SON TV

Ortaokul seçiminde dikkat

Aileler çocuklarına ortaokul seçerken bunlara dikkat etmeli.

Ortaokul seçiminde dikkat

Aileler çocuklarına iyi bir gelecek hazırlayabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu gelecek inşaası sırasında aileleri en çok, çocuklarının eğitimini sağlayacak okul seçimi zorluyor.

Türkiye’de eğitimin kalitesi çok uzun zamandır tartışılıyor oluşu aileleri çocukları için okuk seçerken zora sokuyor. Devlet okullarında fiziki koşulların ve buna başlı olarak eğitim kalitesinin tartışmalı oluşu, özel okulların yüksek maliyetleri aileleri derin bir çıkmaza sürüklüyor.

Peki aileler, çocuklarının geleceği için okul tercihini yaparken nelere dikkat etmeli? Ailelerin çocuklarının eğitim göreceği okullarda araması gereken özellikler nasıl olmalı? egitimnerede.com, bu zorlu süreçte ailelerin en büyük yardımcısı olacak.

Çocuğunuz için uygun bir Ortaokul mu arıyorsunuz? Bu soruların cevaplarını almadan karar vermeyin!

1)Günlük matematik eğitimine harcanan zaman kaç dakika?
Genelde verilen cevaplar okulun matematik dersini ön plana çıkarmasına göre 45 ile 90 dakika arasında değişmektedir. Daha fazla zaman ayrılması daha yüksek performansa neden olur mu? Bu her zaman doğru değil. ( Çocuğunuzun geldiği okulda aldığı yetersiz eğitim ortaokul matematik müfredatında zorlanmasına sebep olabilir. Genel matematik skorlarının yüksek olduğu Finlandiya da matematik için ayrılan zaman çok fazla değildir.) Eğer öğrenci matematik için daha fazla zamana ihtiyaç duyuyorsa veya gerideyse, zamanlanmış program hazırlanması öğrenci için büyük bir avantaj olacaktır. Matematiğin genel müfredatta çok önemli bir yere sahip olduğunun belirtilmesinde yarar var.

2) Seçmeli dersler ne kadar ve öğrenci kaç tanesini seçebiliyor?
Ortaokul öğrencileri temel müfredatı oluşturan matematik, fizik, sosyal bilimler gibi derslerin dışında seçmeli dersler alırlar. Seçmeli derslerin yelpazesi çok geniş olabilir, öğrenciler ikinci bir yabancı dil, her hangi bir sanat dalı, bilgisayar, tiyatro, sosyal bilimler başlığı altından ders seçebilir. Bir çok sınıfta seçmeli dersler kısıtlı olabilir ve sanat dallarından sevdiği bir dersi seçmesi istenebilir diğer yandan sizin sevdiğiniz İspanyolca dersini de alabilir. Ortaokul seçerken çocuğunuz için doğru bir seçmeli ders sunabilen ortaokul olmasına dikkat edin.

3) Üçüncü dil seçmeli ders mi müfredat içinde var mı?
Bazı okullarda üçüncü dil müfredat içinde yer almaktadır. Eğer çocuğunuzun üçüncü bir dil öğrenmesini istiyorsanız. Müfredatında üçüncü dili içeren ortaokulları bakmanızda yarar var.

4) Fen Laboratuarları uygulamalı mı?
Parasal sıkıntı çeken bir çok okulda fen bilimleri uygulamasız işlenir. Eğer çocuğunuzun iyi bir fen bilimleri alt yapısına sahi olmak istiyorsanız okuma ve yazma dışında uygulamalı deneylerin yapıldığı bir ortaokul seçmeniz gerekir. Eğer laboratuara giriş yapılmıyorsa öğretmenin nasıl fen bilimleri eğitimi verdiğini sormanızda yarar var. Duyacaklarınız sizi üzebilir yada öğretmenin yaratıcığını nasıl kullandığını görmek sizi şaşırtabilir.

5) Okul disiplin problemleri ile nasıl başa çıkıyor?
Güvenlik çok önemlidir ve birçok ortaokul, ilkokullardan daha fazla güvenlik ve disiplin problemleri ile karşılaşır. Bu durumda okuldaki öğrencilerin ne sıklıkla disiplin kuruluna gidiyor veya uzaklaştırma alıyor? Bu yıl ve geçen yıl kampüs içinde kaç kavga meydana geldi? Bu sorular pek hoş karşılanmayabilir fakat diğer veliler bu sorunun sorulmasından ve sınıfta problem çıkaranların bilinmesinden memnuniyet duyacaklardır.

6) Öğretmenlerin başarısını nasıl ölçüyorsunuz?
Ayrıca şu soruyu da sorabilirsiniz. “Standartlarınıza uymayan öğretmenler için nasıl bir çalışma yapıyorsunuz?” Bu sorular okul müdürünün sorumluluklarına ne kadar önem verdiğinizide gösterir. Yöneticiler farklı görüşte veya düşüncede olabilir fakat iyi bir müdürde aranması gereken özellik yaptığı işi en iyi şekilde ve kesin çözüme ulaşarak yapabilmesidir. Bu başlık hakkında sorulacak bir çok soru bulunmaktadır fakat bütün ortaokulların müdürün kaliteli öğretmen yetiştirmesi konusunda nasıl çalışma yaptığı, başarısız öğretmenlerin gelişimi,eğitimi ve disiplinlerini sağladığı konusunda cevabı olabilmelidir.

7) Öğrencilerinizden beklentileriniz nelerdir?
Okulların öğrencisinden beklentisi ona nasıl eğitim verdiği ve yönlendirdiği konusuna açıklık getirir. Önemli olan sizin beklentinizin, çocuğunuzun beklentisinin ve okulun öğrenciden beklentilerinin uyuşmasıdır.

8) Öğrencilere öğrenme konularında ve akademik problemlerde nasıl destek oluyorsunuz?
Şunu sormayı unutmayın: Üstün zekalı veya özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler için nasıl bir program izliyorsunuz? Eğer çocuğunuz üstün zekalı veya özel eğitime ihtiyaç duyuyorsanız bu özelliklere sahip öğrenciler için bir fon ayrılmadığını duymak istemezsiniz. Ayrıca disleksi olan bir öğrencinin otistik bir öğrenci ile aynı özel sınıfı paylaşmasıda doğru değildir ve dersi veren öğretmenin spesifik başlıklarda uzman olması gerekir.

9) Okul yazma eğitimin nasıl veriyor?
Nasıl bir müfredat olduğunu sorunuz. Öğretmenler nasıl eğitim alıyor? Yazma eğitimi çok zor öğretilen bir şey dir ve çocuğunuzun geleceği için çok önemlidir. Bir çok standart test yazma yeteneği ölmez. Öğretmenin bunu dikkate almaması gerekir. Yazı örneklerini görmeyi isteyebilir veya okulun yazı eğitimi için yönergesi olup olmadığını sorun.

10)Okul test ve sınav sonuçları için açıklamanız nedir?
Dikkat: Okula gitmeden önce test skorlarını öğrenin. Eğer okulun test skorları yüksekse size öğretmenlerinin ve öğrencilerinin ne kadar başarılı olduğunu anlatacaktır. Ama skorlar düşükse bu soruya nasıl cevap vereceklerini duymak ilginç olabilir. Örneğin herkes tarafından matematik konusunda çok iyi olduğu kabul edilen bir okulun test ve sınav skorları düşük olabilir. Bunun nedeni sınav sorularının daha zor ve sınava giren öğrencilerin daha ileri seviye olduğunun düşünülmesidir.

Ayrıca öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin oranının yüksek olmasıda test skorlarını etkiler. İki faktör test skorlarındaki karışıklığın önlenmesine yardımcı olur; birincisi, skorlar yükseliyor mu düşüyor mu? İkincisi, sizin çocuğunuzla seviyesi örtüşen öğrencilerin okul profilleri nasıl?

ETİKETLER: