SON TV

Dünya devine icra şoku

İşadamı Doğan Kasadolu, mahkeme kararıyla “ayıplı mal” kabul edilen cipini değiştirebilmek için satıcı, distribütör ve imalatçı şirket hakkında icra takibi başlattı.

Dünya devine icra şoku

SON.TV/ÖZEL HABER – İşadamı Doğan Kasadolu, 2004 yılında satın aldığı Jeep marka sıfır kilometre cipin klimasının çağdışı olduğu ve araç içinde bulunan yolcuları egzoz gazıyla zehirlediği nedeniyle yenisiyle değiştirilmesini istedi. Talebi kabul edilmeyen Kasadolu, satışı yapan Çitçiler, distribütör Chrysler ve imalatçı Mercedes Benz Türk’e dava açtı.

Dava 8 yıl sonra sonuçlandı. Kasadolu’nun iddialarının 3 ayrı bilirkişi raporuyla ispatlaması üzerine İstanbul 4. Tüketici Mahkemesi, cipin klimasındaki eksiklik nedeniyle ‘ayıplı’ olduğuna karar verdi.

Mahkeme, “2004 model Jeep Cherokee Limited 3.7” tip aracın “Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’a” göre cipin ayıplı olduğu gerekçesiyle aynı marka ve model yeni jeep ile değiştirilmesini kararlaştırdı.

Dava konusu otomobildeki klima sistemi, 1992 ve 1996 model iki ayrı marka cip ile karşılaştırıldı. İTÜ ve Yeditepe Üniversitesi’nden 3 öğretim üyesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda klimanın “Özellikle kış şartlarında buğulanma olayının fazla oluşu nedeniyle seyir halindeyken araçtan tam anlamıyla yararlanmayı engelleyeceği” belirtildi. Raporda ‘Kanunun 4. maddesinde belirtilen ‘ayıplı mal’ tanımlaması değerlendirilmesi gerektiği” yer aldı.

Kasadolu mahkeme kararı çıkması ardından aracın değiştirilmesi için icra işlemi başlattı. İşlemler İstanbu 25. İcra Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Çifçiler, Chrysler ve Mercedes Benz Türk’e icra takibi yapan Kasadolu, aracını yine de değiştiremedi. Davalı şirketler icra kararını temyiz etti.

SON.TV’ye konuşan işadamı Doğan Kasadolu, “Bu ayıp, mahkeme kararıyla sabit olmuştur. Mercedes gibi dünya çapında dev bir şirketin bu ayıbı temizlememesi anlaşılır ticari bir tutum değildir. Japon şirketi olsaydı bu durumda aracı hemen yenisiyle değiştirirlerdi. Bir Japon otomobil firması binlerce aracını ayıplı diye geri çekmişti. Aynı hassasiyeti dev firma Mercedes’ten de beklerdim” dedi.

ETİKETLER: