SON TV

Ve Dolar 1.94…

Piyasalar bu hafta cadı kazanı görünümü aldı. FED; Amerikan Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye bir müddet daha devam edileceğine ilişkin kararı şüphesiz tüm dünya piyasalarında negatif bir etki yarattı. Amerikan Dow Jones Endeksi %2.34’lük bir kayıpla günü bitirdi. Peki bu durum ülkemiz piyasaları için ne ifade ediyor?

Amerikan Merkez Bankası’nın kararı Türk borsalarında da panik satışlara neden oldu, yatırımcılar olması gerekenden daha fazla tepki gösterdi ve BIST-100 %6.82’lik bir düşüşle günü tamamladı.

Geçen haftaki yazımda piyasaları yakından takip edip dikkatli olmakta yarar var demiştim. Bugün itibariyle doların 1.94 seviyelerine gelmesi, altının da son 2.5 senenin dibine inmesi, piyasalarımızda endişeye sebep oldu. Gelecek dönemde FED’in (Amerikan Merkez Bankası) karar değiştirmemesi halinde, yurtiçi piyasalarda daha çok yabancı yatırımcı çıkışı olabilir. Bu da kısa vadede piyasaların dalgalı bir görünüm izleyeceğini göstermekte.

Türkiye Merkez Bankası doların soluğunu kesmek için gün içinde altı müdahaleyle dolara dur demeye çalıştı ve dolardaki yükseliş devam ettiği sürece yeni ihalelerin açılabileceğini de duyurdu. Buradan da anlaşılacağı gibi doların 1.90 seviyelerinin üstünü görmesi ihracatçılarımız için büyük bir handikap olacağından Merkez Bankası dolara müdahalelerine devam edecektir kanısındayım.

Yatırım uzmanı olarak altının da bu süreçte daha gerileyeceğini söyleyebilirim. Kısa vadede yatırım anlamında döviz göze çarpsa da, yatırımlarınızı farklı risk getiri bileşenleri olan araçlarla çeşitlendirmeniz daha doğru olacaktır. Yatırımcıların kulaktan dolma bilgilere rağbet etmemesi ve dövizle borçlanmaması en temel tavsiyelerim olacaktır.

Gelecek hafta ile birlikte borsamızın daha farklı bir seyir göstereceğine inanıyorum. Yatırımcıların kulaktan dolma bilgilere rağbet etmemesi ve dövizle borçlanmaması en temel tavsiyem olacaktır.

Önümüzdeki diğer bir sorun da Çin ekonomisinin yavaşlıyor olması. Küresel piyasalarda bu durum negatif bir hava yaratacak olsa da gelecek hafta ile birlikte borsamızın daha farklı bir seyir göstereceğine inanıyorum.

ÇAĞRI B. ERÖGE

BİLİYOR MUSUNUZ? – Yatırımcıların yaptığı en büyük hatalardan biri borsadaki olası dalgalanmalarda ani satış kararı vermesidir. Unutmayalım ki, yatırımcılar hisse senedi alarak bir şirketin ortağı olmaktadırlar. Her ne kadar günlük sert düşüşler kayıp gibi gözükse de %1’lik hisseniz, ödenmemiş hisse senetlerinin sayısı azalmadığı sürece her ahvalde %1’dir. Bu da sizin o şirkette %1’lik hakkınızın olduğunu gösterir.

YAZARIN SON YAZILARI
Görünüm - 7 Ekim 2013
Gidişat - 2 Eylül 2013
Yorum farkı - 31 Temmuz 2013
Tavsiyem… - 13 Temmuz 2013
Ve Dolar 1.94… - 21 Haziran 2013
Geleceğe umut - 9 Haziran 2013