SON TV

Çin’de lüks oto cirit atıyor

Milyarder sayısının hızla arttığı Çin, lüks otomobil markalarının yeni pazarı oldu.

Çin’de lüks oto cirit atıyor

Dolar milyoneri ve milyarderi sayısı hızla artan Çin, lüks otomotiv markalarının gözdesi oldu. Geçen yıl Çin’de rekor satışlara ulaşan lüks markalar bu yıl da iddialı olduklarını Şanghay Otomobil Fuarı’nda gösterdi. Mercedes, BMW, Bugatti, Bentley, Lamborghini başta olmak üzere lüks markalar en yeni modellerini bu yıl 15’incisi düzenlenen fuarda sergiledi. Düne kadar lüks markalar yeni modellerini ABD ya da Avrupa’daki fuarlarda tanıtmayı tercih ediyordu. Geçen yıl Çin’de 1.25 milyon adet lüks otomobil satıldı. Lüks oto satışlarının her yıl yüzde 12 artacağı tahmin ediliyor. Eğer bu gerçekleşirse, Çin, 2020’de 3 milyon adetlik satışla, ABD’yi geçerek dünyadaki en çok lüks oto satılan ülkesi olacak. Bugün ABD’de 2.3 milyon adet lüks oto satışı gerçekleşiyor.

200 MİLYON OTO VAR
Çin’de binek otomobil satışlarının bu yıl sonunda yüzde 25.2 artarak 15.1 milyon adede ulaşacağı tahmin ediliyor. Ancak, nüfusa göre araç satışları oldukça düşük. Bugün 1.3 milyar kişinin yaşadığı Çin’de sadece 200 milyon kişi otomobil sahibi. Yani nüfusun yüzde 15’i otomobil satın almış.

BMW’DEN X4 SÜRPRİZİ
BMW, X5 modeli üzerine sportif bir SUV olan X6’yı geliştirerek başlattığı akıma şimdi de X4 ile devam ediyor. İlk kez Şanghay’da sergilenen X4’ün 2014 yılında satışa sunulması bekleniyor.

BENTLEY’İN İKİNCİ BÜYÜK PAZARI
Bentley, fuarda yeni Flying Spur’un yanı sıra Continental GT Speed ve Mulsanne modellerini sergiliyor. 2013’te çift haneli büyümeyi hedefleyen Bentley, geçen yıl sonunda satışlarını yüzde 23 artırmıştı. Çin, Bentley’in dünyadaki ikinci büyük pazarı haline geldi.

ARTEMİS, ŞANGHAY’DA VİTRİNE ÇIKTI
Dünyanın en yeni otomobil markalarından biri olan Eterniti Motors, ürettiği ilk lüks aracı Artemis’i Çin’de fuarla birlikte satışa sundu. Aracın satış fiyatı 337 bin dolar. Yılda 30-40 adet araç satışı hedefleyen Eterniti, Çin’de 5 adet sipariş aldı. 4.8 lt’lik 600 beygir güç üreten motor, Artemis’i 100 km’ye 4.5 saniyede çıkarıyor.

REKOR KIRAN ASFALT CANAVARI
BugattI sadece 8 adet üretilen en hızlı üstü açık spor otomobili Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse Şanghay’da tanıtılıyor. Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse’in kaputunun altında yer alan 8.0 litrelik W16 motoru, 1.200 bg güç ve 1.500 Nm tork üretiyor.

MERCEDES’İN YENİSİ YOLDA
Mercedes yeni crossover modeli GLA’nın konsept versiyonunu ilk kez Çin’de tanıtılıyor. GLK ve GL modelleri arasında konumlanacak yeni crossover GLA’nın, 2014’ün ilk yarısında satışa sunulması planlanıyor.

ETİKETLER: