SON TV

Raporlu cinayet

Eşini yaralayan Ramazan Doğan, Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin raporuyla, bir aylık tedavinin ardından eve gönderildi. Bir yıl sonra eşini öldüren Doğan için Adli Tıp, 'Psikolojik rahatsızlığı yok' dedi.

Raporlu cinayet

Diyarbakır’da eşini bıçaklayarak ağır yaralayan Ramazan Doğan, Elazığ’daki hastaneden verilen rapor sayesinde serbest kaldı. İki ay sonra bu kez eşini öldüren sanık, Adli Tıp Kurumu’ndan verilen ‘Akıl sağlığı yerinde’ raporuyla ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Sanığın, yaralama olayının ardından verilen mahkeme kararına rağmen tedavisi yapılmadan hastaneden bırakıldığı belirlendi. Ramazan Doğan 3 yıl önce evde otururken 4 çocuk annesi olan eşi Meliha Doğan’ı mutfaktan aldığı ekmek bıçağıyla göğüs ve kalçasından bıçakladı. Hayati tehlike geçirecek derecede ağır yaralanan kadın tedaviye alındı. “Kasten eşini öldürmeye teşebbüs etmek” suçundan tutuklanarak hâkim karşısına çıkan Doğan, “Psikolojik olarak rahatsızım. Eşimi bıçakladığımı hatırlamıyorum ancak karım ne diyorsa doğrudur. İlaç kullanmayınca kendimi kaybediyorum. Eşimi yaraladığım dönemde de ilaçları bir süre aksattım” dedi. Tedavisi tamamlandıktan sonra ifadesi alınan Meliha Doğan da, “Eşim rahatsız. 3 ay Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yattı. İlacını içmediği zaman tehlikeli ve zararlı oluyor” diye konuştu. Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edilen sanığa “bipolar duygulanım bozukluğu” teşhisi konuldu. Bu rapor üzerine mahkeme sanığın yüksek güvenlikli sağlık kurumunda tedaviye alınmasına, tedavisinin ardından mahkeme kararıyla serbest bırakılmasına hükmetti. Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yaklaşık bir ay tedavi gören Doğan, iddiaya göre ‘ilaçlarını aksatma’ denilerek kimseye haber verilmeden evine gönderildi. Hastane, Doğan hakkında rapor hazırlayıp mahkemeye göndermediği gibi Doğan’ı saldığını da hiçbir kuruma bildirmedi. Serbest kalan Doğan bir ay sonra “eşim beni aldatıyor” diye bağırarak evin önünde oturan karısını 18 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Tutuklanan Doğan hakkında daha önce yargılandığı Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir kez daha dava açıldı. Sanıkla ilgili Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu’nca oy çokluğuyla hazırlanan raporda, sanığın akli dengesinin yerinde olduğu, herhangi bir psikolojik rahatsızlığının görülmediği kaydedildi. ‘Akıllı’ raporuna itiraz eden sanık avukatı, müvekkilinin serbest bırakılmasını talep etti. Sanık da son sözünde “Bırakın beni evime gideyim” dedi. Sabah’ta yer alan haberde Mahkeme, Adli Tıp raporunu dikkate alarak sanığı “canavarca hisle kasten eşini öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı. Cezada indirim de uygulanmadı.

‘Aynı kişiye iki farklı rapor hukuku zorluyor’

Prof. Dr. Arif Verimli (Psikiyatrist): Bipolar bozukluk ya da eski ismiyle manik depresif bozukluğu, psikiyatride duygu durum bozuklukları sınıfında yer alır. Toplumda görülme sıklığı yüzde 1’dir. Manik dönemde hasta çok yükselmiştir, uyku uyumaz, agresif ve saldırgan, hiç susmadan konuşur, düşünce içeriği inanılmaz zenginleşmiş, uçuk, çılgınca, manik ve baskındır. Manik dönemde suç işleme görülebilir. Suçu cezalandırmak yerine ceza yasalarımız yüksek güvenlikli hastanelerde tedaviye alınmasını hükmeder. Hastalığı raporlayan kurumun heyeti toplanır. Heyet raporu mahkemeye yollanır ve sonuç alınır. Ve genellikle hatalı sonuç çıkmaz. Ancak işin sorunlu ve hukukun zorlandığı taraf aynı kişiye iki farklı kurumun iki farklı rapor verebilmesidir. İtiraz edildiğinde yüksek mahkeme hastayı farklı bir heyete gönderebilir. Bu kurum bir önceki raporun zıttını yollarsa durum zor bir hal alır. Ancak bilim adamları aynı vaka üzerinde farklı düşünebilirler bazen. Bilimsel araştırmada bu kabul edilebilir. Ancak kamuyu ilgilendiren hukuksal durumlarda bu duruma düşülmemelidir.