SON TV

Fadime Şahin’in talebine mahkemeden ret

28 Şubat'ta Fadime Şahin'di. Darbeciler, onun ekranda akıttığı gözyaşlarını silah olarak kullandı. Sabah Gazetesi'nin 2010 yılında bulduğu Fadime Şahin'in hikayesini bir yönetmen film yapmak istedi. O itiraz etti. Ancak mahkeme onun bu itirazını reddetti.

Fadime Şahin’in talebine mahkemeden ret

‘O’nu 28 Şubat sürecinin o karanlık günlerinde Müslüm Gündüz’le basıldığı günlerde tanıdık. 28 Şubat döneminde gözü yaşlı bir şekilde ekran ekran dolaşıp, şeyhlerin (Ali Kalkancı ve Müslüm Gündüz) kendisini nasıl kandırdığını anlattı. Adı Fadime Şahin’di. 28 Şubat darbesinde Fadime’nin gözyaşları en çok kullanılan silahtı. Günler geçti, 28 Şubat bitti. Fadime ortadan kayboldu. İsmini ve yüzünü değiştirdiği iddia edildi.
Hepimiz tam da unuttuk diyorduk ki, Yıllar sonra, Mart 2010’da Sabah Gazetesi zorlu bir araştırma sürecinin ardından Şahin’i buldu. O artık eski Fadime değildi.

Star Gazetesi’nde yer alan habere göre Fadime Şahin, yeni adıyla Tuğba Ahsen Y., yönetmen Gani Rüzgar Şavata’nın 28 Şubat sürecini anlatan Qüfür isimli filminin gösteriminin durdurulması için mahkemeye başvurdu.

Mahkeme talebi reddetti

İstanbul 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada Tuğba Ahsen Y.’nin avukatı, filmin, müvekkilinin görüntüsü kullanılmak suretiyle izinsiz çekildiğini öne sürerek, gösterime sokulmasının tedbiren önlenmesini talep etti. Talebi değerlendiren mahkeme, ‘filmin içeriği ile ilgili somut bir veri olmadığı, henüz gösterime girmemiş, içeriği ile ilgili hukuksal denetime elverişli bilgi sunulmamış bir sinema filminin bu yönlü bir talep yani tedbir yoluyla gösteriminin durdurulması Uluslararası Sözleşme ve Anayasa ile güvence altına alınmış, düşünce ve ifade özgürlüğü bilim ve sanat hürriyetine yargı yoluyla müdahale (sansür) anlamına gelebileceği gibi talepte bulunanın maddi olgularda kişilik haklarına dönük açık ve somut bir saldırı da bulunmadığından tedbiren filmin gösterime girmesinin durdurulması isteminin reddine’ karar verdi.

Adresi yok diye mahkeme tebligat yapamadı

Mahkeme, Fadime Şahin’in tüm araştırmalara rağmen tebligata yarar açık adresine ulaşamadığından tebligat yapılamadığını bildirdi.

Malatyalı yönetmen Gani Şavata, film için 600 bin liralık bütçe kullandıklarını belirtti. Filmin 28 Şubat süreciyle ilgili çekilen ilk sinema yapımı olma özelliği taşıdığını söyleyen Şavata, süreçte etkin olan karanlık ellerin gösterime engel olmak istediklerini iddia etti.