SON TV

Tartışmalı Viyana kuşatması filmi fiyasko oldu

Osmanlı'nın Viyana bozgununu anlatan 11 Eylül 1683 filmi, apar topar vizyondan kaldırıldı.

Tartışmalı Viyana kuşatması filmi fiyasko oldu

Viyana Kuşatması’nı anlatan ‘11 Eylül 1683’ adlı filmi, 2 haftada 71 bin kişi izleyince apar topar gösterimden kaldırıldı. Film Osmanlı’yı ve Müslümanlığı aşağıladı için büyük tepki toplamıştı.

İtalya’da 130 sinemada gösterime girmişti. Film, eleştirmenlerden ağır eleştiriler aldı ve çoğu tarafından ‘tek yıldız’ olarak derecelendirildi.

Filmin gişe başarısızlığı, televizyon gelirini de tehlikeye attı. ‘11 Eylül 1683’ filmini gelecek yıl üç bölümlük mini dizi olarak yayınlaması gereken İtalyan Devlet Televizyonu RAI, projeyi şimdilik bir yıl daha erteleyerek 2015’te ekranlara getirme kararı aldı.

İtalyan yönetmen Renzo Martinelli’nin yaptığı tarihi ve dini içerikli film, Viyana kuşatması sırasında Polonyalılarla işbirliği yaparak kentin düşmesini engelleyen, sonradan “aziz” payesi alan rahip Marco d’Aviano’nun yaşamını anlatıyor.

TÜRK OYUNCULAR PROJEYİ REDDETMİŞTİ

Yönetmen Martinelli, filmin çekim aşamasında Türkiye’den Halil Ergün, Haluk Bilginer, Ahmet Mümtaz Taylan ve Kenan İmirzalıoğlu gibi oyunculara teklif götürmüş ancak olumsuz yanıt almıştı.

“TÜRK DÜŞMANI KUZEY BİRLİĞİ YARDIM ETTİ” İDDİASI
On milyon dolara mal olan İtalya-Polonya ortak yapımı filmin savaş sahneleri Romanya’da çekildi. Filmin yapımına Türk düşmanı olarak bilinen Kuzey Birliği’nin de maddi yardım yaptığı iddiası da haber olmuştu.