SON TV

Ankara’da bir Angelina daha

Ankaralı Şengül Bel, 4 akrabası göğüs kanseri olunca genetik test dahi yaptırmadan göğüslerini aldırmış. Bel, 'Angeline Jolie, kararımın ne kadar doğru olduğunun kanıtı' diyor

Ankara’da bir Angelina daha

Dünyaca ünlü aktris Angelina Jolie’nin meme kanserine yakalanma riskini azaltmak için 2 göğsünü aldırması, tüm dünyada tartışma yaratmıştı. Ankaralı Şengül Bel’in hikâyesi de ünlü oyuncuya çok benziyor. Genç kadın ailesinden 4 kişi meme kanseri olunca geçen yıl hiç düşünmeden göğüslerini aldırmış. Annesi, ablası ve 2 kuzeni meme kanseri olan 44 yaşındaki Şengül Bel, kanserden korunmak için genetik test bile yaptırmadan göğüs boşaltma ameliyatı olmayı tercih etti.

‘KUZENİM KANSERDEN ÖLDÜ’

“Kanser olmaktansa yüz kere göğsümü aldırırım” diyen Şengül Bel şunları anlattı: “Kanserle yaşamayan kanserin ne olduğunu bilemez. Kemoterapiyi düşününce memenin ne önemi var. Bir kuzenim 44 yaşındayken meme kanserinden öldü. Annem, ablam ve diğer kuzenim kanser tedavisi gördü. Diğer 2 ablamda kitleler var, kontrolleri sürüyor. Bu riskle yaşayamazdım.” Angelina Jolie’nin göğüslerini aldırdığını öğrendiğinde kendisinin de ne kadar doğru bir karar verdiğini bir kez daha anladığını belirten Bel, şöyle konuştu: “Benim ailemde 8 yıl içinde 4 kişi meme kanseri oldu. Annem, ablam ve diğer kuzenim kanser olduktan sonra memeleri alındı. Sürekli ilaçlar, kemoterapi, radyoterapi, ağrılar ve psikolojik travma… Bende de tehlikeli kitleler belirmeye başladı. Doktorlar kanser olma ihtimalimin yüksek olduğunu söyledi. Her 3 ayda bir kontrol yapılacaktı. Her kontrol öncesi kanser olacağım korkusuyla yaşamaya başladım. Ölen kuzenimin acıları aklıma geldi. Kanserli biriyle yaşamayan bunun ne anlama geldiğini bilemez. Bu riski taşıyan herkese aldırmasını tavsiye ederim.”

SGK TARAFINDAN KARŞILANIYOR

Genç kadının doktoru Dr. Gündüz Tunç da “Meme kanseri gelişme riski yüksek olan kadınlarda, çeşitli yöntemlerle korunmak mümkündür” diyerek şu bilgileri verdi: “Anti-östrojen ilaç tedavisi ve BRCA1 gen mutasyonu yapılan kadınlarda yumurtalığın alınması meme kanseri oluşma riskini azaltıyor. Sabah’ta yer alan haberde, ancak koruyuculuğu en yüksek olan yöntem koruyucu mastektomi diye adlandırılan meme içinin tamamen boşaltılması operasyonudur. Bu ameliyatın meme kanserinden koruma oranının yüzde 94 olduğu saptandı.” Meme boşaltıldıktan sonra, plastik cerrahların anında silikon protezler takarak meme kaybını önlediğine dikkat çeken Dr. Tunç, genetik laboratuvarı olan hastanelerde yaklaşık 5 bin TL’lik BRCA1 genetik tarama testinin SGK tarafından karşılandığını da sözlerine ekledi.

“KANSER RİSK YÜZDE 5’E İNDİ”

Şengül Bel’in ameliyatını Çankaya Hastanesi’nde yapan Cerrahi Onkoloji Uzmanı Dr. Gündüz Tunç (üstte), “Şengül hanımın anne tarafında 4 meme kanseri vakası vardı üstelik memesinde tehlikeli kitleler tespit ettik. Kanser olma ihtimali çok yüksekti. BRCA1 genetik kanser testini yaptırmadan hastamız meme boşaltma ameliyatına karar verdi. Kanser riskini yüzde 5’e indirdi. Bu hayati derecede önemli bir orandır” diye konuştu.

ETİKETLER: