SON TV

İşçileri 13.4 milyon TL zarara uğratmakla suçlanan patron kendini savundu

İflas eden fabrikanın işçilerinin 13.4 milyon TL'lik icra dosyasını temlik alıp 1.411 işçiyi mağdur etmekle suçlanan Dünya Göz Hastanesi'nin sahibi Eray Kapıcıoğlu, kendini savundu.

İşçileri 13.4 milyon TL zarara uğratmakla suçlanan patron kendini savundu

Ünlü işadamı Eray Kapıcıoğlu ile yüzlerce işçiyi karşı karşıya getiren olayın başlangıcı 1999 yılına dayanıyor. Aksa Akrilik’ten sonra Türkiye’nin en büyük ikinci akrilik iplik fabrikası olan Yalova Elyaf, 1999 depremi ve 2001 kriziyle baş edemeyerek iflas bayrağını çekti.

150 milyon TL borçla batan fabrikanın sahibi Remzi Pensoy, tazminatsız attığı işçiler ve bağlı bulundukları Öz İplik İş Sendikası’nın baskısıyla yarı hissesine sahip olduğu iki yılıyı işçiler lehine ipotek olarak verdi. 6.7 milyon dolarlık ipotek belgesi, 1.411 işçiyi temsilen 6 işçi adına düzenlendi.

6 işçi, 6.7 milyon dolar bedelli ipotek belgesi ile 2012 yılında Remzi Pensoy aleyhine icra takibi başlatarak, Yeniköy Sait Halim Paşa mevkiindeki iki katlı bahçeli yalıyı satışa çıkardı. İstanbul 10. İcra Müdürlüğü, satış tarihini 16 Temmuz olarak belirledi. Yapılan kıymet taktirinde yalının yarı hissesine 6 milyon TL değer biçildi. 13 yıldır 30 milyon TL’yi bulan alacaklarının bir kısmını tahsil etmek için yalının icradan satışını bekleyen 1.411 işçi, ihale günü şokla karşılaştılar.

İşçiler, kendileri adına hareket etmesi gereken 6 işçi arkadaşlarının 13.4 milyon TL’lik dosya alacaklarını ihaleden bir hafta önce 9 Temmuz 2012 tarihinde ünlü işadamı Eray Kapıcıoğlu’na temlik ettiğini öğrendiler. İşçilerin alacaklarını temlik alan Eray Kapıcıoğlu, bir hafta sonra yapılan iaheye girdi ve 8 milyon TL’lik en yüksek teklifi ile yalının hissesinin sahibi oldu.

Yalının satışıyla kısmen de olsa alacaklarına kavuşmayı bekleyen işçiler, yaptıkları araştırmadan bir sonuç alamayınca çareyi dava açmakta buldular. 136 işçi adına dava açan Avukat Abdullah Demirhan, ihale günü Eray Kapıcıoğlu ve 6 işçi arasındaki 9 Temmuz 2012 tarihli temliknameden haberdar olduklarını belirtti. Taraflara yaptıkları başvuru ve noter ihtarından sonuç alamadıklarını belirten Avukat Demirhan dava dilekçesinde, “Bu temliknamenin tutarını, Kapıcıoğlu’nun 6 işçiye ödeme yapıp yapmadığını bilmediklerini” söyledi.

AVUKAT ABDULLAH DEMİRHAN

Temsil ettiği 136 işçinin 1.3 milyon TL alacağı bulunduğunu, yalının icradan satılmasına rağmen müvekkillerinin bu alacaklarına kavuşamadığını belirten Avukat Demirhan, hem Eray Kapıcıoğlu’na hem de tüm işçiler adına hareket etmesi gerekirken kendi bireysel çıkarına için hareket eden işçiler Musa Özçelik, Halim Aksoy, Cemil Özen, İsmet Genç, Sebahattin Kolayiş ve Kemal Yurtsever’e dava açtı.

2.4 milyon TL’lik temlikname

Eray Kapıcıoğlu, dava dosyasına sunduğu yanıt dilekçesinde 6 işçi ile 9 Temmuz 2012 tarihli Temlik Sözleşmesi yaptığını kabul etti. Temlik Sözleşmesi ile yalının yarı hissesi olan 4 milyon TL üzerinden anlaşma yaptığını belirten Kapıcıoğlu, “4 milyon TL’nin yüzde 60’ına denk gelen 2.4 milyon TL karşılığı 6 işçi ile anlaştım” dedi. Eray Kapıcıoğlu, davanın hukuki dayanağı bulunmadığını öne sürerek reddini istedi.

İşçilerin kaybı 5.6 milyon TL

Yalı, icradan 8 milyon TL’ye satıldı. Eray Kapıcıoğlu, işçiler Musa Özçelik, Halim Aksoy, Cemil Özen, İsmet Genç, Sebahattin Kolayiş ve Kemal Yurtsever ile yaptığı anlaşma ile kalan 1.405 işçinin 5.4 milyon TL zararına neden oldu.

ERAY KAPICIOĞLU