Gezi Parkı eylemleri ve görünüm !
Yaklaşık 3 haftadır gündemimizi belirleyen bir konu var, Gezi Parkı Eylemleri…Bazılarına göre özgürlük direnişi bazılarına göre de bir provakasyon ürünü olan bu eylemlerde en büyük tedirginliği yaşayan, Türk Milleti ve ülke olarak ulaştığımız politik stabilite ortamı gibi görünse de bu konudan muzdarip olan rekorlar üstüne rekorlar kırmasına alışkın olduğumuz borsamız ve istikrarın sağlandığı ülke ekonomimizdir. Her ne kadar son zamanlarda 8 milyar dolarlık yabancı yatırımcı çıkışı olmuş olsa da ve borsamız dalgalı bir halde seyretse de, endeksler eskiden gördüğümüz derin kayıpları yaşamamakta. Bu durum aslında yatırımcıların büyüyen ekonomimizin stabilitesini anlaması adına dikkate alması gereken ana unsurlandan biri olarak da göze çarpmakta.
Ekonomi ve finans dünyasından uzman gözüyle bakıldığında bu tür olaylar ülke ekonomilerinin istikrarını etkileyen ve ekonomiyi belirsizliğe sürükleyen bir tehlikedir ve yatırımcılar adına birçok riske gebedir. Peki bu süreç kısa ve uzun vadede bireysel yatırımcılar adına neler vaad etmekte? Bu olayları ekonomi ve finans dünyası açısından ne şekilde yorumlamalıyız?
Fitch ve Standard & Poor’s gibi kredi kuruluşlarına göre Gezi Parkı eylemleri ekonomik istikrar adına herhangi bir tehdit oluşturmamakta ve bir finans uzmanı olarak ben de yatırımcıların kuşkuya kapılmaması gerektiğine inanıyorum. Borsamız özellikle geçen haftalarla ile birlikte yatırımcılarına büyük fırsatlar yarattı. BIST-100 endeksi son 1 ayda 93.000 seviyelerinden 80.000’lere kadar geriledi. Her ne kadar kısa vadede döviz ve altın göze çarpsa da risk toleransı yüksek yatırımcılar bu fırsattan yararlanmalı kanısındayım. Politik risklerin geçici olacağını düşünürsek BIST-100 için 86.000 hedefini verebilirim.Eğer piyasanın genel trendi içinde yatırım yapmak istiyorsanız BIST-30 şirketlerine yönelik bir strateji geliştirilmesinin doğru olduğuna inanıyorum. Ancak gundemi ve piyasalari yakindan takip edip tedbirli olmakta yarar var!
Bireysel yatırımcılar için bu konuda asıl dikkate alınması gereken tasarrufların tek bir yatırım aracına yatırılmaması olacaktır. Yatırımlarınızı hisse senedi, özel sector tahvili, döviz ve altın gibi farklı risk getiri bileşenleri olan araçlarla çeşitlendirin. Manipülasyon riski olan hisselerden uzak durun, kulaktan dolma bilgileri gözardı edip borsada oynuyorum inancıyla değil bir şirkete ortak oluyorum mantığı ile yatırım yapın ve en önemlisi bu konularda size yardımcı olabilecek güvendiğiniz yatırım uzmanlarına danışın.
Tüm olayların tatlıya bağlandığı, ekonomik büyümeye odaklanan bir gündeme sahip olarak siz yatırımcıların mutlu ve bol kazançlı bir hafta geçirmesi dileklerimle,
ÇAĞRI B. ERÖGE, MBA
BİLİYORMUSUNUZ? – Hayat sigortası birikim sağlamanızın yanında dileğinize göre sakatlık ve yaşam kaybı risklerini de teminat altına alan bir sigorta türüdür.