Safra kesesi en çok kimlerde görülüyor?
Karnınızın sağ üst kısmında hissedeceğiniz ağrıları sakın ola hafife almayın. Eğer bu ağrılara safra kesesi taşları neden oluyorsa ve doktora başvurmadıysanız her an sizi ölüme kadar götürebilecek kadar ciddi hastalıklar kapınızı çalabilir.

Genel cerrahinin önemli hastalıklarından safra kesesi dikkate alınmadığı takdirde olumsuz başka hastalıklara neden olabiliyor. Uzmanlar, riskli kişilerin yağ metabolizması hastalıklar geçiren, sarışın ya da kumral tenli, doğum yapan kilolu bayanlarda safra kesesi taşlarının oluşabileceğini söylüyor. Konuyla ilgili olarak Medipol Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Hasan Taşçı ile konuştuk
AĞRI İLK BELİRTİ
Safra kesesi taşları nasıl oluşur? Belirtileri nelerdir?
Karaciğer 24 saat safra üretir, fakat yemeklerden sonra yağ sindirimi için gerekli olan fazla miktarda safra salgısı safra kesesi sayesinde gerçekleşir. Safranın bileşiminde kolesterol ve çeşitli organik tuzlar mevcuttur. Bu maddeler arasındaki dengesizlik, safra taşı oluşumuna yol açar.
Safra kesesi taşı genellikle yemeklerden sonra karnın sağ üst kısmında başlayıp, sağ omuza ve sağ kürek kemiğinin alt kısmına yayılım gösterebilen, zaman zaman artıp azalan, birkaç saat içinde de geçen bir ağrıya sebep olabilir. Bu ağrı tipine biz safra koliği diyoruz.
KİLOLULARDA GÖRÜLÜR
Safra kesesi hastalıkları kimlerde görülür?
Yağ metabolizması ile ilgili hastalıklarda, en sık sarışın veya kumral tenli, çok doğum yapmış, kilolu bayanlarda görülür.
Tedavi olmazsak ne olur?
Safra kesesi taşları tedavi edilmediğinde safra yollarına dökülebilir. Bu durumda çeşitli hastalıklar oluşabilir. Sarılık oluşur. Safra karaciğerde birikir; karaciğer yetersizliğine neden olup, ölüme kadar götürebilir.
ÖLÜME NEDEN OLABİLİR
Safra taşları, safra yollarını tıkayabilir. Kişide sarılık görülür. Safra kesesi taşı, karaciğer işlevlerini bozarak karaciğer yetersizliğine neden olabilir. Tedavi olmazsa ölüme götürebilir. En sık sarışın ve kilolularda görülür.
KÜÇÜK KESİLİ AMELİYAT
Safra kesesi ameliyatında uygulanan laporoskopik yöntemde büyük bir kesi yapılmadan ameliyat yapılır.
Hem estetik açıdan daha tatmin edicidir, hem de ameliyat sonrası toparlanma süreci daha hızlıdır.
Bir gün hastanede gözlem amaçlı tutulan hasta ertesi gün taburcu edilir. Yurtdışında bazı merkezler ameliyat günü öğleden sonra taburculuğu öneriyor