SON TV

Uğur Işılak fena kızdı

Uğur Işılak, Üstad Senfonisi için birlikte çalıştığı orkestra elemanlarının konsere iki gün kala kendisini yalnız bırakarak Taksim Gezi Parkı'ndaki eylemlere katılmalarına tepki gösterdi: Omurgasızlar!

Uğur Işılak fena kızdı

Geçen hafta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen Üstad Senfonisi konserinin arka planında yaşananlar sanatçıların her durumda kullandığı ‘show must go on’ ‘her halukarda gösteri devam etmeli’ klişesinin ne kadar samimi olduğunu ortaya koydu. Uğur Işılak’ın orkestrasındaki bir grup sanatçı, eyleme katılacaklarını gerekçe göstererek konsere 48 saat kala sanatçıyı yalnız bıraktı. İBB Kültür Daire Başkanlığı şehirdeki pek çok etkinlik iptal edilirken konserin arkasında durdu. İBB Kent Orkestrası’ndaki müzisyenlerin katılımıyla sahne alabilen Işılak, sanatçıların omurgasızlığına sert tepki gösterdi. Işılak’a Üstad Senfonisi’nin arka planında yaşananları sorduk.

-Üstad Senfonisini geçen hafta Üstad’ın 30. Vefat Yıldönümünde seslendirdiniz. Gezi olayları nasıl etkiledi konseri?

Daha önce Erzurum’da, Adıyaman’da, Bayburt’ta, Konya’da konserlerimiz olmuştu. İstanbul’da ilk kez sahne aldık. İBB konserle ilgili duyurularını yapmıştı ancak iptal edileceğine dair söylentiler dolaşmış.

-İBB de o günlerde pek çok sanat etkinliği iptal edilirken geri adım atmadı sanırım…

İBB ve Kültür Daire Başkanlığı ile sürekli irtibattaydık böyle bir iptal durumu yoktu. Ama böyle bir dedikodu yayıldığı zaman ona daha fazla itibar edenler oluyor. Bu aslında bu piyasanın ne kadar omurgasız, ne kadar sanattan uzak, sanatı sözkonusu ederek aslında zehrini kustuğunu gösteren bir durum.

-Orkestranızdaki bazı sanatçılar konsere 48 saat kala sahneye çıkmaktan vazgeçmiş.

Evet, bizim bu konser için prova yaptığımız bir ekip, yaylı grubu vardı. Büyük orkestrasyonla çıkacaktık. Bunlar ‘Biz eyleme katılıyoruz, programa gelmiyoruz’ dediler, bizi yarı yolda bırakanlar oldu. Cemal Reşit Rey’de küçülttük orkestrayı. Orada 55-60 kişi olacaktı. O gün 20 kişi yoktu. Hemen o kısa süre içerisinde programı yapabilmek için ne kadar profesyonel müzisyen arkadaşımız varsa onları çağırdık. İBB Kent Orkestrası da destek verdi.

O mesajı ömrümce unutmam

-En acı, kişisel olaylarda bile ‘show must go on’ denir oysa…

Tabi… Bununla beraber yeni orkestraya dahil olanların şefi mesaj atarak ‘Uğur Işılak’ın hükümete yakın bir isim olduğu söyleniyor. Bundan dolayı programa katılmayacağız’ diyor. O mesajlar duruyor bende. Ölene kadar duracak o mesajlar. Bu camianın ne olduğunu şu son olaylarda çok daha net gördüm. Onların nasıl bir Türkiye arzuladığını da çok iyi biliyorum. Kin beslemek benim mizacıma ters ama böyle şeyleri unutmamak gerekiyor.

Sanat, özgürlük, demokrasi adı altında konuşan bu adamların büyük bir çoğunluğunun samimi olmadığını, omurgasızlığını 25 yıldır müşahade ediyorum. Artık küçük bir azınlığın koca bir ülkeyi idare etme döneminin kapandığını düşünüyorum. Başbakan bu ülkede bu kadar seviliyorsa omurgalı olduğu için seviliyor. Bana kalırsa şu ana kadar mevcut Başbakanların arasında takiye yapmayan tek Başbakan Tayyip Erdoğan’dır. İkili oynamadığı için seviliyor.

güncelhaberler