olur mu? İnsanlar değişti, toplum değişti, doğa değişti CHP değişmedi. Bu gidişle neredeyse 12 Eylül’ün ve diğer darbelerin getirdiklerini savunacak. Pes doğrusu.

YAZARIN SON YAZILARI
AYM-ASKER YEMEĞİ - 4 Ocak 2014
Mehmet Akif Ersoy - 25 Aralık 2013
Fişleme ve MGK - 12 Aralık 2013
MGK Kararı - 2 Aralık 2013
Yeniden Dershane - 21 Kasım 2013
YÖK 32 Yaşında - 11 Kasım 2013
Cumhuriyet - 2 Kasım 2013
Yeni Diyarbakır - 22 Ekim 2013
İslam ve Terör - 4 Ekim 2013