SON TV

Çocuğun cinsel istismarı

VAKA 1: 21 yaşında üniversite öğrencisi. Arada gelen ve adeta onu kıvrandıran panik nöbetleri var. Kalabalığa girmekten çekiniyor.

VAKA 2: 19 yaşında çalışan genç kız. Sık gelen baş dönmesi ve mide bulantısından şikâyetçi. Tahlilleri normal. Diğer muayenelerinde özellik yok.

VAKA 3: 20 yaşında genç kız. Nişanlı. Her şey yolundayken ve sağlıklıyken düğün tarihi yaklaştıkça bunalıyor ve sıkıntıya giriyor.

VAKA 4: 28 yaşında mobilyacı seri katil.

Tanımı

Çocuğun istismarı kategorisi altında; fiziksel, duygusal, cinsel istismar ve ihmali incelenir.

Cinsel istismar, yetişkinlerin çocuğu kendi cinsel duyumları için kandırarak, ikna ederek, ayartarak, zorlayarak veya mecbur bırakarak yaptıkları tüm davranışları kapsamaktadır. Yani sözel istismardan tecavüze kadar pek çok durumda istismardan bahsedilir.

Cinsel istismar, bir çocuk ve erişkin arasında veya zor kullanılması koşuluyla iki çocuk arasında da olabilir. Suç davranışında bulunan kişi ve kurban karşı cinsten veya aynı cinsten olabilir. Çocuğun cinsel istismarı; bireyi ve toplumu sarsan, tahrip edici, yaşam boyu iz bırakan, çoğu defa toplumda infiale sebep olan trajik eylemlerdir.

Yaygınlığı

ABD’de her yıl 3 milyon çocuk tacizi ve ihmali mahkemelere yansımaktadır. Bunların yaklaşık 500.000 adeti cinsel tacizle ilgilidir. Tacizin gerçekleştiği yaşlar ise en çok 7-13 yaşları arasıdır.

Yarıdan fazla vakada tacizci, çocuğun daha önce tanıdığı ve güvendiği biridir. Çocukların çoğu tacizciden korktuğu için, kimseye bir şey anlatamamaktadır. Ayrıca utanç ve suçluluk duyguları da ihbarı zorlaştırmaktadır.
Bu yüzden cinsel istismar sıklığının bilinenden 15 kat fazla olduğu tahmin edilmektedir. Cinsel saldırıya maruz kalan bireyler ; suçlanmaktan veya kendilerinin ve yakınlarının zarar göreceği korkusuyla çoğunlukla olayı izlemektedirler.

21 farklı ülkede cinsel taciz ile yapılan araştırmalar kadınların %7-36’sının , erkeklerin ise %3-29’unun cinsel tacize uğradığını göstermektedir. Yaşamları boyunca en az bir kez cinsel saldırıya maruz kalma oranı %21’i bulmaktadır.

Kız çocuklar istismar açısından erkeklerden 4-10 kat daha fazla risk altındadır.

Cinsel İstismara Uğrayan Çocuklarda Erken Belirtiler
Korku, fobi, uyku bozuklukları, gece kâbusları

Amnezi, aşırı gündüz düşleri ve transa benzer durumlar, histerik nöbetler ve disosiyatif kimlik bozukluğu

Düşük özgüven, intihar eğilimi ve kendine zarar veren davranışlar

Mastürbasyon, cinsel ilişki taklidi yapma, vajina veya anüse obje sokma gibi davranış bozuklukları. Başka çocuklara karşı saldırgan cinsel davranışlar

Enüresis, enkopresis, anoreksi, anal ve vajinal kaşınma, bulimia, obezite, baş ağrısı ve karın ağrısı gibi bedensel yakınmalar

Saldırganlık, öğrenme problemleri, geç konuşma, öfke ve düşmanlık duyguları, çocuk suçluluğu

Okul başarısızlığı, derslere yoğunlaşamama, yalnızlık hissi, çevreye güvensizlik, ani davranış değişiklikleri, anneye bağımlılık, evden kaçmalar, madde kullanmaya yatkınlık

Cinsel İstismarda Geç Belirtiler

Major depresyon

İntihara eğilim

Borderline kişilik bozukluğu

Alkol-madde kötüye kullanımı

Bulimia ve anoreksia nervosa ( yeme bozukluğu vakalarının %30’unda çocukluk çağında cinsel tacize uğrama söz konusudur.)

Agorafobi, panik bozukluk

Evliliğe ve cinselliğe soğukluk

Eşcinselliğe yatkınlık

Zarar Hangi Şartlarda Büyür?

Cinsel tacizci ile kurban arasında yaş farkı çok büyükse,
Akrabalık derecesi yakınlaştıkça, özellikle otorite ve baba figürleri söz konusu ise,

Cinsel taciz uzun süre devam etmişse,

Cinsel tacize başlandığında çocuğun yaşı ne kadar küçükse,
Şiddetle tehdit ediliyorsa veya şiddet kullanılıyorsa,
Tamamen gizli tutuluyorsa,

Çocuğu koruyabilecek diğer güven dolu ilişkileri yoksa (anne veya diğer ilişki kişileri.)

Saldırganın Özellikleri

Saldırgan genellikle çocuğun daha önce tanıdığı biridir. İstismarcılar için bazı kişilik özellikleri; aile içinde ve sosyal teması sınırlı içe kapanık kişilik, eşi yada ailesiyle sıcak ilişki kuramaya psikopatik kişilik, psikoseksüel ve sosyal açıdan immatür, kendi çocuklarıyla birlikte başka çocukları da istismar eden pedofilik kişiliktir.

Adli Tıp Kurumu’ndan

ATK’na çocuğa cinsel istismar suçuyla gönderilen (2013’ün ilk 3.5 ayında) 52 saldırganın değerlendirilmesinden elde edilen veriler şöyledir:

Saldırganların hepsi erkektir.

Sanıkların yaşları 16 ile 44 arasında değişmektedir.

%28’inde mağdur erkektir. %2’sinde hem erkek hem kız çocuğudur. %70’inde ise kurban kızdır.

Erkeklerde 8-12 yaş arasında, kızlarda ise 13-15 yaş arasında yoğunlaşmaktadır.

Ceza sorumluluklarına gelince: %8’inin ceza sorumluluğu yoktur. %4’ünde kısmî ceza sorumluluğu mevcuttur. %88’i ise tam olarak değerlendirilmiştir.

Koruyucu eğitim

Aşırı koruyucu eğitim yanlış. Eksik bilgilerle, güvensizlikle, abartılı uyumlarla ve bağımlı çocuklarla cinsel tacizler için uygun kurbanlar oluşturulmaktadır.
Çocuğu güçlendirerek iyi ve kötü dokunuşu ayırt etmeyi ve cinsel tacizlere karşı kendini nasıl savunacağını öğretmekle koruyucu eğitim gerçekleştirilebilir. Koruyucu eğitim çocuğun gücünü arttırmalı, bağımsızlığını sağlamalı, hareket becerisini geliştirmeli ve çocuğun özgürlüğünü kazandırmalıdır.

YAZARIN SON YAZILARI
Yaşlılıkta cinsellik - 17 Şubat 2017
Anne ile sohbet - 10 Mayıs 2016
Yürüyüş - 2 Ocak 2016
İyilik terapisi - 6 Ekim 2015