SON TV

Hz. İsa’nın ‘Son yemeği’

Mısır'da bulunan bin 200 yıllık Kıpti İncil'inde, Hz. İsa'nın son yemeğini Kudüs'ün Romalı Valisi Ponce Pilate'le yediğini ve Havari Judas'ın da yetkililere İsa'yı öperek gösterdiği belirtiliyor

Hz. İsa’nın ‘Son yemeği’

20’nci yüzyılın başında Mısır’da bulunan Kıpti dilinde yazılmış bin 200 yıllık bir İncil, günümüz Hıristiyanlar’ının Hz. İsa ile ilgili inandığı birçok şeyi farklı anlatıyor. Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi’nden Roelof van den Broek’in ilk defa çözdüğü belgeye göre, Hz. İsa’nın havarileriyle beraber yediği son yemek, Perşembe değil Salı günü olmuş. Ayrıca Hz. İsa’nın Cuma günü çarmıha gerilmeden önce yediği son yemeğin Kudüs’ün Romalı Valisi Ponce Pilate’la olduğu belirtiliyor. M. S. 4’üncü yüzyılda Kudüs’te yaşamış Aziz Cyril’ın sözlerine dayandığı belirtilen belgede, günümüz Katolik ve Ortodoks Hıristiyan dünyasının inandığının aksine Vali Pilate, Hz. İsa’dan o kadar etkilenmiş ki, onun yerine kendi oğlunun çarmıha gerilmesini teklif etmiş. Teklifi kabul etmeyen Hz. İsa, “Bana iyi davrandığın için kutsanacaksın” demiş. Pilate, Kıpti ve Etiyopya kiliselerince aziz olarak kabul ediliyor.

NEW YORK’TAKİ MÜZEDE
Belgeye göre Hz. İsa, Salı günü havarileriyle yemek yedikten sonra Judas’ın para karşılığı ona ihanet etmesi yüzünden tutuklanıyor. Ancak Hz. İsa’nın sürekli şekil değiştirdiğini söyleyen belge, Judas’ın Hz. İsa’yı yanağından öperek yetkililere gösterdiğini belirtiyor. 1910’da bulunan belge, bir yıl sonra başka belgelerle ünlü Amerikalı finansçı J. P. Morgan tarafından satın alınmış. Morgan daha sonra belgeleri müzelere bağışlamış. New York’taki Morgan Kütüphanesi’nde bulunan belgeyi tercüme edebilen van den Broek, yazıların doğru olmayabileceğini ancak o dönemde yaşayan bazı kişilerin buna inandığını gösterdiğini belirtti. Belgenin Aziz Cyril’a atfedilmesinin de doğru olmayabileceğini söyleyen van den Broek, “Yazar, iddialarına destek sağlamak için ismini geçirmiş olabilir” dedi. M.S. 10’uncu yüzyılda terk edilen bir manastırda bulunan bu belge türü birçok yazının Kıptiler arasında dönem dönem popüler olduğunu belirten Hollandalı araştırmacı, ancak genel kabul görmediğini söyledi.