SON TV

Müdür olan gelin altın gününde çıktı

Doğanlar Yatırım Holding Başkanı Davut Doğan, 6 kardeş birlikte yönettiği şirketlerin kurumsallaşması için ‘gelinleri (eltileri) şirkette çalıştırmadıklarını belirterek, gerekçesini şöyle açıkladı: “Bir gelinimizi müdür yapmıştık. Bir iş için acil toplantı gerekti. Kendisini arayınca altın gününde bulduk” dedi.

Müdür olan gelin altın gününde çıktı

TÜRK şirketlerinin en büyük sorunu olan ‘aile kavgaları’na farklı bir yaklaşımla çözüm bulanlar da var. Geçen yıl 270 milyon lira ciro yapan Doğtaş’ın patronu Davut Doğan, 6 kardeşiyle yönettiği şirketlerinin kurumsallaşması için ‘aile anayasası’ yazıp ‘aile meclisi’ kurduklarını belirterek şöyle konuştu: “En kritik karar; ‘eşlerimiz yani gelinler şirkette çalışmayacak’ oldu. Bu kural bazı deneyimlerden sonra çıktı. Bir gelinimizi şirkette müdür yapmıştık. Bir gün onun sorumluluğundaki bir iş için acil toplantı gerekti. Kendisini arayınca yerinde bulamadım. Cepten arayıp nerdesin kızım deyince, ‘Altın günümüz vardı ordayım’ dedi. Bunun üzerine kardeşler olarak bu kararı aldık. Bu, bizim kadınlara negatif ayrımcılık yaptığımız anlamına gelmiyor. Eşlerimizden kendi işini kurmak isteyene bir üst limit (500 bin euro) çerçevesinde sermaye veriyoruz. Şu anda kendi işini kuran bir gelinimiz var. Şartımız ayrı iş kuracak bize rakip olmayacak.”

İKİNCİ KUŞAĞA KISITLAMA YOK

Davut Doğan, kadınlarla ilgili kısıtlamanın sadece kendi işleri için olduğunu ikinci kuşak için sınırlama olmadığını belirtti. Doğan, “İkinci kuşakta erkek ya da kız 14 yaş staj, 16 yaş aile meclisine giriş (şu anda 21 kişi), 18 yaş çalışma hakkı anlamına geliyor. Bu gruptakilerin aile şirketlerinde çalışabilmeleri için de çok iyi bir eğitim ve C.V. gerekiyor. Mesela alanında master yapmamışsa müdür olamazlar” diye konuştu.

HOLDİNG OLDUK HIZLI BÜYÜRÜZ

Davut Doğan, 6 kardeşiyle birlikle, mobilya, enerji, inşaat, gıda ve turizm alanlarından yatırımlar yaptıklarını, yabancı ve yerli ortaklar aldıklarını belirterek şöyle konuştu: “Nihayet biz de holding olduk. Doğanlar Yatırım Holding A.Ş.’yi kurduk. Enerjide ciddi yatırımlarımız var. Bu yıl devreye girecek üretimle 2013 ciromuz 400 milyon TL olacak. İnşaatta kentsel dönüşüm başta olmak üzere büyüyeceğiz. Kelebek Mobilya’yı almıştık, yıl sonuna kadar 100 Kelebek Mobilya mağazası olacak ve yüzde 100 büyümüş olacak. Haftada 2 tane de Doğtaş açıyoruz ki 55 ülkede 92 noktada Doğtaş ürünü satılıyor.”

İTALYAN VE İNGİLİZ MARKA ALIYORUZ

Halen tüm şirketlerinde toplam 1.200 kişinin çalıştığını belirten Doğanlar Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Avrupa’da kriz nedeniyle çok iyi İtalyan ve İngiliz markalarının sıkıntıda olduğunu da belirterek, “Şu anda bir İtalyan bir de İngiliz markasıyla masadayız. Gizlilik anlaşması imzaladık ad veremeyiz. Ama yakında sonuçlanır” diye konuştu. Hürriyet’te yer alan haberde, Doğan, halen İngiltere, Hollanda, Almanya ve Bulgaristan’da kendilerine ait şirketlerle faaliyet gösterdiklerini vurguladı ve 2023’te Türkiye’nin en büyük 50 şirketi arasına girmeyi hedeflediklerini anlattı.

Eski bürokrat ‘CEO’ oldu

DOĞANLAR Yatırım Holding A.Ş., yönetimde kurumsal yapıyı güçlendirmek için CEO olarak da başta ÖİB ve THY başta olmak üzere birçok kamu kuruluşunda ‘üst düzey yönetici’ olarak çalışan Kazım Çalışkan’ı seçti. Kazım Çalışkan, “Aile kurumsallaşma konusunda çok kararlı ve bu güne kadar da çok mesafe kat etmiş. Yabancı ortaklar alınmış, kurallar belirlenmiş. Biz de yeni yatırımlarda kurumsal bir altyapıyla yola devam edeceğiz. Şu anda 14 tane elektrik üretim yatırımı yapılıyor. İnşaat işinde İstanbul’da konut ve iş merkezi projeleri düşünüyoruz. Gıda ve tarım alanında iki yatırım başlattık” dedi.

Biga’nın ‘Kufta’sı köfte zinciri olacak

DAVUT Doğan, gıda alanında başlattıkları bir yatırımı da şöyle anlattı:

“Bizim Biga’nın meşhur bir köftesi var ‘Kufta’. Bu konuda işi bilenleri ortak aldık ve ilk Kufta’yı Biga’da açtık. Haziran sonuna kadar İstanbul’da 3 tane açılacak” dedi. Doğan, “Biga’nın köftesinin Türkiye geneline yayacağız.

5 yılda 100 Kufta açmayı planlıyoruz. Gıda alanında ayrıca süt ve süt ürünleri imalat ve pazarlamasına da gireceğiz. Satın almak ya da ortaklık için şu anda arayışımız sürüyor” diye konuştu.