SON TV

Samsun Demir, Ajda’yı ve Mustafa’yı anlattı

DMC Genel Müdürü Samsun Demir, ‘Türkiye’de dijital dünya kurulamadı’ deyip çuvaldızı sektöre batırdı. Yıldızları anlattı: Ajda’nın kariyeri özel, Mustafa Ceceli yeni kral.

Samsun Demir, Ajda’yı ve Mustafa’yı anlattı

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de müzik teknolojiyle birlikte ‘dijital evrim’ sürecinde. Sektöre yön veren en önemli isimlerden biri olan DMC (Doğan Music Company) Genel Müdürü Samsun Demir ‘yeni dönem’in dinamiklerini en iyi algılayan profesyonellerden. İşte usta yapımcıdan AKŞAM’a özel açıklamalar.

– Müzik sektörünü kim şekillendiriyor?
Büyük ölçüde dinleyici… 21 yaşındakiler internet çocuğu. Müziği internetten dinliyor. 21-35 yaş ara dönem, hem CD alıyor hem internetten müzik dinilyorlar. 35 yaş üstü ise yoğun olarak CD tüketicisi.

– CD ne zaman hayatımızdan çıkar?
Şu anda cep telefonlarımızdan istediğimizi dinleyebiliyor, satın alabiliyoruz. Fakat hala CD alan bir kitle var ve çok iyi CD olunca da üç yüz binleri görüyor. Ama CD 10 yılın sonunda yok olacak.

‘MANİPÜLASYON YAPILDI’

– Türkiye’de dijital altyapı hazır mı?
Türkiye’de dijital dünya kurulamadı. İnternetten müzik dinleyip, para vermeyi enayilik olarak görüyoruz. Dijital müzik GSM operatörleri üzerinden sağlanmaya başlandı ama süreç tamamlanmış değil.

– Dijitalden iyi para kazanılıyor mu?
Türkiye’de son kullanıcıdan dinleme için para alınmıyor. GSM operatörleri bu işi ticarete dönüştüremedi. DMC olarak dijitale yatırım yaptık, sektörün neredeyse yüzde 50’sinin dijital haklarıyla ilgili ödemeler yaptık. Operatörlere ’Şarkıları ücretsiz vermeyin’ dedik. Böylece manipülasyonun önüne geçilecek. Türkiye’de manipülasyon yapıldı. Sanatçı, yorumcu, yapımcı hakları bu şekilde gasp edildi.

– Bunun önüne geçmek için herhangi bir düzenleme söz konusu oldu mu?
15 Temmuz bir dönüm noktası. Bu tarihten itibaren üyelik sistemi geçerli olacak ve her önüne gelen tıklayıp dinleyemeyecek. Yurtdışındaki gibi ilk 4-6 ay ücretsiz dinlenecek, sonrasında mutlaka ücretli bir dinleme paketine geçilecek.

– Dijital sistemde insanlar ne kadarlık ödeme yaparak müzik dinleyebilecek?
2-3 liraya sınırsız ve bir ay boyunca istedikleri müziği yasal olarak dinleme şansı yakalayacaklar.

ÜÇ SENEDİR TELİF YASASINI BEKLİYORUZ

Bu sektörün her alanının Avrupa standartlarında legalize olması lazım. Sanatçıların, yapımcıların, devletin haklarının net olarak korunacağı keskin hatlar olmalı. Sektör tümüyle ondan sonra ayaklanacak. Dijitalde de, konser ve organizasyonlarda da. Şu anda boşa kürek çekiyorlar. Sektör olarak ‘bir’ olamıyoruz. Maliye Bakanı’na mektup yazalım diyoruz, bir araya gelemiyoruz. Üç senedir telif yasasını bekliyoruz. Tam çıkacaktı, bakan değişti. Önce birlikte hareket edip, bu telif yasasını çıkarmalı. Sayın Başbakan’ın bu işe eğilmesi lazım. Umutsuz değilim ama çok yorgunum…

BÖYLE KARİYER DÜNYADA YOK

Ajda Pekkan örneğine rastlanmayacak derecede enteresan bir kariyer yaptı. Biz Ajda’yla 7 yıl önce anlaştığımızda 10 yıl albüm yapmamıştı.

SEZEN AKSU’DAN ETKİLENMİŞ

Mustafa Ceceli’nin sektörde büyük avantajları var. İyi bir müzisyen her şeyden önce. Tüm aranjelerini kendi yapabilen, başka bir aranjöre ihtiyaç duymayan ve aynı şarkıyı şekilden şekle sokabilen bir yetenek. Mustafa, Sezen Hanım’dan da çok etkilenmiş…

0-21 YAŞTA RAKİPSİZ

Tarkan’dan çok şey öğrenirsiniz, biz de öğreniyoruz. “Neden başarılı?” deyip, oturup izleseniz öğreniyorsunuz zaten.
.

.
+35 ÜZERİNE HİTAP EDEN AZ

– Siz nasıl ayak uyduruyorsunuz yeni sisteme?
Biz uyum sağlayabilmek için sanatçı profilimizi en iyi şekilde oluşturmaya çalışyoruz. Hem 0-12’e hem 35 üstüne hitap eden sanatçılar sadece birkaç tane. Tarkan bunlardan biri. Tarkan hem CD satar hem dijital… Bakın Firuze’ye… Cover söylese de zirvede. Ajda her iki grup üzerinde de etkili. Ama Candan Erçetin öyle değil mesela. CD satışı kuvvetli, dijitali zayıf.

– Yeni nesilde durum nasıl?
Hem CD’si hem dijitali kuvvetli Sıla, Emre Aydın, Mustafa Ceceli var. Bir de dijitalde güçlü, CD satışı zayıf olanlar var. Murat Boz, Soner Sarıkabadayı, Murat Dalkılıç daha çok 0-21 yaş grubunun etkili sanatçıları.
90’larda ÜNLÜ OLMAK kolaydı

– Büyük isimlerle çalışmak zor mu?
Emin olun büyük starlarla birlikte çalışmak daha kolay. İşi biliyorlar çünkü aynı dili konuşuyorsunuz.

– Piyasaya yeni çıkan isimlere eskisi kadar yatırım yapılmamasının sebebi bu mu?
Biz yeni isimlere yatırım yapmak istiyoruz fakat bu piyasa şartları içinde son derece güç. Artık ünlü olmak daha zor. 1990’larda çıkanlar daha kolay ünlü oldu.