SON TV

21. Yüzyılın en akıl almaz soygunu

26 ülkede üç gün içinde 45 milyon dolarlık ATM soygunu yapan ABD'li çete yakalandı. Sanal dolandırıcılar kopya kartlarla toplam 10 saatte 36 bin işlem gerçekleştirdi.

21. Yüzyılın en akıl almaz soygunu

Amerikan Soruşturma Bürosu FBI, ATM şifrelerini çalarak banka ve diğer finansal kuruluşlardan tam 45 milyon dolar para çalan sekiz kişilik bir “küresel sanal ve ATM hırsızlık” çetesini ortaya çıkardı. Çetenin 26 ülkedeki ATM makinelerinden 45 milyon doları toplam 10 saatte 36 bin işlem yaparak çaldığı belirlendi. ATM soygunlarının, Kuzey ve Güney Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika, Rusya, Japonya, Mısır, Romanya, İngiltere, Sri Lanka, Kanada ve Kolombiya’daki birçok şehirde gerçekleştirildiği bildirildi.

LİMİTLERİ KALDIRDILAR

ATM kartlarının şifresini ele geçiren çete, hesaplardaki çekim miktarı limitlerini kaldırdı ve üyelerinin taşıdığı sahte kartlar sayesinde, 26 ülkedeki hesaplardan istenen miktarları çekti. Hırsızların bu yöntemle 22 Aralık’ta 5 milyon dolar, 19-20 Şubat günlerindeyse 40 milyon dolarlık çekim yaptıkları ortaya çıktı. Çete bu rakama, üç günde toplam 10 saat harcayarak ve 36 bin işlem gerçekleştirerek ulaştı. FBI yetkililerine göre çete işverenlerin bankamatik kartlarını hedef aldı. Uluslararası iki büyük kredi kartı sunucunun ağını kırmayı başaran çete, çalışanlara veya hayır kurumlarına ödenmek üzere kullanılan bankamatik kartlarının şifrelerini çaldı. Çete üyelerinden Jose Familia Reyes, New York’ta bir ATM’den çekim yaparken görüntülendi. İlk soygunun Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki National Bank of Ras Al-Khaimah’tan yapıldığı, ikincisininse Umman’daki Bank of Muscat’tan gerçekleştirildiği bilgisine ulaşan güvenlik yetkilileri, uluslararası güvenlik önlemlerini aşan bu boyutta bir soygunun ardından, çok daha güçlü teknolojik önlemlerin alınması gerektiği uyarısını yaptı.

CİNAYETLE ORTAYA ÇIKTI

İşlemlerin bir kısmını New York’ta gerçekleştiren çetenin nasıl çalıştığını anlatan kentin Brooklyn Bölge Savcısı Loretta Lynch, suçu işleyen New York merkezli çete üyelerinin hepsinin yakalandığını belirtti. Bölge savcısı, “Eskiden banka soygunlarında maskeler ve silahlar kullanılırdı. Bu suç çetesi tüm işlemleri dizüstü bilgisayar ve kötü amaçlı yazılımlarla gerçekleştirmiş” dedi. Lynch, çetenin her şeyi önceden en ince detayına kadar planladığını söyledi. Çete, yer altı dünyasında “Prime” ve “Albertico adıyla bilinen Alberto Yusi Lajud-Pena’nın 27 Nisan’da öldürülmesiyle ortaya çıktı. Lajud-Pena’nın öldüğü sırada yanında 100 bin dolar nakit para olduğunu belirten yetkililer, diğer 7 çete üyesini bu cinayetin ardından yakaladı.

PARAYI LÜKSE YATIRDILAR

Soyguncuların parayı aklamak için kendilerine lüks eşya ve otomobil aldığı ortaya çıktı. Bu eşyalar arasında Mercedes G63 AMG model cip, Porsche Panamera otomobil, Rolex saatler ile Gucci aksesuvar ve giysiler var.