SON TV

Dondurma faydalı ama riskleri de var!

Ethica Bakırköy Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Kaya dondurmanın faydalarını ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı...

Dondurma faydalı ama riskleri de var!

Tüm süt ürünlerinde olduğu gibi dondurmada da hijyenik şartlara üretim ve ürünün tüketiciye ulaştığı ana kadar en yüksek standartlarda korunması büyük önem taşır.

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında haftada 1-2 kez dondurma tüketilmesi önerilir. Özellikle çocuklarda fazla olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında ve enerji açığı olan çocuklarda dondurma tavsiye edilir.

Bunun yanında süt, mikroorganizmaların kısa sürede üreyebileceği ve bireyde ciddi sağlık problemlerine sebep olabilecek bir besin öğesi olmasından dolayı, dondurmanın mutlaka pastörize sütten yapılmış olması gerekmektedir.

Dondurma, üstün besleyici değere sahip bileşimi ile beslenme fizyolojisindeki önemine ve toplumun büyük kesiminde beğeni ile tüketilmesine karşın, çoğu patojen mikroorganizmaların gelişimi için de son derece uygun bir besi ortamı niteliğindedir.

Hijyenik yönden uygun olmayan hammadde kullanımı, ilkel yapım teknolojisi ve yetersiz personel hijyeni nedeni ile patojen mikroorganizmaları veya bunların toksinlerini içeren dondurmalar gıda infeksiyon ve intoksikasyonlarına neden olarak, halk sağlığı açısından önemli sorunlar oluşturabilmektedir.

Üretim esnasında mevzuat bölümünde açıklanan gıda kodeksi dondurma tebliğine uygun olan katkı ve renk vericilerin kullanılması, uygun paketleme ve etiketlemenin yapılmış olması, üretim sonrası dağıtımın soğuk zincire uygun yapılması büyük önem taşır.
Sağlığınıza faydaları olabilecek dondurmanın hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olmalısınız, güvenilir markalar tüketmelisiniz ya da kendi dondurmanızı kendiniz yaparak keyifli ve sağlıklı hafif tatlılar hazırlayabilirsiniz.

ÇOCUĞUNUZ DONDURMA YEDİĞİNDE BADEMCİKLERİ Mİ ŞİŞİYOR?

Dondurma, çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik gelişimi için önemli bir ek besin. İçeriğinde protein, karbonhidrat ve çeşitli vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunan dondurma yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde özellikle çocuklar tarafından daha çok tüketilmek isteniyor.

ENT Tıp Merkezi’nden KBB Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mert Bilgili, çocuklar tarafından çok tüketilmek istenen dondurma ile ilgili ailelere tüyolar verdi:

Dondurma içerdiği protein, karbonhidrat ve yağın yanında A, B, C, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, demir ve çinko gibi minerallerden zengin bir gıdadır.

Çocuğun, ağız ve boğaz hijyeni bozuk (diş çürükleri, kronik tonsillit, vs.) ve astım, alerjik rinit, sinüzit gibi kronik hastalıkları varsa aşırı soğuk gıdalar boğaz-bademcik bölgesindeki damarlarda geçici bir büzüşmeye yol açar. Bu da direnci düşürüp, enfeksiyona uygun bir ortam hazırlar.

Hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın yalama veya küçük parçalar halinde ağız içinde eritilerek yenmesi kolay kolay enfeksiyona yol açmaz. Yine dondurma yerken arada soğuk olmayan su içilmesi de bu nedenle önerilir.

BADEMCİK AMELİYATI SONRASI
DONMUŞ ŞERBET VEYA BUZ!

Bademcik ameliyatları sonrası akla ilk gelen dondurmadır. Besleyici olması, soğuk tüketilmesi nedeniyle tercih edilir. Kronik enfeksiyon nedeniyle dondurma yiyemeyen çocukların en büyük arzusu ameliyat olup dondurma yiyebilmektir. Bazı çocuklar dondurmanın hatırına ameliyat sonrası ağrıya katlanır.

Bazı araştırmalar dondurma ve diğer süt ürünlerinin boğaz mukozasında mukus artırıp, öksürük ve gıcıklanma oluşturduğunu, bunun sebep olduğu zorlanmanın da boğazı tahriş ederek kanama riskini arttırdığına dikkat çekmektedir. Bu nedenle dondurma yerine buz emilmesi veya donmuş şerbet tüketilmesini önerilmektedir.

Hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurma her zaman hemen herkes tarafından tüketilebilecek sağlıklı bir besindir. Sadece alerji, sinüzit, astım gibi rahatsızlıkları olanların dondurmayı çok az ve kontrollü tüketmesi önerilir.

Dondurma veya başka bir nedenle boğaz enfeksiyonu geliştiğinde dikkat edilmesi gereken nokta ‘Beta’ mikrobudur. Antibiyotik kullanımı ve diğer önlemlerle mikrobun bademciğe yerleşmesi, kronik hale gelmeden tedavi edilmesi gerekir.