SON TV

Üniversite Yerleştirmede Hangi Bölümleri Tercih Edelim !

Fen Fakülteleri – 1

2013 Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) bir aydan daha az bir süre kaldı. Dolayısıyla üniversiteye bu yıl başlayacak genç öğrenci arkadaşlarımız gelecekteki mesleklerini belirleyecek çok önemli bir sınava girecekler. Bir sonraki aşamada ise üniversite adayları üniversite, fakülte ve bölüm tercihlerini yapacaklar.

Üniversite ve bölüm tercihi, eğitim ve meslek yaşamının en önemli seçimlerinden birisidir. Bu nedenle iyi araştırıp, ülke ve dünya gerçekleri ile istihdam durumuna uygun tercih yapılmalıdır. Eğitimini alacağımız ve mezuniyet sonucu kazanacağımız meslekle muhtemelen ömür boyu birlikte olacaksınız. Bu noktada hangi bölümü seçmeliyiz ? Üniversite tercih döneminde tercih edeceğiniz bölüm hakkında nasıl bilgi edinmemiz gerekir ?

Geçmişte anne babalar çocuklarının “Eğitimleri ve Meslek Seçimleri” söz konusu olduğunda “çocuğum koluna altın bilezik taktı” derdi. Bu ifade; anne-babaların, çocuklarının toplumda geçerli ve itibarlı bir mesleğe sahip olmasından ve iyi bir gelir (maaş) elde etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirdi.

Öncelikle gençlere ve ailelerine şunu hatırlatmak istiyorum, Türkiye’de ve Dünyada yükseköğretim büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde. Bu hızlı değişimle beraber eskiden popüler olan bazı fakülte ve yüksekokulların bir kısım bölümleri bu özelliklerini hızla kaybediyor. Gelişen teknoloji ve Dünya koşullarına paralel olarak yeni meslekler ve eğitim alanları gündeme geliyor.

Benim şahsi düşüncem o ki; maalesef bu değişim ve dönüşümden, üniversitelerin yönetim mekanizmasında olan bir çok sorumlu bihaber veya anlamak istemiyorlar veya günü geçiştiriyorlar.
Bu yazımda Türkiye’deki Fen Fakültelerinin Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik Bölümlerinin kontenjanları ve öğrenciler tarafından tercih durumlarını inceleyeceğim:-

Fizik Bölümleri
Fizik Bölümleri, gerek Milli Eğitim’in bu dalda kısıtlı sayıda kadro açması ve gerekse mezunlarının piyasadaki istihdam güçlüğü nedeniyle geçtiğimiz 3-4 yılda öğrenci tercihi açısından çok fazla darbe aldı. Türkiye’deki tüm Fizik Bölümlerinin lisans düzeyindeki toplam öğrenci kontenjanları ve bu bölümlere son 4 yılda yerleştirilen öğrenci sayıları şöyledir :
.

.
Görüleceği üzere Fizik Bölümlerine olan öğrenci talebi son 4 yılda çok hızlı bir şekilde düşmüştür. 2012 yılında bu bölümlere yerleştirilen 555 öğrenci ise kayıt yaptıran öğrenci sayısı değildir. Muhtemelen bu bölümü kazanıp kayıt yaptıran (veya yaptırdıktan sonra hevesi kırılıp fikri değişen) öğrenci sayısı 555 rakamının oldukça altındadır. ÖSYM’nin verilerine baktığımızda, 2009 yılında Türkiye’de toplam 111 Fizik programı varken 2012’ye gelindiğinde üniversitelerimizde toplamda 38 Fizik programı kalmıştır. 2011’de 57, 2012’de ise 36 Fizik bölümü kapanmıştır. Türkiye’nin en köklü Fizik Lisans eğitimlerinden birisini veren İstanbul Üniversitesinde her biri 159 kontenjanlı Fizik 1. ve 2. öğretim programlarını, sırasıyla 62 ve 13 öğrenci tercih etmiş, Ankara Üniversitesinin ise 82 kontenjanından ise yalnızca 13’ü dolmuştur. Kocaeli, Kastamonu, Kars, Tokat ile Gazi, DEÜ ve Ege Üniversitelerinin (II.Ö’ler) Fizik Bölümlerini hiç bir öğrenci tercih etmemiştir. Çanakkale, Çukurova, Dicle, DEÜ, Erciyes, Osmangazi, Pamukkale, Uludağ, Sakarya Üniversitelerinde bu bölümleri tercih eden öğrenci sayısı 5’in altında olmuştur.

Kıbrıs ve Türkiye’deki Vakıf Üniversitelerinde ise tam burslu olan kontenjanlar kısmen dolmakta, % 75, % 50 ve % 25 burslu olan kontenjanlar neredeyse tümüyle boş kalmaktadır.
Üniversitelerin Fizik Bölümlerini tercih edenlerin 555 öğrenci olduğu 2012 yılında tüm Fizik öğretim üyelerinin sayısı 2009’da 1322 iken 2012 yılında 1600’e yaklaşmıştır.
Yukarıda özetlediğimiz gelişmeler ve sayısal veriler ışığında Fizik Bölümlerini tercih etmeyi düşünen öğrencilerin işin bu yönünü de düşünmeleri gerektiği kanaatindeyim.

Kaynaklar:
1. Fen, Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya, İnsan ve Toplum Bilimi Fakülteleri Dekanlar Toplantısı Raporu, 7-9 Mart 2013, Zonguldak, 130 sayfa
2. 2012 Yılı Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programları, ÖSYM Verileri, 311 sayfa

Bir sonraki yazımda Fen Fakültelerinin Kimya, Biyoloji ve Matematik Bölümlerini inceleyeceğim.