SON TV

İşte Kanal İstanbul güzergahları

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kanal İstanbul ile imar ve denetim yasaları için çarpıcı açıklamalar yaptı.

İşte Kanal İstanbul güzergahları
  • Emlak
  • 23 Mayıs 2013 16:16

Bayraktar, kamulaştırması en az olan yerde projenin hayata geçeceğini söyledi.

Yakın zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından tüm ayrıntıları kamuoyuna açıklanacak Kanal İstanbul projesi ile ilgili güzergah çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Emine Açar’a konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, on farklı yer üzerinde çalıştıklarını söyledi. Araştırma yaptıkları arazilerde kamulaştırmanın az olmasına dikkat edeceklerine vurgu yapan Bayraktar, “Kanalın etrafında şehir kurulacak. Bu şehir için kanal etrafında bir koridor açılacak, Burada yükselecek projelerde son teknolojinin getirdiği imkanlar kullanılacak” dedi.

Emsaller netleşecek
Yeni imar ve denetim yasaları ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan Bakan Bayraktar, yasalarla emsal konusunun netleşeceğini, yoğunluğun olduğu bölgelerde ayarlama yapacaklarını söyledi. Yeni yasalarla ruhsat alımları kolaylaşacak, kademeli oto kontrol sistemi oluşturulacak, mimarlara verilen telif haklarında düzenleme yapılacak.

Kamulaştırılmayan araziye imar müjdesi
İmarda en önemli konulardan biri de yeşil alan kamulaştırmaları olarak sıralanıyor. Bakan Bayraktar yeni yasa ile arazisi yeşil alan olarak kullanılan vatandaşların mağduriyetlerinin giderileceğini belirtiyor. Bir araziyi yeşil alan olarak belirleyen belediyenin arazinin durumuna göre 5 ila 10 yıl içinde kamulaştırmayı yapması gerekiyor. Bakan Bayraktar, kamulaştırılmayan araziye ilgili belediyenin imar verme mecburiyetinin getirildiğini söyledi.

Siluete estetik çözüm
Başbakan Erdoğan’ın sık sık üzerinde durduğu siluet konusu da ‘estetik kurul’ formülüyle çözüme kavuşacak. İstanbul’da oluşturulan Estetik Kurul’un tüm büyükşehirlerde kurulması zorunlu olacak. Kurulun onaylamadığı projelere ilgili ilçe belediyeleri ruhsat veremeyecek.

Belediyeler otoparkçılık yapmayacak
Yeni düzenlemeler otopark sorununa da çözüm getiriyor. Bakan Bayraktar, “Belediyeler otopark parası alıyor ya onu kaldıracağız otopark yapma mecburiyeti getireceğiz. Bir metre belirleyeceğiz. Bu mecburiyet konutlar dahil tüm yerler için geçerli olacak” bilgisini verdi.