SON TV

TÜBİTAK uzay mekiği motoru üretecek

Dünyada sadece 4 ülkenin ürettiği uzay mekiği motorunu üretmek için TÜBİTAK 13 milyonluk yatırım yaptı.

TÜBİTAK uzay mekiği motoru üretecek

Türkiye artık uzay teknolojisinde de varım diyor. Başbakan
Erdoğan başkanlığında yapılan, Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu, Türkiye’nin uzay yolunda atacağı adımlar için önemli bir karar aldı. Kurum ilk defa 2005 yılında gündeme gelen Türkiye’nin ulusal uzay araştırmaları programını devlet politikası olarak sahip çıkılmasına karar verdi.

UYDULARIN YÖRÜNGELERİNİ DEĞİŞTİRİLMESİNDE KULLANILACAK

Program TÜBİTAK tarafından tüm kurumlarla tam eşgüdüm
halinde yürütülecek. Türkiye, Avrupa Uzay Ajansı’na üye olmak için gereken çalışmaları başlatacak. Rasat ve Göktürk-2 uydularıyla elde ettiği deneyimleri, daha yüksek yörüngelerde çalışan uydular üretmek amacıyla kullanacak. Daha yüksek yörüngelerde çalışacak uydular da Türkiye’nin bir anlamda uzay mekiği çalışmalarının ilk adımı olacak.

SADECE 4 ÜLKEDE VAR

Türkiye, uzay çalışmalarının ilk adımı olarak Hall etkili
itki motoru geliştirme projesini devreye alacak. Dünyada sadece Amerika, Çin, Rusya ve Fransa’da bulunan bu teknoloji, Türkiye için yeni.

Projeyle motorların çok düşük yakıtlarla dahi çok yüksek
hızlara ulaşmasını sağlayan Hall etkili itki motorları, uzay mekiği projelerinde de mekiklerin diğer gezegenlere ulaşmasını sağlayan itiş gücünü sağlıyor.

Habertürk’ten Deniz Çiçek’in haberine göre TÜBİTAK uzay, şimdi bu teknolojinin Türkiye’de üretilmesi için tedarik çalışmalarına başladı. 2018’de bitecek projenin bütçesi 13.4 milyon lira.

ÖNCE AY SONRA MARS

Türkiye itki motorlarının üretim ve tasarımını kendisi yapacak. Bu araçların üretimi için de belli bir ısıda sabitlenmiş ve tozdan arındırılmış olan ‘temiz oda’ adı verilen tesis kurulacak. Bu tesiste tamamen uzay ortamı yaratılarak üretilecek itki motoru da test edilecek. Türkiye Hall etkili itki motorlarını ilk aşamada ürettiği uyduların yörüngesinin değiştirilmesi ve daha yüksek yörüngelere yerleştirilmesi için kullanılacak.

Projenin ikinci aşamasında ise itki sistemi dünyada olduğu
gibi uzay mekiği motoru olarak kullanılacak. TÜBİTAK, bu teknoloji ile Ay ve Mars gibi diğer gezegenlerle ilgili derinlemesine uzay çalışmaları yapmayı hedefliyor.

ETİKETLER: