SON TV

7 asırlık eserler halıya işlendi

İlhanlı, Selçuklu, Saltuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan eserler Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Merkezi tarafından halıya işlendi.

7 asırlık eserler halıya işlendi

Halıcılık Eğitim Merkezi Müdürü Erkut Seracettin Karatoprak gözetiminde çalışan kursiyerler, Selçuklu döneminden kalan 760 yıllık Çifte Minareli Medrese, İlhanlılar döneminde yaptırılan 703 yıllık Yakutiye Medresesi, kentteki ilk Osmanlı camisi olan 451 yıllık Lala Paşa Camisi, Saltuklu mimarilerinden Saat Kulesi ve Üç Kümbetler gibi asırlık tarihi mekanları halıya işledi. Karatoprak, yaptığı açıklamada, kentteki okumamış, iş sahibi olamayan genç kızlara, hanımlara halı dokumayı öğretip, ekonomiye katma değer sağlamaları açısından eğitim verdiklerini söyledi.

Aynı zamanda halıcılık merkezinde işsiz kadınları istihdam ettiklerini anlatan Karatoprak, “Burada Hereke halısı dokunuyor. Bu kurumumuz 1962 yılında özel kanunla kurulmuştur. O günden buyana bir sürü imalat, çalışma yapmıştır. Merkezde 60×60 kalitede Hereke halısı dokunuyor. Günümüzde Hereke halısı dokunan fazla bir yer kalmadı” dedi. Üniversite olarak bu halılarla, tarihi motifleri arşive kazandırdıklarını anlatan Karatoprak, “İleriye dönük çalışmalar yapıyoruz. Şu anda 60 tane kursiyerimiz var. Öğrencilerimizi, valiliğin yapmış olduğu SODES projesi kapsamında destekleyip, istihdam ediyoruz. Kursiyerlere, çeşitli imkanlar sunup, kentin kültürel ve turistik mekanlarını gezdiriyoruz” diye konuştu.

“Bir metrekarede 360 bin düğüm var”
Eğitim merkezinde halıların profesyonel olarak dokunduğunun altını çizen Karatoprak, şunları kaydetti:

“Yılda 200 metrekare halı imalatı yapıyoruz. Bu halıların hepsi 60×60 kalitede. Ebatları, 1 ile 20 metrekare arasında değişiyor. Bir metrekarede 360 bin tane düğüm var. Çok özel halılar. Kolay yapılan bir iş değil. Sadece bir metrekare halı en erken 3 ayda dokunabiliyor. Normalde bir halı hemen hemen bir yılda dokunuyor. İpliğimiz çok özel. Yapağı yünden elde ediliyor. Kök boyası kullanıyoruz. Aynı zamanda üniversite olarak özel bir çalışma yaptık. Erzurum’un tarihi ve kültürel yerlerini, turistik yerlerini tanıtım anlamında halıya dokuduk. Bunların arasında Üç Kümbetler, Saat Kulesi, Çifte Minareli Medrese, Atlama Kuleleri gibi yerler ressamımız tarafından çizilip, desenlere aktarılıyor. Daha sonra da ilmek ilmek halıya dökmeye çalışıyoruz.”

Çok özel halılar üretildiği için talepleri karşılamakta güçlük çektiklerini ifade eden Karatoprak, “Kısa zamanda fazla halı üretemiyoruz. Bunun için de talepleri karşılayamıyoruz. Çünkü fazla talep var” dedi. Karatoprak, halıcılık kültürünü yaşatmaya ve yaygınlaştırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

ETİKETLER: