SON TV

Kadir İnanır ile Başbakan Erdoğan’ın arasında ilginç Gezi diyaloğu

Erdoğan ile Kadir İnanır’ın “filmli” Gezi diyaloğu Babakan Tayyip Erdoğan’ın, çözüm sürecine yönelik 2 aylık saha çalışmalarını tamamlayan Akil İnsanlar ile dünkü “final” buluşmasında, Gezi Parkı eylemleri de gündeme geldi.

Kadir İnanır ile Başbakan Erdoğan’ın arasında ilginç Gezi diyaloğu

Erdoğan’ın, “Bunun için toplanmadık. Toplantının amacı bu değil. Bugün barış süreci ve gelinen nokta ile yapılan çalışmaları değerlendirelim. Bunun dışında başka konulara isterseniz konuşmayalım” sözlerine karşın bazı Akil’ler, Gezi eylemlerindeki hükümetin tutumuna ilişkin bazı eleştirilerini gündeme getirdiler. Erdoğan, Gezi eylemlerindeki sert üslubuna dikkat çeken İnanır’a, “Sen Kadir İnanır’sın, filmlerindeki rolün ile buradaki durumun aynı mı” dedi.

AKİL İnsanlar’ın “final” zirvesine, Başbakan Tayyip Erdoğan ile sanatçı Kadir İnanır arasındaki “filmli” Gezi diyaloğu damgasını vurdu. Erdoğan, Gezi eylemlerine yönelik sert çıkışlarına yönelik, “Burada çok yumuşak konuşuyorsunuz, her zaman böyle konuşsanız” diyen İnanır’a, “Buradaki sohbet toplantısı, biz bizeyiz. Ama dışarıda topluma konuşmak ayrı. Sen Kadir İnanır’sın, filmlerindeki rolün ile buradaki durumun aynı mı?” diye yanıt verdi. Erdoğan’ın bu esprili yanıtı salonda gülüşmelere yol açtı.

KOMPLO VAR TABİİ Kİ SERT KONUŞACAĞIM

Erdoğan, özellikle “üslup” konusunda gelen eleştirilere, “O olaylar bildiğiniz gibi değil. Bilmediğiniz şeyler var. Bir komplo vardı. Tabii ki sert konuşacağız” diye yanıt verdi. Toplantıya katılan bir kaynak Hürriyet’e, “Sayın Başbakan bu olayların arkasında uluslararası bir komplo olduğuna da inandığı için bu konuda yapılan bütün eleştirileri haksız buluyor” dedi.

GEZİ KİŞİSEL RAPORDA

Akil İnsanlar Heyeti’yle final toplantısında çözüm süreci dışında şu konularda da konuşuldu.

PKK’LILARIN YÜZDE 15’İ ÇEKİLDİ:

Başbakan PKK’lıların yurt dışına çekilme sürecinin çok ağır ilerlediğini belirterek, “PKK’nın yüzde 10-15’i çekildi henüz. İşin çok başındayız. Kalanlarının hala Türkiye’de olması sıkıntı yaratıyor” dedi.

ANADİLDE EĞİTİM YOK:

Kürtçe eğitimle ilgili olarak Başbakan “Anadilde eğitimle ilgili bir çalışmamız yok. Tek resmi dil Türkçe’dir ve Kürtçe’yi zaten seçmeli ders olarak verdik” dedi. Erdoğan üniversitelerde kurulan bölümlerdeki çalışmalar ve özel kursların olduğunu söyledi.

SEÇİM BARAJI DÜŞMEYECEK:

Başbakan Erdoğan toplantıda yüzde 10’luk seçim barajının da düşürülmeyeceğini “Böyle bir şey söz konusu değil. Baraj düşmeyecek. Partiler çok çalışacak barajı geçecek” sözleriyle vurguladı.

ÖCALAN’A DAHA GENİŞ ODA VERİLECEK Mİ?:

Erdoğan, Abdullah Öcalan’a daha geniş bir oda verilip verilmediği konusunda da, “Bizim Selahattin (Demirtaş) bunu açıklamış” dedi.

PKK’NIN TUNCELİ’DE ADAM KAÇIRMASI:

Erdoğan Tunceli’de yol kesip adam kaçırması eylemine de sert tepki göstererek önce 1 milyon, sonra 5 milyon dolar fidye istendiği bilgisini verdi. Başbakan, ”bu tür olaylara tahammülüz yok” ifadelerini kullandı.
Bazı gruplar, heyet üyelerinin tümünün görüşlerini içeren “grup raporları”nın yanı sıra kişisel raporlar da hazırlayarak Erdoğan’a sundular. Marmara Grubu üyelerinin tek tek hazırladıkları raporların önemli bölümünde Gezi eylemlerine de geniş yer verildiği bildirildi. Marmara Grubu Başkanvekili Prof.Dr. Mithat Sancar, Hürriyet’e, “Evet, kişisel raporumda Gezi olaylarına da yer verdim. Çünkü ben, bu olaylara yaklaşımın barış kültürünün yerleşmesini de sıkıntıya soktuğunu düşünüyorum. Kürt sorununda kalıcı barış sağlanacaksa bu, barış sürecinin ancak genel toplumsal barış hedefiyle birlikte yürütülmesiyle mümkün olacaktır. Barış süreciyle Gezi arasındaki ilişkinin de sadece polis müdahalesinin ihlal ve sakıncalarından ibaret olmadığını, daha geniş boyutlu olduğu düşüncesindeyim. Bütün bu görüşlerim, asıl raporumuzun ekinde verdiğim kişisel raporumda yer alıyor” diye konuştu.

ÖRGÜTE BARAJ YANITI

Celalettin Can’ın sınırdaki karakol ve baraj inşaatlarını gündeme getirmesi üzerine de Erdoğan, “Bu karakolların yapımına önceden karar vermiştik. Sınır güvenliğiyle alakalı yapılıyor. Aynı şekilde barajların yapımına da önceden karar verilmiş ve çalışmaları başlamıştı. Biliyorsunuz biz su fakiri bir ülkeyiz. Örgüt diyor ki bu barajlar bizim geçiş güzergahlarımızı engellemek için yapılıyor. Sen eğer çözüm diyorsan artık bundan sonra böyle şeylere ihtiyacın kalmamalı” diye konuştu. Erdoğan, Gezi eylemlerine ilişkin, “Sizi daha sonra toplar Gezi Parkını anlatırım” dedi. Erdoğan, Abdullah Öcalan’a daha geniş bir oda verilip verilmediği konusunda da, “Bizim Selahattin (Demirtaş) bunu açıklamış” dedi. Erdoğan Tunceli’de yol kesip adam kaçırması eylemine de sert tepki göstererek önce 1 milyon, sonra 5 milyon dolar fidye istendiği bilgisini verdi. erdoğan, bu tür olaylara tahammülüz yok” dedi.

ALEVİ SORUNU İÇİN DE TOPLANIRIZ

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın, “Sizin ne kadar duyarlı olduğunuzu biliyoruz” diyerek Alevilerle ilgili son dönem yaşanan tartışmalara dikkat çekmesi üzerine de Erdoğan, “Ben her zaman Alevi kardeşlerim diyorum” diyerek bu konudaki duyarlılığına dikkat çekti ve “Alevi çalıştayları yaptık. Bu konudaki çalışmalarımızı biliyorsunuz. Şimdi de Başbakan Yardımcım Bekir Bozdağ’a bu konudaki çalışmaları sürdürmesi konusunda talimat verdim. Ancak bu toplantının konusu farklı. Ancak isterseniz daha sonra toplanır bu konuları daha ayrıntılı konuşuruz” dedi.

RAPORLARI DEĞERLENDİRECEĞİZ

3.5 saatlik toplantıda grup başkanları hazırladıkları raporlara ilişkin özet sunum yaptı. Sunumların ardından Erdoğan’a iletilen raporlarda, çözüm sürecine ilişkin bazı kesimlerin kaygı ve endişelerinin yanı sıra seçim barajı ve ana dilde eğitim ile kamu hizmeti talepleri de yer aldı. Sunumları dinleyen Erdoğan da, “Bunları değerlendireceğiz. Biz de çalışmalarımızı yapıp, bundan sonraki süreçle ilgili kendi çalışmamıza devam edeceğiz” dedi.