SON TV

Mehmetçik Kosova’nın gözbebeği

Türk Bayrağı'nın doğduğu Kosova'da barışı destekleme harekatı kapsamında Temmuz 1999'dan beri görev yapan Türk askeri birliği kapılarını AA'ya açtı.

Mehmetçik Kosova’nın gözbebeği

Osmanlı zamanından beri süre gelen hoşgörü ve saygı ortamının yeniden tesis edilmesi, güvenliğin sağlanması ve yönetim yetkisinin yerel otoritelere devrini kolaylaştırmak amacıyla Temmuz 1999’dan beri Kosova’da bulunan Türk askeri, yaklaşık 15 yıldır ülkede barışı destekleme harekatı ve Türkiye’yi temsil görevini büyük başarıyla sürdürüyor.

NATO, Şubat 1998’de Kosova’da Arnavut ve Sırp birlikleri arasındaki çatışmaları durdurmak için yapılan görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine BM’nin 1244 Sayılı Kararı gereğince 23 Mart 1999’da Sırbistan ve Karadağ’a hava harekatı başlattı. Kosova Gücü (KFOR) ve BM Kosova Geçici Yönetim Misyonu (UNMIK) da 10 Haziran 1999 tarihinde bölgeye girdi.

Kosova’daki gelişmelere kayıtsız kalmayan Türkiye de NATO harekatına destek verdi. Kosova Türk Tabur Görev Kuvveti bu kapsamda, 01 Temmuz 1999 tarihinde Ankara Mamak’taki kışlasından Kosova’ya kara, hava ve demiryoluyla intikaline başladı ve 04 Temmuz 1999 tarihinde intikalini tamamlayarak barışı destekleme harekatında görev aldı.

KFOR’da görevli Türk unsurları, Güney Müşterek Bölgesel Birlik, irtibat ve izleme timleri, Çok Uluslu Muharebe Grubu-Doğu Manevra Bölüğü ile KFOR bünyesinde, Sivil Asker İşbirliği, Eğitim Birliği ve Milli Lojistik Birliği komutanlıklarıyla da ikili anlaşmalar kapsamında faaliyetlerini sürdüren Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı, kapılarını AA’ya açtı.

AA ekibi, Türk askerlerinin Kosova’nın dört bir yanında hiçbir etnik ayrım gözetmeksizin yaptığı çalışmaları görüntüledi.

Türk askeri için gurur

Türk askerinin Kosova’daki faaliyetlerine ilişkin AA muhabirine bilgi veren Kosova Türk Temsil Heyet Başkanı Topçu Kurmay Albay Aygün Eker, Türkler’in de 1389 yılından bugüne kadar yaşadığı ve Türk Bayrağı’nın doğduğu bu topraklarda, hali hazırda altı etnik gurubun, hoşgörü ve karşılıklı saygı içerisinde yaşamaya çalıştığını belirtti.

Türk askerinin Kosova’ya geldiği Temmuz 1999’dan bugüne kadar, Kosova halkının Türk askerinin, Türk askerinin de Kosova halkının sevgi ve saygısını kazandığını vurgulayan Topçu Kurmay Albay Aygün Eker, “Kosova’da bulunmak, Kosova’da görev yapmak, her Türk askeri için bir gururdur. Bizler bu gururu yaşayan Türk askerleriyiz” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: