SON TV

Eyüp Sultan’daki sır görüntüler

Tadilat çalışmalarının sürdüğü Eyüp Suıltan Türbesi’nin hiç görülmeyen fotoğraflarına SON.TV ulaştı. Fotoğraflarda zemindeki tahta döşemelerin kaldırıldığı ve türbe etrafında Osmanlı döneminden kalma bir oluk bulunduğu görülüyor. Bu oluğa Osmanlı döneminde miski amber doldurulduğu ortaya çıktı.

Eyüp Sultan’daki sır görüntüler

ÖZEL HABER – İstanbul Eyüp’te bulunan Eyüp Sultan Türbesi’nde yaklaşık iki yıldır onarım çalışmaları sürüyor. Türbe , onarım çalışmaları sebebiyle ziyarete kapalı.

SON.TV tadilat çalışmalarının sürdüğü Eyüp Suıltan Türbesi’nin çok özel bölümlerinin fotoğraflarına ulaştı. Normal ziyaretçilerin giremeyeceği bölümlere ait fotoğraflar çok ilginç. İlk kez yayınlanan fotoğraflarda Eyüp Sultan’ın ayak ucunda bulunan ve tadı zemzem suyuna benzetilen kuyunun fotoğrafları ve alt kattaki kuyunun kaynağı görülüyor. Fotoğraflarda ziyaretçilerin mübarek diye içtiği suyun arıtıldığı görülüyor.

Türbede çok değerli çinilerin sökülüp rutubetten dolayı çalışma yürütüldüğü bir başka detay. SON.TV’nin ulaştığı fotoğraflarla türbenin alt katında bir insanın ancak oturarak durabileceği yükseklikteki bodrum kat da ilk kez görülmüş oldu.

Fotoğraflarda Eyüp Sultan’daki tahta zeminin kaldırıldığı görülüyor. Zeminin altındaki orijinal yer kaplamaları ortaya çıktı. Türbenin etrafından dönen oluk bulundu. Oluğun içine Osmanlı zamanında miski amber doldurulduğu anlaşıldı. Oradan sürekli mis gibi bir koku gelmesi çalışma yapan mühendisleri şok etti.

Öte yandan türbede çinilerin hepsi sökülüyor. Tuzdan ve nemden arındırılıyor. Haliç’in suyu Eyüp Sultan’a zarar verdiği için bu engellenmeye çalışılıyor. İSKİ bunun için gece gündüz çalışıyor.

EYÜP SULTAN KİMDİR?

Ebu Eyyûb el-Ensarî Hazretleri, Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye göç ettiği zaman evinde ilk misafir eden sahabidir. Katıldığı en son sefer, hicri 49 (669) tarihinde Müslümanlar tarafından gerçekleştirilen İstanbul kuşatmasıdır. Kuşatmaya katıldığı zaman yaşı sekseni geçmişti. Ordu ile beraber İstanbul önlerine geldi ve şehrin fethedilmesi için büyük gayret gösterdi. Ancak bir sonuç alınamadı. Bu arada kendisi ağır bir şekilde hastalanarak yatağa düştü.

Bir vasiyetinin olup olmadığı sorulduğunda İslam ordusunun surlara yaklaşabileceği en ileri noktaya defnedilmeyi arzuladığını söyledi. Kuşatma esnasında vefat etti ve vasiyeti aynen yerine getirildi. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocası Akşemseddin tarafından mezarı bulundu ve üzerine türbe yapıldı. Türbe yaptırıldıktan 5 yıl sonra 1458 yılında Fatih Sultan Mehmet’in inşa ettirdiği Eyüp Sultan Camii ibadete açıldı. Türbe ve cami, 1766’da meydana gelen depremde büyük hasar gördü. Türbe, 1. Ahmet, 3. Selim ve 2. Mahmut dönemlerinde onarıldı.